Berichten van burgemeester Frans Backhuijs aan alle inwoners van Nieuwegein

Datum:

Op deze pagina leest u berichten van burgemeester Frans Backhuijs.  

Afbeelding van de videoboodschap van de burgemeester.

Beste stadsgenoten,

Voorlopig blijft het anders, de druk op de ziekenhuizen is nog te groot om de maatregelen tegen corona te versoepelen. Er zijn grote zorgen over de Britse variant van het virus, die besmettelijker is en in Nederland op verschillende plaatsen is gevonden."

We zetten ons met zijn allen al lange tijd in om het aantal besmettingen omlaag te krijgen, maar dat gaat langzaam. Ons aanpassingsvermogen wordt aardig op de proef gesteld. Dat is zuur en vervelend, want u keek vast uit naar een andere boodschap. Net als ik.

Ik hoor van mensen dat ze eenzaam zijn, spreek ondernemers die niet weten of ze het gaan redden en weet dat veel kinderen graag weer naar school willen. Daarnaast zijn en worden er nog steeds mensen ziek van corona en komen mensen zelfs te overlijden.  Iedereen wordt op één of andere manier geraakt door het virus.

Gelukkig zijn we met de start van het vaccineren begonnen aan de lange eindsprint om het coronavirus onder controle te krijgen. Maar we zijn er nog niet. Als we volhouden, zorgen we er wel voor dat we binnenkort weer wat meer ruimte krijgen en het leven weer wat normaler wordt.

Ik weet zeker dat we dat samen kunnen. Ik doe mee en werk voorlopig zoveel mogelijk thuis. U weet wat u moet doen, hopelijk doet u dat. Ik kijk uit naar de tijd dat we elkaar weer kunnen ontmoeten. Blijf gezond en zorg goed voor jezelf en elkaar!

Een hartelijke groet,

Burgemeester Frans Backhuijs

Bekijk hier de videoboodschap: https://youtu.be/_LaUIzuAqs8

Beste Nieuwegeiners,

Al vanaf begin december zie ik in Nieuwegein kerstbomen in de huiskamers staan en zie ik mooie verlichte tuinen en straten. Licht is belangrijk in deze donkere dagen en aan het einde van een jaar dat anders is dan alle andere jaren.

De coronapandemie zorgde er het afgelopen jaar voor dat we niet alles kunnen doen wat we willen. Ook de feestdagen zullen dit jaar anders gaan dan we gewend zijn. Het virus is nog steeds onder ons en het aantal besmettingen blijft te hoog. Dat geldt helaas ook voor onze stad. Natuurlijk hadden we gehoopt met de feestdagen meer ruimte te krijgen. Het is verdrietig dat dat nog niet kan.

Toch hoop ik dat u en uw naasten mooie kerstdagen zullen hebben. Als u binnen de regels toch iets speciaals wilt doen, zoals het online bestellen en thuis laten bezorgen van cadeautjes of lekkere kerstgerechten voor uw gezin, denk dan aan onze lokale winkeliers of restaurants. Die hebben dat in deze tijd hard nodig.

Het afgelopen jaar was zwaar voor heel veel mensen in Nieuwegein. Dat geldt zeker voor de stadsgenoten waarvan een naaste aan het coronavirus is overleden. Daarnaast zijn er mensen ziek geworden door covid en velen zijn nog steeds aan het herstellen. Voor anderen werd de noodzakelijke zorg uitgesteld. Jongeren konden een tijd niet naar school. Ondernemers hebben het moeilijk en er zijn mensen die hun baan kwijtraken. Mijn gedachten zijn deze dagen in het bijzonder bij deze stadsgenoten.

Voor alle Nieuwegeiners geldt dat zij hun weg moeten vinden in deze tijd. Bij veel mensen gaat dat bewonderingswaardig goed. Nieuwegein toonde zich het afgelopen jaar een veerkrachtige en samenhorige gemeenschap. Dat doet me goed als burgemeester.

Ik ben ervan overtuigd dat we het coronavirus gaan verslaan. Maar tot die tijd moeten we volhouden. Moeten we ons blijven houden aan de maatregelen om niet alleen uzelf maar ook anderen te beschermen.

