City West als testlab voor KWR en Gemeente Nieuwegein in onderzoek naar slim omgaan met water

Datum:

Het Nieuwegeinse wateronderzoeksinstituut KWR en de gemeente Nieuwegein trapten vorige week in stadstheater De KOM samen het project ‘Water Circulair Nieuwegein City’ af. In dit project wordt onderzocht hoe er in de toekomst in City West beter met water omgegaan kan worden.

“Door klimaatverandering zullen enerzijds perioden met hevige buien vaker voorkomen, anderzijds zijn er vooral in de zomer langere perioden van droogte met hoge temperaturen”, vertelt Marieke Schouten, wethouder duurzaamheid van gemeente Nieuwegein. “Bij de nieuwe inrichting van City West willen we hierop voorbereid zijn. Dat betekent meer groen en anders omgaan met water. Het onderzoek Water Circulair gaat ons daarbij helpen door de mogelijkheden van anders omgaan met water te verkennen.”

Als regen- en douchewater bijvoorbeeld niet meer direct naar het riool gaan, maar op waterdaken of onder de straat worden opgeslagen en gezuiverd, kan dat bijvoorbeeld weer gebruikt worden om planten en bomen water te geven. Met de resultaten van het onderzoek kan City duurzamer gemaakt worden. We willen van City tenslotte de meest duurzame binnenstad van Nederland maken.

In het onderzoek wordt samengewerkt met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Provincie Utrecht, projectontwikkelaars Fresh Real Estate, Bridges Real Estate en Mitros en watertechnologiebedrijven Desah, Rieland, Field Factors en Drain Product. Het onderzoek wordt ondersteund door het Nederlandse Topsectorenbeleid van de Rijksoverheid vanuit het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) voor Watertechnologie.

Naast het project Water Circulair wordt momenteel gewerkt aan een integrale visie op duurzaamheid in City West, genaamd City4D. Meer info hierover is te vinden op de website www.ikbennieuwegein.nl/city4d.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in City Nieuwegein? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief via city@nieuwegein.nl.