Geluid

Nieuwegein is een levendige stad dichtbij de A12, A2 en A27. Er loopt een tramlijn door de stad, er varen schepen langs en er zijn industrieterreinen waar geluid vanaf komt. Ook wordt er veel gebouwd. Geluid hoort bij een stad, maar te veel geluid heeft invloed op de gezondheid. Daarom heeft geluidsoverlast de aandacht van de gemeente.

De Rijksoverheid stelt regels tegen geluidsoverlast in het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). Daarnaast nemen we zelf ook maatregelen.

Geluidskaart

Elke 5 jaar berekenen we hoeveel geluid het verkeer, de tram en industrie in Nieuwegein maken. De laatste berekeningen deden we in 2021. De geluidskaart hieronder bestaat uit 6 kaarten:

  • Geluid van wegverkeer (overdag en ’s nachts)
  • Geluid van de tram (overdag en ’s nachts)
  • Geluid van industrie (overdag en ’s nachts)

U kunt de kaarten selecteren als u de legenda wegklikt.

Hoe berekenen we het geluid?

We gebruiken een computermodel met gegevens over het verkeer, de tram, industrie, gebouwen en geluidschermen. Zo kunnen we op een snelle en relatief goedkope manier het geluid in Nieuwegein laten zien. Het computermodel kan ook het geluid in de toekomst voorspellen. Dit helpt om op tijd knelpunten op te lossen. We controleren onze berekeningen regelmatig met landelijke metingen.

Actieplan Omgevingslawaai

We hebben de geluidskaart als input gebruikt voor het Actieplan Omgevingslawaai 2024-2029. We kijken daarin hoe we het geluid kunnen verminderen. En wat deze maatregelen kosten. Een aantal maatregelen die we hebben genomen om geluidsoverlast tegen te gaan:

  • Geluidwallen langs de A2 in Batau-Zuid, Batau-Noord en Galecop.
  • Geluidwallen langs de Wijkerslootweg, Graaf Florisweg, Zandveldseweg en ’s Gravenhoutseweg.
  • Stil asfalt op de A.C. Verhoefweg en de Taludweg.
  • Geluidwerende lamellen in appartementencomplex The Edge in Blokhoeve.
  • Geluidwerende serres bij appartementencomplex Geinzicht langs de Zuidstedeweg.
  • Elektrische auto’s en brommers kunnen ook zorgen voor minder geluid. Om elektrisch vervoer te stimuleren, plaatsen we laadpalen in de stad. De gemeente gebruikt zelf ook elektrische auto’s.

Geluidsoverlast

Heeft u last van burengeluid? Probeer eerst zelf het gesprek aan te gaan. Lukt dat niet, dan kunt u gratis gebruikmaken van buurtbemiddeling.

Bij andere geluidsoverlast kunt u ook een melding doen. Kies in het formulier voor 'Handhaving openbare ruimte'.

Direct melden

Geluidsontheffing

Voor de meeste bedrijven gelden de standaard geluidnormen uit het Bkl. In bijzondere situaties kan de gemeente hogere of lagere normen opleggen aan een bedrijf. Bijvoorbeeld bij een bedrijfsfeest of verbouwing (hogere norm) of een café in een woonwijk (lagere norm).

Geluidsontheffing festiviteit

Geluidsontheffing verbouwing

Akoestisch onderzoek voor ruimtelijke ontwikkelingen gaat uit van de toekomstige situatie (10 jaar na realisatie). U kunt de verkeersprognoses voor Nieuwegein hieronder downloaden. De bestanden kunnen rechtstreeks worden inlezen in Geomilieu of Winhavik.

Verkeersprognoses Nieuwegein (zip, 119 KB)

Bij plannen dichtbij een kanaal of rivier kan het belangrijk zijn om het geluid van schepen mee te nemen in de ruimtelijke onderbouwing. Hieronder kunt u een bestand downloaden met het gemiddelde geluid van de scheepvaart rond het Amsterdam-Rijnkanaal, het Lekkanaal, de Merwede en de Lek.

Scheepvaartlawaai Nieuwegein (pdf, 60 KB)

Let op: deze informatie gaat uit van het slechtste scenario. Er is gebruik gemaakt van een relatief eenvoudige rekenmethode (SRM1) en er is geen rekening gehouden met eventuele afschermende bebouwing.