H.K.H. Prinses Beatrix en minister Cora van Nieuwenhuizen openen de 3e sluiskolk.

3e kolk Prinses Beatrixsluis geopend door Prinses Beatrix

Datum: vrijdag 8 februari 2019

H.K.H. Prinses Beatrix opende op 6 februari de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis. Zelfs in de regen zorgden ongeveer 600 bezoekers aan de overkant van de kolk voor een warm welkom van H.K.H. Prinses Beatrix en een feestelijke sfeer. Wethouder Ellie Eggengoor: ‘Nieuwegein heeft historisch een innige band heeft met het water (de Lek, Vreeswijk, Herenstraat). De Beatrixsluis is een prachtig monument én is in deze tijd een belangrijke schakel in het Nederlandse waterwegennet. Het is een rijksmonument waarvan we erg trots zijn dat het in onze gemeente ligt.’

Vlootschouw

Om de 3e kolk officieel te openen, luidde H.K.H. Prinses Beatrix bij het buitenhoofd van de 3e kolk een scheepsbel waarna een grote strik los kwam, de roldeur opzij schoof en de scheepslichten op groen gingen. Toen volgde een feestelijke parade van schepen die samen als eerste door de geopende kolk werden geschut. De vlootschouw was meteen ook een reis door de tijd en een prachtige illustratie van de schaalvergroting in de binnenvaart.

Na 2,5 jaar bouw

Met de officiële opening komt een einde aan een periode van 2,5 jaar bouw. Om ruimte voor de 3e kolk en manoeuvreerruimte voor schepen te maken, is tevens het Lekkanaal verbreed. ‘In een betrekkelijk klein gebied is het gelukt om verschillende doelen met elkaar te combineren. Het was werkelijk een puzzel. De waterinfrastuctuur is vergroot door 3e sluiskolk en verbreding van het Lekkanaal. Ook heeft de gemeente het hoogwaardige bedrijvenpark Het Klooster kunnen realiseren. En de Nieuwe Hollandse Waterlinie is voorgedragen voor de werelderfgoedlijst’, aldus burgemeester Frans Backhuijs.

Geleidelijke openstelling en vervolg

In de komende weken wordt de kolk geleidelijk opengesteld. Tot 4 maart zijn de andere twee sluiskolken ook in bedrijf, zodat er altijd meerdere kolken beschikbaar zijn voor de scheepvaart. Vanaf 4 maart tot de zomer worden de bestaande kolken en het oude sluiscomplex gerenoveerd en wordt het Lekkanaal verder verdiept. In het najaar van 2019 zijn ook alle onderhoudswerkzaamheden afgerond en zijn alle drie de kolken weer volledig in gebruik.

Opening door Prinses Beatrix

Bekijk hier de Film van de opening

Hieronder een impressie van de opening. Klik op een foto om de lightbox op te starten.