Milestone Award voor uitvinding voorloper van Wi-Fi

Datum: woensdag 30 oktober 2019

Nieuwegein heeft een zogeheten Milestone Award gekregen voor de uitvinding van WaveLAN, de voorloper van Wi-Fi. Tijdens een internationaal symposium over Wi-Fi reikte de internationale organisatie IEEE een Milestone Award plaquette uit aan burgemeester Frans Backhuijs. In de jaren ’80 werd bij het bedrijf NCR (National Cash Register) op de hoek van de Zuidstedeweg het eerste prototype van WaveLAN gedemonstreerd. Deze technologie ontwikkelde zich uiteindelijk tot Wi-Fi zoals we het vandaag de dag kennen en gebruiken. De Milestone Award is de derde die ooit werd uitgereikt in de Benelux. Drie heren, Cees Links, Bruce Tuch en Vic Hayes, die een sleutelrol speelden bij de uitvinding, kregen een Stadspenning uitgereikt.

Plaquette en prototypes te zien

De plaquette komt samen met een vitrine met prototypes en de eerste commerciële producten in bibliotheek De Tweede Verdieping in het Stadshuis. Op een later moment krijgt de Milestone Award plaquette een definitieve plek op de begane grond, in het vernieuwde atrium van het Stadshuis.

Impact op maatschappij

De Milestone Award is bedoeld voor technologische ontwikkelingen die een belangrijke impact op de maatschappij hebben gehad en tenminste 25 jaar oud zijn. Eerder kregen de uitvinding van de cd (1979) en die voor de ontdekking van supergeleiding (1911) een Milestone Award.