Europese verkiezingen op donderdag 23 mei

Datum:

Donderdag (23 mei) kunt u tussen 7.30 en 21.00 uur uw stem uitbrengen voor de verkiezing van de Nederlandse leden in het Europees Parlement. U hebt hiervoor per post een stem-pas ontvangen. Met die stem-pas en een geldig legitimatiebewijs kunt u uw stem uitbrengen. Maak daar gebruik van, breng uw stem uit en praat mee!

Ergens anders stemmen

Op de stem-pas staat het stembureau vermeld dat het dichtst bij u in de buurt is maar u kunt ook stemmen in andere stembureaus in Nieuwegein. Op www.nieuwegein.nl/verkiezingen2019 vindt u alle stembureaus.

Volmacht

Wilt u een andere kiezer die in Nieuwegein woont voor u laten stemmen? Vul dan het volmacht-bewijs in op de achterkant van de stem-pas en geef dit met een kopie van uw identiteitsbewijs mee aan de kiezer die voor u gaat stemmen.

Blinden en slechtzienden

Voor blinden en slechtzienden is op ieder stembureau een kandidatenlijst in braille en een leesloep beschikbaar.

Wisseling stemlokalen

De lijst met stemlokalen wijkt hier en daar af van die bij eerdere verkiezingen. Er zijn een paar stembureaus vervallen en er zijn andere voor in de plaats gekomen, Dat heeft te maken met de eisen die de overheid stelt aan de toegankelijkheid van de stembureaus maar ook met de beschikbaarheid van de locaties. 

Centraal tellen

In sommige landen zijn de Europese verkiezingen pas op zondag 26 mei. De uitslagen op partijniveau worden daarom pas zondagavond bekend gemaakt. Op maandag 27 mei worden de stemmen per kandidaat in alle EU-landen officieel geteld. In Nieuwegein gebeurt dit  vanaf 9.00 uur in kamer 0.08 op de begane grond van het Stadshuis. Het is een openbare gebeurtenis dus iedereen die wil komen kijken is van harte welkom.