Gemeente Nieuwegein
Stadsplein 1, 3431 LZ, Postbus 1 3430 AA
Tel. 14 030 | e-mail | Adresgegevens en openingstijden

Samenwerking inwoners, gemeente en politie in oefening levert aanhoudingen op

dinsdag, 14 maart 2017

`We voelden overal de ogen van de inwoners op ons gericht, we merkten dat er naar ons werd uitgekeken.´ Dat vertelden de nepinbrekers na afloop van de politieoefening met Burgernet gisteren.

betrapt op heterdaad

Onlangs hield de politie twee heterdaadoefeningen in Nieuwegein. Hierbij werkte zij samen met Stadstoezichthouders van de gemeente, die het gebied goed kennen. Ook de samenwerking met de inwoners werd gezocht. De acteurs, die voor inbrekers speelden, merkten al snel dat niet alleen de politie, maar ook de inwoners naar hen uitkeken. Alerte inwoners, die snel reageerden, hielpen de politie in de goede richting te zoeken. Zeven van de in totaal negen verdachten werden mede daardoor snel aangehouden.

Van start!

De eerste oefening startte om 18.45 uur met de 112-melding van een inbraakpoging bij de Libelleweide. De medewerkers van de meldkamer dirigeerden de agenten op straat in die richting. Daar doorzochten zij systematisch de omgeving. Intussen startte de meldkamer ook een Burgernetactie. Op het tekstbericht reageerden verschillende Burgernetdeelnemers en de agenten op straat werden regelmatig aangesproken door inwoners met aanwijzingen. Ook WhatsApp groepen werden ingeschakeld. Al na enkele minuten werd de eerste (nep-) verdachte aangehouden in het nabijgelegen park. Na ongeveer een half uur kon met behulp van een speurhond de laatste ´haas’ uit de bosjes worden gehaald.  Alle vijf de gezochte verdachten werden daarmee aangehouden.

Vier verdachten

De tweede oefening startte met de melding van een autoinbraak in de Symfonielaan, waarbij het om vier verdachten ging. Ook hier kwamen een aantal bruikbare tips binnen en konden twee acteurs/verdachten ingerekend worden. Ondanks de melding van een alerte buschauffeur, slaagden de twee anderen erin om hun veilige haven te bereiken.

Verbinding

Een belangrijke doelstelling van deze oefeningen is om verbinding te maken met de inwoners en hen te betrekken bij het opsporingsproces. Dit is geslaagd door de nuttige reacties via Burgernet en van inwoners, die de agenten op straat tijdens de acties tegenkwamen. Waardoor de verdachten snel werden aangehouden, aldus politie Nieuwegein. En dat geldt in de dagelijkse praktijk natuurlijk ook. Alerte bewoners, die snel de politie inschakelen, maken het criminelen veel lastiger om ongestoord hun slag te slaan. Ziet u iets verdachts, bel 112, daar vangen we inbrekers mee!

Meer informatie over Burgernet, is te vinden op www.burgernet.nl