Een duurzaam huis

U wilt uw huis verduurzamen en energie besparen. Bijvoorbeeld met zonnepanelen, een warmtepomp, HR++-glas of betere isolatie. De gemeente kan u helpen met informatie en de financiering. Er zijn ook andere organisaties in Nieuwegein die u verder kunnen helpen. Deze pagina wijst u op weg.

Hoe te beginnen?

De onderstaande websites en organisaties zijn een goed startpunt voor inwoners van Nieuwegein.

Jouw Huis Slimmer is een onafhankelijk energieloket met praktische informatie, slimme tips en initiatieven in Nieuwegein. Jouw Huis Slimmer helpt u op weg naar een duurzamer huis.

Naar Jouw Huis Slimmer

HIER opgewekt helpt u op weg naar schone duurzame energie. Actuele informatie en praktische tips over stap voor stap naar aardgasvrij wonen.

Naar HIER opgewekt

Energie-N is een vrijwilligersorganisatie die Nieuwegeiners helpt bij het verduurzamen van hun huis. U kunt bijvoorbeeld meedoen aan collectieve inkoop van isolatie van de kruipruimte. Of laat een warmtescan bij u thuis uitvoeren, vraag een energiegesprek aan of bezoek een informatiebijeenkomst.

Naar Energie-N

Bent u huurder van Woonin, Portaal of Jutphaas Wonen? Of heeft u recht op de energietoeslag, als huurder of als woningeigenaar? Vraag dan de gratis Energiebox aan: een doos met energiebesparende producten én advies van een energiecoach om snel en makkelijk energie te besparen. Mensen die meedoen aan de Energiebox besparen gemiddeld € 128 per jaar (peiljaar 2020).

Heeft u recht op energietoeslag? Dan kunt u naast de Energiebox ook gratis hulp krijgen bij het aanbrengen van de energiebesparende producten.

Naar Energiebox

Wilt u een vliegende start maken met het verduurzamen van uw VvE? Het Adviespunt VvE wijst VvE’s in de provincie Utrecht gratis de weg bij het zetten van de eerste stap naar verduurzaming.

De VvE-besturen krijgen een deskundig en onafhankelijk advies. U wordt voorbereid op het hele verduurzamingsproces. U krijgt een praktische routekaart die u laat zien welke stappen nodig zijn om uw VvE te verduurzamen. Ook krijgt u inzicht in de landelijke subsidie.

Naar Adviespunt VvE

Regels en vergunningen

Voor veel duurzame maatregelen heeft u geen vergunning nodig. Een melding kan al genoeg zijn. U kunt dit controleren op het Omgevingsloket. Kijk voor meer informatie op de onderstaande pagina’s:

Zonnepanelen plaatsen

Warmtepomp plaatsen

Erfgoed verduurzamen (als u in een monument woont)

Voor een open bodemenergiesysteem (WKO) heeft u een vergunning van de provincie nodig. U kunt de vergunning aanvragen in het Omgevingsloket. Voor een gesloten bodemenergiesysteem is een melding meestal genoeg. Maar er zijn ook een paar boringsvrije zones in Nieuwegein, waar het aanleggen van diepe bodemlussen verboden is. Deze zones liggen om plekken waar drinkwater gewonnen wordt, zoals in de wijk Doorslag. U hoort vanzelf of dit voor u geldt als u een melding of aanvraag doet.

Tip: wilt u meerdere maatregelen nemen, let dan op de volgorde. De ene maatregel kan een negatieve invloed hebben op het effect van een andere. Zorg eerst voor goede woningisolatie. Als u door betere isolatie minder verwarming nodig heeft, kan een nieuwe verwarmingsinstallatie misschien een maatje kleiner.

Cv-ketel vervangen

Wat kunt u het beste doen als uw cv-ketel oud of kapot is? Nieuwegein gaat stap voor stap van het aardgas af. Heeft het nog zin om een nieuwe ketel aan te schaffen?

Lees meer over uw cv-ketel vervangen

Subsidies en leningen

Misschien kunt u gebruikmaken van een financiële regeling. Gemeente Nieuwegein heeft verschillende subsidies en leningen voor duurzame maatregelen:

Er zijn ook landelijke subsidies en leningen, zoals de ISDE en het Nationaal Warmtefonds. Snel vinden wat u zoekt? Gebruik de Energiesubsidiewijzer om na te gaan of u een lening of subsidie kunt krijgen.

Energiesubsidiewijzer

Het is altijd goed om uw huis beter te isoleren. Het maakt daarbij niet of uw huis op stadsverwarming is of wordt aangesloten of niet. Ga voor meer informatie over isoleren naar:

U kunt de Energiesubsidiewijzer invullen om te kijken of u subsidie kunt krijgen.

Energie besparen kan ook heel simpel zijn, zonder dat het u eerst veel geld kost. Deuren dicht, korter douchen, lampen uit, apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite en alles bij elkaar bespaart u veel! Op MilieuCentraal vindt u snelle bespaartips. Lees bijvoorbeeld ook meer over apparaten in huis.

Op de website van de ACM vindt u een handige algemene checklist voor het vergelijken van offertes. Op ons digitale energieloket Jouw Huis Slimmer vindt u ook hulp bij offertes.

Ja, wij kunnen u in contact brengen met een isolatiebedrijf. Zo weet u zeker dat het een goed isolatiebedrijf is, die een marktconforme prijs vraagt en natuurvriendelijk isoleert. Ga hiervoor naar het Duurzaam Bouwloket. Deze actie loopt tot en met 31 maart 2024.

U kunt ook advies vragen aan Milieu Centraal en Isolerend Nederland (vereniging van erkende isolatiebedrijven, voorheen VENIN). Of kijk op SlimmeBuur. Op deze website delen mensen die al bezig zijn met energie besparen hun tips en ervaringen.

Meer veelgestelde vragen