Boa's Nieuwegein starten proef met bodycam

Datum:

Vanaf 14 oktober dragen handhavers (boa’s) in Nieuwegein een bodycam. Het dragen van een bodycam kan het werk veiliger maken en het veiligheidsgevoel van de boa’s vergroten. Er zijn maatregelen genomen om veilig cameragebruik te garanderen en persoonsgegevens te beschermen. Het gaat om een proef van 6 maanden. Na deze periode volgt een evaluatie.

In diverse gemeenten gebruiken boa’s al bodycams als succesvol middel tegen agressie en geweld. Uit de evaluaties hiervan is gebleken dat het zichtbaar dragen van de bodycams onveilige situaties kan voorkomen. Daarom heeft de gemeente Nieuwegein besloten om voor een proefperiode van een half jaar bodycams in te zetten. Daarbij moet het dragen van de bodycam het veiligheidsgevoel van de boa vergroten. De opnames kunnen worden gebruikt als bewijs bij agressief gedrag, voor opsporingsonderzoek van de politie, en ook voor het evalueren van het eigen handelen. Na de proefperiode bekijken we de resultaten en bepalen we of we ermee doorgaan of niet.

Procedure

De boa’s dragen de bodycams goed zichtbaar en schakelen deze pas in wanneer zij in situaties terechtkomen die dreigen te verergeren. De boa geeft daarbij eerst een mondelinge waarschuwing dat hij/zij een bodycam draagt en deze aan wilt zetten om beeldopnames te maken. Als de waarschuwing niet leidt tot een veiligere situatie, schakelt de boa de bodycam daadwerkelijk in.

Privacy en veiligheid

Er zijn maatregelen genomen om veilig cameragebruik te garanderen en persoonsgegevens te beschermen. Opgenomen beelden worden na 28 dagen automatisch verwijderd. Behalve wanneer binnen deze termijn een verzoek of vordering wordt ingediend. Dan blijven die bodycamopnames bewaard voor de duur van de afhandeling van het doel waarvoor ze zijn veiliggesteld. Hierna worden ze alsnog verwijderd. Personen die zijn gefilmd hebben het recht om hun eigen gegevens in te zien; beelden en/of stemmen van andere personen worden onherkenbaar gemaakt. Meer informatie en een lijst met veelgestelde vragen staat op de pagina toezicht en handhaving.