Ik wens u namens het gemeentebestuur van Nieuwegein fijne feestdagen en een goed begin van 2021 toe.

Hartelijke groeten,

Frans Backhuijs,

Burgemeester Nieuwegein

Het coronavirus raakt ons allemaal en volhouden is lastig. Vandaag op 6 oktober start de periode van 'Aandacht voor elkaar', met initiatieven en persoonlijke verhalen om elkaar door deze tijd te helpen. Burgemeester Frans Backhuijs trapt de campagne graag af met een persoonlijke videoboodschap aan alle inwoners van Nieuwegein. Om iedereen een hart onder de riem te steken en als stimulans om het met z’n allen, met elkaar en voor elkaar, te blijven volhouden. 

Bekijk hier de videoboodschap.

Doe ook mee en deel jouw initiatief of persoonlijke verhaal op onze social mediakanalen of op www.aandachtvoorelkaar.nl.

Burgemeester Frans Backhuijs heeft een nieuwe videoboodschap opgenomen. Het aantal coronabesmettingen neemt toe. Daarom roept hij alle Nieuwegeiners op om zich te blijven houden aan de maatregelen. Want alleen samen houden we corona onder controle. Bekijk hier de videoboodschap.

Burgemeester Frans Backhuijs heeft een nieuwe videoboodschap opgenomen. Hij roept alle Nieuwegeiners op de coronamaatregelen te blijven volgen. Alleen samen maken we het mogelijk dat we de maatregelen verder kunnen versoepelen. De burgemeester heeft ook een tip voor Nieuwegeiners die het te druk vinden op plekken in de stad...

Klik hier om de hele boodschap te bekijken.

kleurplaat

Voor de mooiste inzendingen is er een leuk prijsje

Jullie hebben vast allemaal gehoord dat de regering vorige week de maatregelen tegen het coronavirus een beetje heeft aangepast.  Voor kinderen zitten daar best fijne dingen bij. Kinderen die op de basisschool zitten, kunnen  na de meivakantie weer naar school voor de helft van de tijd. En als je nog geen 13 bent, mag je weer buiten onder begeleiding gaan sporten. Ik kan mij voorstellen dat je daar veel zin in hebt, na al die weken thuis.

Ik wil graag tegen jullie zeggen dat jullie het de afgelopen weken supergoed hebben gedaan. Gelukkig gaat het met het virus de goede kant op. Minder mensen worden ziek en er hoeven minder mensen met corona naar het ziekenhuis. Jullie hebben daaraan meegeholpen door je goed aan de maatregelen te houden: vaak je handen wassen, niezen in je elleboog en binnen blijven als je verkouden bent.

Helaas is het nog niet zoals het was vóór het coronavirus. Want er is nog steeds een grote kans dat het virus zich snel verspreidt. We moeten dus met elkaar nog even volhouden. Ik wil jullie daarom vragen om je goed aan de maatregelen te blijven houden. Als je weer naar school gaat, luister dan goed naar wat jullie meesters en juffen vertellen over bijvoorbeeld  het afstand houden en het wassen van je handen. Datzelfde geldt natuurlijk ook als je aan het sporten bent. Als je vragen hebt, stel ze dan aan je papa of mama of iemand anders die je vertrouwt.

Heel veel mensen hebben het nu moeilijk. Misschien heb jij het nu zelf ook wel zwaar. Bijvoorbeeld, omdat je papa of mama veel moeten werken of omdat je je opa of oma mist. Wees daarom maar extra lief voor elkaar. Schrijf een mooie brief naar iemand die nu misschien eenzaam is. En probeer thuis een beetje aardig en geduldig te zijn.

Probeer ook een beetje van je meivakantie te genieten. Jullie hebben de afgelopen weken veel schoolwerk thuis gemaakt. Het is nu tijd om te ontspannen en plezier te maken. Als je je een beetje verveelt, kun je hier een leuke kleurplaat downloaden. Als je die hebt ingekleurd, vraag dan je papa of mama om er een foto of scan van te maken en die te e-mailen naar: kleurplaat@nieuwegein.nl. Voor de mooiste inzendingen is er een leuk prijsje.

Jullie burgemeester,
Frans Backhuijs

Nu bekend is geworden dat de meeste coronamaatregelen verlengd zijn, heeft burgemeester Frans Backhuijs een nieuwe boodschap opgenomen voor alle Nieuwegeiners.

Hij is trots op de Nieuwegeinse samenleving maar vraagt tegelijkertijd om vol te blijven houden, ook met Koningsdag in het vooruitzicht. We zijn er nog niet en #alleensamen krijgen we het coronavirus onder controle. 
Bekijk hier de hele boodschap.

Het paasweekend staat voor de deur. Burgemeester Frans Backhuijs heeft voor alle Nieuwegeiners een boodschap én een paar leuke tips opgenomen in een nieuwe videoboodschap. Maar bovenal wenst hij je, ook in deze bijzondere tijd, heel fijne paasdagen toe!  En daar sluiten wij ons uiteraard graag bij aan.

Beste Nieuwegeiners,

We zijn met het coronavirus in een nieuwe maand gekomen. Ook in april zullen we op een andere manier leven, leren, werken en zorgen dan we gewend zijn. De maatregelen die we sinds maart kennen om zoveel mogelijk thuis te blijven en afstand te houden, duren nog zeker tot 28 april. In de winkels geldt een streng deurbeleid.

Ik zie en hoor in de stad dat we allemaal de noodzaak van de maatregelen begrijpen. Nieuwegeiners houden zich er massaal aan! Op de meeste plekken in de stad is het rustig en geven mensen elkaar voldoende ruimte. Ik ben daar enorm trots op!

Gelukkig zien we ook dat het heel langzaam de goede kant op gaat. Doordat mensen afstand houden en we zo veel mogelijk thuis blijven, worden minder mensen ziek. Maar we zijn er nog lang niet en er is ook nog een hoop onzekerheid. Het virus is nog niet verslagen. Er is nog een lange weg te gaan.

Het is daarom ook de komende weken heel hard nodig dat we de maatregelen blijven volgen. Allemaal. Blijf zo veel mogelijk thuis. Ook wanneer het mooi weer is. Ook wanneer het weekend, Pasen, Ramadan of vakantie is. Was je handen goed, hoest in je elleboog en houd 1,5 meter afstand.

Het valt mij in deze tijd extra op hoe vindingrijk en creatief jullie zijn. Nieuwegeiners bedenken massaal andere manieren om de tijd op een leuke manier door te brengen. Zij genieten van de zon in de tuin, op het balkon, als zij de hond uitlaten of een frisse neus halen. Ik hoor ook veel verhalen van stadsgenoten die familie en vrienden via facetime spreken en dat er plannen zijn om samen online achter de paaseieren aan te gaan. Ik lees ook van Nieuwegeiners die recepten voor een paasbrunch delen of met hun kinderen op #berenjacht gaan. En wist u al dat er in Nieuwegein een uitgebreid digitaal aanbod is om in en rond uw huis te blijven sporten en bewegen?  Zolang u zich aan de regels houdt, kan er veel. Verderop in deze Molenkruier leest u wat er in Nieuwegein nog meer te doen is om de tijd prettig en veilig door te brengen.  

Ik heb er het volste vertrouwen in dat we samen de maatregelen blijven volgen. En ook dat we in deze moeilijke tijd oog blijven houden voor de mooie dingen die er ook nog zijn of juist ontstaan. En dat we er blijvend voor elkaar zijn. Samen zijn we Nieuwegein. En alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.

Frans Backhuijs
Burgemeester Nieuwegein

Wil je meer weten over de maatregelen die gelden, wil je meer informatie over de dienstverlening van de gemeente of ben je ondernemer? Kijk op de pagina over het Coronavirus.

Download de volledige brief hier.

Burgemeester Frans Backhuijs heeft een nieuwe videoboodschap voor alle Nieuwegeiners. Hij heeft helaas verdrietig nieuws: in Nieuwegein is tenminste één inwoner aan het coronavirus overleden. Wij wensen de nabestaanden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.  Veruit de meeste Nieuwegeiners houden zich gelukkig aan de overheidsmaatregelen. Met het mooie weer op komst roept de burgemeester op om thuis te blijven en afstand te houden #blijfthuis, #houdafstand en #handenwassen.

Beste Nieuwegeiners,


Het is crisis en veel mensen krijgen het flink voor hun kiezen. We proberen ons allemaal zo goed als het gaat aan te passen aan de situatie en de meeste mensen lukt dat bewonderenswaardig goed. Want natuurlijk is de huidige situatie niet altijd makkelijk.

Ik denk aan de Nieuwegeinse kinderen, die niet meer naar school kunnen en hun vrienden niet meer kunnen zien. Ik denk ook aan onze stadsgenoten die thuis zijn gaan werken en dat soms moeten combineren met bijvoorbeeld thuisonderwijs of mantelzorg. En ik denk ook aan de Nieuwegeinse ondernemer waarvan er velen zijn die het nu zwaar hebben.

Het is belangrijk dat wij ons hier samen doorheen slaan. Gelukkig zie ik volop voorbeelden van stadsgenoten die zich aanpassen aan de nieuwe realiteit en er met elkaar het beste van maken. Ik ben er ontzettend trots op hoe wij in onze gemeenschap omgaan met de impact van het coronavirus op ons dagelijks leven.  

Natuurlijk gaan onze gedachten in deze tijd uit naar de Nieuwegeiners die met het coronavirus besmet zijn geraakt. Dat zijn er helaas steeds meer. Een aantal van hen is inmiddels gelukkig al weer hersteld. Degenen die nog ziek zijn, wens ik allereerst beterschap en een voorspoedig herstel toe.

Het is fijn om te zien dat wij als gemeenschap extra stilstaan bij die Nieuwegeiners die zich in deze tijden van sociale onthouding  eenzaam voelen en aan diegenen die zich vanwege leeftijd of broze gezondheid  extra kwetsbaar voelen. Overal in de stad zie ik prachtige initiatieven voor onderlinge hulp en solidariteit ontstaan.

Neem bijvoorbeeld een kijkje op www.ikbennieuwegein.nl. Daar staan mooie voorbeelden van initiatieven van Nieuwegeiners vóór Nieuwegeiners. Ook landelijk wordt er op allerlei manieren hulp geboden aan mensen die het nu extra zwaar hebben. Ik denk bijvoorbeeld aan de Luisterlijn (030-294 33 44). Daar kan iedereen nu dag en nacht terecht voor een luisterend oor en een persoonlijk gesprek.

Ik roep u op  van de mogelijkheden gebruik te maken. We hebben elkaar allemaal nodig in deze moeilijke tijd. Nieuwegein is een veerkrachtige stad. Samen komen we deze crisis te boven.

Hartelijke groeten,

Frans Backhuijs
Burgemeester Nieuwegein

Download de brief hier

Burgemeester Frans Backhuijs

Bekijk hier de videoboodschap van burgemeester Frans Backhuijs aan de inwoners van Nieuwegein

 

Beste kinderen van Nieuwegein,

Jullie zien en horen natuurlijk ook heel veel over het coronavirus. Het is een heftige tijd met elke keer weer nieuwe maatregelen. Heel veel gaat opeens anders dan anders: je mag niet naar school, je kunt niet zomaar naar opa en oma en je sportclub is dichtgegaan. Misschien baal je ervan dat het Songfestival niet doorgaat dit jaar of dat het EK voetbal wordt verplaatst. Of je had je verheugd op een verjaardagsfeestje dat nu is afgezegd. En je weet ook niet wanneer je weer naar school kunt en met je vrienden kunt zijn.

Ik kan me voorstellen dat jullie je zorgen maken en het heel spannend vinden. Weet in ieder geval dat er heel veel grote mensen hard aan het werk zijn om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk mensen ziek worden en dat alles weer normaal wordt.

Zelf kun je ook helpen om ervoor te zorgen dat het virus zich zo min mogelijk verspreidt. Wat kun je doen?

  • Was je handen regelmatig.
  • Als je met je vrienden bent, houdt dan minstens anderhalve meter afstand van elkaar.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Geen handen schudden.
  • Blijf zoveel mogelijk thuis.

