Sport- en evenementencomplex Merwestein blij met rookvrij

Martijn de Klein, hoofd zwemzaken bij Sport- en Evenementencomplex Merwestein, denkt bij rookvrij sporten en bewegen gelijk aan ‘gezondheid en draagvlak.

“Gezondheid, want gezondheid en roken gaan niet samen. En draagvlak, dat is iets wat je creëert bij iedereen in heel Nederland. Het is iets dat we moeten uitdragen. Want zien roken doet roken en dat hoort niet bij ons, bij Merwestein.”

Zoeken naar de juiste invulling

“In eerste instantie viel het tegen om rookvrij te worden” vertelt Martijn. “We waren zoekende naar de juiste oplossing. In het begin mocht je alleen binnen niet roken. We gebruikten de sluis naar buiten als rokershok. Dat zag er niet uit. Toen we daarna binnen rookvrij werden, rookten mensen buiten met kinderen erbij. Dat vonden we ook niks. De collega’s van SportID kwamen met het idee om helemaal rookvrij te worden. Dus hebben we borden van de Rookvrij Generatie opgehangen. Uiteindelijk hebben we nu 2 plekken zo ver mogelijk van het complex vandaan waar mensen eventueel mogen. Zo heeft niemand er last van. Hier zijn we nu tevreden over!”

Reacties van bezoekers

Bezoekers reageerden gemixt op het rookvrij maken van de locatie: “We hadden mensen die echt teleurgesteld waren, omdat ze behoefte hadden aan een peuk. Maar anderzijds hadden we ook heel veel mensen die het toejuichte, van: ‘roken en bewegen kan niet samen en hoort ook niet bij jullie’. Vandaar dat we heel blij zijn dat we zover zijn als we nu zijn."