Gemeente Nieuwegein
Stadsplein 1, 3431 LZ, Postbus 1 3430 AA
Tel. 14 030 | e-mail | Adresgegevens en openingstijden

Fiets een rondje bouwproject bij de Prinses Beatrixsluis

dinsdag, 18 april 2017

Het wordt steeds beter zichtbaar: de contouren van de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal. Het landschap rond de sluis verandert doorlopend en dat is vanaf de fiets het beste te zien. Daarom stelt aannemersconsortium Sas van Vreeswijk met ingang van 15 april leenfietsen beschikbaar. Een routekaart-met-uitleg hoort erbij en is ook voor andere geïnteresseerde fietsers beschikbaar.

Leenfietsen en route

Sas van Vreeswijk heeft vanaf 15 april 10 leenfietsen klaar staan bij restaurant Hajé de Linielanding aan Waterliniedok 1 in Nieuwegein. Iedereen die dat wil, kan, indien beschikbaar, gedurende 2 uur een fiets mee krijgen. Reserveren is niet mogelijk. Borg betalen hoeft niet, legitimatie is (per groepje) wel verplicht. Bij de fiets krijgt u ook een kaart mee met een route van ongeveer 9 km langs markante punten rondom het hele bouwterrein. De routekaart geeft uitleg over wat vanaf deze punten te zien is. Heeft u een eigen fiets? Download dan hier de routekaart.

Foto van deomgeving

Het wordt overal anders

Sinds september 2016 werkt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat aan de aanleg van de 3e kolk en de verbreding van het Lekkanaal. Het bouwterrein is groot en de veranderingen gaan snel. Juist vanaf de fiets is dat goed te volgen en op 4 locaties kunt u stoppen om het werk te beleven.Zo ontstaat oostelijk van de Beatrixsluis langzaam maar zeker de 3e sluiskolk en richting rivier de Lek is de nieuwe dijk al duidelijk zichtbaar. Ook ten noorden van de sluis verandert het landschap enorm. Hier liggen onder andere twee kazematten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die nog moeten opschuiven om ruimte te maken, want ook hier wordt het kanaal een stuk breder. 

Verbetering doorstroom binnenvaart

De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer schepen het Lekkanaal gebruiken, dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal.