Voetgangersbrug Fort Jutphaas officieel geopend

Datum:

Vandaag is de voetgangersbrug van ongeveer 30 meter lang bij Fort Jutphaas officieel geopend door wethouders Hans Adriani en Jan Kuiper en aannemer Ben van Hees. Met de voetgangersbrug is het fort – dat onderdeel is van de Hollandse Waterlinie – nog beter toegankelijk voor inwoners van Nieuwegein. Tegelijk met de aanleg van de brug, is er ook gewerkt aan een wandelpad vanaf de brug naar het centrale pleintje op het fort.

Fort Jutphaas

Omringd met water en veel groen, ligt midden in Rijnhuizen het unieke Wijnfort Jutphaas. Fort Jutphaas maakt onderdeel uit van de 85 kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW), dat als geheel is genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. De NHW is een negentiende- en twintigste-eeuwse militaire verdedigingslinie, die tussen de voormalige Zuiderzee en de Biesbosch ligt. Het vormt van 1815 tot begin 1940 de hoofddefensielinie van het Koninkrijk der Nederlanden. Het typisch Hollandse defensiesysteem van het onder water zetten van stukken land is de verbeterde voortzetting van de eens zo succesvolle – oude – Hollandse Waterlinie uit 1672.

In 1959 is het fort overgedragen aan de gemeente en sindsdien diende het als wijnfort waar vaten in de kelder gebotteld werden. Hier zijn nog veel sporen en antieke machines van achtergelaten die momenteel in het restaurant op het fort te bewonderen zijn.