Omgevingswet

Vanaf 1 juli 2022 gaat de Omgevingswet in. De Omgevingswet voegt alle wetten en regels samen voor woningbouw, milieu, water, natuur en wegen. Dat noemen we ook wel de fysieke leefomgeving. Op deze pagina leest u wat de wet voor u als inwoner of ondernemer betekent.

Heeft u een vergunning nodig omdat u iets wilt veranderen in de leefomgeving? Dan krijgt u vanaf 1 juli 2022 met de Omgevingswet te maken. U wilt bijvoorbeeld een dakkapel plaatsen, een boom kappen of een gezamenlijke moestuin in de buurt starten. Ook als ondernemer moet u aan de Omgevingswet voldoen. Bijvoorbeeld als u een kantoor of winkel wilt beginnen of uitbreiden. 

Onder de Omgevingswet is het makkelijker om een vergunning aan te vragen. U hoeft nog maar 1 vergunning aan te vragen bij 1 digitaal loket. Ook wordt bij grote projecten de proceduretijd korter en kunt u makkelijker zelf initiatieven starten. Bekijk deze animatie voor meer informatie (niet ondertiteld).

Voordat de Omgevingswet ingaat, moeten alle overheden veel zaken regelen. Zoals het maken van een omgevingsvisie, omgevingsplan en het verlenen van een omgevingsvergunning.

In de omgevingsvisie staat wat voor stad we in 2040 willen zijn. Samen met inwoners, partners en ondernemers werken we aan de toekomst van Nieuwegein.

Benieuwd waar we met elkaar voor gaan? Bekijk de samenvatting (pdf, 1 MB). Of lees de hele omgevingsvisie (pdf, 41 MB).

Meer lezen over de omgevingsvisie

Kijk voor meer informatie over de Omgevingswet op Rijksoverheid.nl of neem contact op via omgevingswet@nieuwegein.nl.

Meer informatie