Blijf in ieder geval thuis als je verkouden bent of je niet lekker voelt. Als je gezond bent, kun je gelukkig gewoon buiten spelen. Er zijn in Nieuwegein veel pleinen en parken waar dat kan. Doe dat ook vooral, want ik kan mij voorstellen dat je niet blij wordt van een hele dag binnen zitten. Speel dan wel in kleine groepjes en blijf op anderhalve meter afstand van elkaar.

Ik vraag jullie om te luisteren naar de adviezen van de deskundigen, zoals de ministers en het RIVM (daar werken mensen die heel veel weten van virussen). Als jullie vragen hebben, stel deze dan ook! Aan jullie papa's en mama's of via de computer aan jullie juffen en meesters. Zij kunnen jullie meer vertellen. En vertel je ouders dat zij op de website van de gemeente veel informatie over het virus kunnen vinden.

En als je wilt, kun je misschien iets extra’s doen voor mensen in Nieuwegein die nu de deur niet uit durven en misschien eenzaam zijn. Of voor de mensen in Nieuwegein die in de zorg werken en het nu heel zwaar hebben.  Misschien kun je een mooie tekening maken, koekjes bakken of een zelfgemaakte kaart sturen. Wees vooral creatief, maar vergeet natuurlijk niet om afstand te houden.

Doe in ieder geval allemaal voorzichtig! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor mama, papa, opa, oma en alle andere mensen om je heen. Laten we extra lief voor elkaar zijn in deze moeilijke tijd. Als we ons allemaal aan de maatregelen houden, wordt alles straks weer normaal. Ook in Nieuwegein! 


Jullie burgemeester,
Frans Backhuijs

Beste Nieuwegeiners,

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig. Afgelopen zondag heeft het kabinet nieuwe maatregelen genomen in de aanpak van het virus. Scholen, horeca en sportgelegenheden zijn t/m 6 april gesloten. Eerder was al besloten dat evenementen met meer dan 100 deelnemers niet doorgaan. De overheid vraagt werknemers zoveel mogelijk thuis te werken.

Ik besef dat voor veel mensen in onze stad een moeilijke periode is aangebroken. De getroffen maatregelen zijn zeer ingrijpend. Deze crisis treft onze samenleving in het hart. Dat geldt ook voor Nieuwegein. Twee inwoners van Nieuwegein zijn besmet geraakt met het coronavirus en zitten in thuisisolatie. Als burgemeester leef ik intens mee met alle Nieuwegeiners die door deze crisis worden getroffen.

Tegelijkertijd wil ik alle Nieuwegeiners oproepen om zich aan de maatregelen te houden. Het is nu echt ernst. Het gaat immers om het grootste goed dat wij hebben, onze gezondheid. Als we ons allemaal aan de maatregelen houden, is het effect het grootst. Door allemaal ons steentje bij te dragen, kunnen wij bereiken dat ziekenhuizen voldoende bedden overhouden om voor zieke landgenoten te zorgen.

Een tijd van crisis is ook een tijd om elkaar nabij te zijn. In onze stad zie ik juist nu allerlei mooie initiatieven ontstaan van Nieuwegeiners die elkaar een helpende hand toereiken. In Fokkesteeg maakten inwoners bijvoorbeeld een flyer waarmee kwetsbare buurtgenoten eenvoudig hulp kunnen vragen voor een boodschap of een bordje eten. En in Galecop kunnen inwoners elkaar hulp vragen en bieden via een speciale Elkaar Helpen-knop op de wijkwebsite. Ik vind dit soort acties hartverwarmend. Mijn bijzondere waardering geldt ook voor alle Nieuwegeiners die werken in de zorg, die onder soms zware omstandigheden iedere dag voor ons allemaal klaarstaan.

In de jaren dat ik nu burgemeester van deze prachtige stad mag zijn, heb ik onze gemeenschap leren kennen als warm, doortastend en betrokken. Laten we die eigenschappen de komende tijd vasthouden. Wees goed voor elkaar. Samen komen we deze crisis te boven!

Met vriendelijke groeten,  


Frans Backhuijs
Burgemeester gemeente Nieuwegein