Een gezonde leefstijl in coronatijd

Datum:

Het afgelopen jaar was het regelmatig in het nieuws: een gezonde leefstijl en voldoende beweging is misschien nu wel belangrijker dan ooit. Een gezonde leefstijl versterkt het afweersysteem en kan zorgen voor een betere weerbaarheid tegen de gevolgen van corona. Maar wat is nu precies een gezonde leefstijl?

Agnes Samson, diëtiste bij Diëtheek en leefstijlcoach* bij Eerstelijns Medisch Centrum in Nieuwegein benadrukt dat een gezonde leefstijl begint bij de juiste voeding. “Een gezond menu is rijk aan groente, fruit, peulvruchten, noten, vis, volkorenproducten, bevat voldoende magere melkproducten, en is arm aan rood- en bewerkt vlees, alcoholische en suikerhoudende dranken, zout en verzadigde vetzuren. Een gezond voedingspatroon houdt ook in dat u gevarieerd en niet te veel of te weinig eet.”

*De leefstijlcoaches begeleiden mensen die hun leefstijl willen aanpassen. Het programma heet Leefstijl4Nieuwegein. Meer informatie: https://emcnieuwegein.nl.

Voor ‘gezond bewegen’ zijn er speciale richtlijnen. Fysiotherapeut en leefstijlcoach* bij Eerstelijns Medisch Centrum in Nieuwegein Gert Hoogendoorn vertelt er graag meer over: “Aan volwassenen wordt geadviseerd om vijf keer per week 30 minuten matig intensief te bewegen. Denk aan wandelen of fietsen. En om tweemaal per week een uur te sporten. Voor kinderen van 4 tot 18 jaar is het goed om dagelijks minstens een uur te bewegen en drie keer per week te sporten.”

Om te zorgen voor voldoende beweging ontwikkelen ze bij SportID allerlei sport– en beweegactiviteiten voor de Nieuwegeiners. “Onze buurtsportcoaches begeleiden en organiseren die, samen met onder andere sportverenigingen, scholen en zorginstellingen’’, vertelt Cees van Rootselaar, sportcoördinator bij SportID. “Voor kinderen en jongeren is er elke schoolvakantie een afwisselend programma binnen en/of buiten, afhankelijk van de coronamaatregelen.”

“Mensen die willen gaan sporten maar nog niet weten welke sport ze willen doen of waar, kunnen een afspraak maken bij Sport ID voor een gratis beweegintake”, vertelt Rootselaar verder. “Jong en oud, met en zonder beperking: iedereen is van harte welkom.”

Fysiotherapeut Hoogendoorn benadrukt voor beginners om vooral niet te snel van start te gaan. “Nu de sportscholen gesloten zijn, is meedoen met ‘Nederland in beweging’ op tv bijvoorbeeld een goede optie om mee te beginnen. Ook hebben veel sportaanbieders een online programma dat u thuis kunt volgen. Start in ieder geval niet te fanatiek, want dan is de kans op een blessure groot.”

Enthousiast geworden om meer te gaan bewegen? Nieuwegein heeft prachtige wandel- en fietsroutes langs mooie bezienswaardigheden.

Fietsroute langs de parels van Nieuwegein

Pak de fiets en ontdek de historische werken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en unieke parels in de stad. Deze bijzondere route is een initiatief van Stadsmarketing Nieuwegein. De fietsroutekaart kunt u downloaden via: www.stadsmarketingnieuwegein.nl/nieuws-1.

Het Buitenmuseum – wandelen langs kunstobjecten

Combineer eens een wandeling met kunst bekijken. Op veel plekken in de openbare ruimte in Nieuwegein zijn beelden of kunstobjecten te vinden. Meer informatie: zie de pagina beeldende kunst op onze website.

Park Oudegein

Park Oudegein is een van de mooiste stadsparken van Nederland. Ook kunt u in het park disc-golfen. Er is een speciaal parcours met baskets waar u een frisbee (disc) in moet gooien. Iedereen kan er gratis gebruik van maken. Meer informatie is te vinden op de website www.dsadiscgolf.com/nieuwegein/

Nog meer tips

Op www.routesinutrecht.nl staan nog meer tips voor wandelen en fietsen in Nieuwegein.