Snoeien in de wintermaanden

Vaak snoeien is belangrijk voor gezonde planten. Door dode of zieke takken weg te halen, worden de overgebleven dele sterker en groeien ze beter. Dit maakt niet alleen de tuin mooi, maar trekt ook verschillende dieren aan.

In Nieuwegein is veel openbaar groen te vinden. Het groene karakter van de stad wordt niet alleen bepaald door de mooie parken en groene perken, maar ook door de zorgvuldige planning van snoeiwerkzaamheden in de winter. In dit artikel kijken we mee hoe de gemeente beslist welke plekken het eerst gesnoeid worden en hoe we ervoor zorgen dat alles goed groeit.

Verjongen van het groen

Tijdens de wintermaanden, van januari tot maart, staat het verjongen van het groen centraal. De gemeente pakt groengebieden die elke 3 tot 4 jaar vernieuwd moeten worden aan, waarbij ongeveer 25% van het totale gebied wordt gesnoeid. Door te snoeien blijft het groen in vorm en verplichten we de heesters om weer jonge scheuten aan te maken, zodat ze weer gaan bloeien.

Daarnaast hebben we aandacht voor bosplantsoen, dat eens in de 5 jaar wordt uitgedund. Dat doen we bij voorkeur ná de wintermaanden en vóór het broedseizoen, waardoor het bosplantsoen kan herstellen en broedende vogels niet worden gestoord.

Veiligheid

De gemeente snoeit ook in de winter om verkeersonveilige situaties te voorkomen. We verwijderen overhangende takken over de stoep, het fietspad of de weg.

Uitdagingen in de winter

Het plannen en uitvoeren van snoeiwerkzaamheden in de winter brengt uitdagingen met zich mee. Het respecteren van de natuur en het behoud van biodiversiteit is hierbij heel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de flora- en faunawet. Gebieden waar dieren zitten, moeten we vermijden om ze te beschermen. Een mooi voorbeeld is het Elsenbroekbos in Vreeswijk. We wilden hier snoeien, maar dit kon niet doorgaan omdat er bevers waren.