Gemeente Nieuwegein vraagt aandacht voor huiselijk geweld

Datum: woensdag 6 december 2017

Wethouders Hans Adriani en Peter Snoeren haalden maandag 4 december het doek van een levensgroot billboard af en openden daarmee officieel de foto-expositie #ZIE. In het hart van City staan tot en met 11 december levensgrote billboards met foto's van slachtoffers en plegers van huiselijk geweld. De gemeente Nieuwegein en Veilig Thuis Utrecht willen met deze foto-expositie huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling bespreekbaar maken.

Tussen de sinterklaasinkopen en kerstinkopen door kan het winkelend publiek niet om deze indrukwekkende foto’s heen. Judith Keessen, initiatiefneemster en fotografe, was ooit zelf slachtoffer van geweld. Ze wil met haar expositie de maatschappelijke discussie op gang brengen en mensen aanzetten tot nadenken. "Ik kan mij voorstellen dat deze foto’s haaks staan op de romantische kerstgedachte. Daarom is dit het juiste tijdstip voor de expositie. Huiselijk geweld houdt namelijk nooit op. Ook niet met de kerstdagen.”

Ervaring delen

Tijdens de opening deden twee slachtoffers en een pleger van de foto’s hun verhaal ten overstaan van hulpverleners van welzijnsorganisaties, medewerkers van kinderopvang, onderwijs, GGD, politie, jeugdbescherming, Geynwijs, gemeente en wethouders. Zij vertelden hoe lastig het is om ‘uit’ de situatie te komen en wat hen uiteindelijk geholpen heeft. Hun foto’s zijn nog tot en met 11 december 2017 te zien op de Raadstede tussen de hoofdingang van het Stadshuis en City Plaza. Voor meer informatie kijk op de website www.samen-veilig.nl of www.vooreenveiligthuis.nl.

Wethouders Hans Adriani en Peter Snoeren haalden maandag 4 december het doek van een levensgroot billboard af en openden daarmee officieel de foto-expositie #ZIE.

Tijdens de opening deden twee slachtoffers en een pleger van de foto’s hun verhaal ten overstaan van hulpverleners van welzijnsorganisaties.