Geins Geluk - Paula van Elst en 'haar' bloembakken

Datum:

Geins Geluk is er voor alle inwoners van Nieuwegein die een praktisch idee hebben om hun buurt of wijk mooier, gezelliger en/of socialer te maken. De gemeente helpt mee om het idee uitgevoerd te krijgen, door maximaal de helft van het bedrag te betalen. Paula van Elst woont in de Slobeend (wijk Doorslag) en heeft haar straat letterlijk opgefleurd met bloembakken.

Vertel eens, hoe kwam u bij het idee voor de bloembakken?

Op verschillende plekken in Nieuwegein hangen van die mooie bloembakken. Vaak in buurten waar veel mensen wonen, of waar veel doorstroming is. Bij het zien van die bakken kreeg ik meteen een goed gevoel. Het maakt zo’n wijk of straat echt een stuk gezelliger. Dus waarom niet onze straat? Dacht ik. Het bleek echter dat zo’n bak best wat geld kost. Een bekende wees mij op het bestaan van Geins Geluk vanuit de gemeente, en zo heb ik dus een aanvraag gedaan. Fijn om te zien dat het mogelijk was om de helft gefinancierd te krijgen vanuit de gemeente. Waarbij de voorwaarde wel is dat minimaal  drie medewijkbewoners er ook achter staan.

Hoe ging dit; het enthousiast krijgen van de andere bewoners in uw straat?

Dit ging heel gemakkelijk. Het was – gelukkig – voor alle bewoners van de Slobeend geen probleem om in dit geval € 10,00 in te leggen. Het idee voor deze bloembakken werd meteen enthousiast ontvangen. Dat was fijn om te merken. Vervolgens ben ik met mijn buurvrouw de bakken gaan kopen, inclusief plantjes en voeding natuurlijk. En daarna hebben we ze met een paar straatbewoners opgehangen. Heel gezellig, het zorgt direct voor meer verbinding in de straat. We maken er ook echt iets leuks van. Niet alleen ophangen, maar ook een kopje koffie en een praatje. Onze straat heeft écht meer ‘smoel’ gekregen.

Wat goed om te horen. En hoe gaat het nu met de bakken en de verzorging daarvan?

Dat doen we als straat helemaal zelf. Iedere bak heeft een vaste ‘verzorger’. Dat betekent dat hij of zij de plantjes een paar keer in de week water geeft. En ook zorgt voor aanvulling van de plantjes, mocht dat nodig zijn. Ook dat zorgt ervoor dat mensen nét even wat langer met elkaar staan te kletsen.

Bent u ook toe aan wat Geins Geluk? Heeft u een idee dat bijdraagt aan meer verbinding in uw wijk, buurt of straat? We horen het graag!

Benieuwd of uw idee ‘coronaproof’ is? Neem contact op met uw wijkcoördinator of bel de gemeente via het algemene telefoonnummer: 14 030.