Metamorfose voor Stationsgebied City

Datum:

De vernieuwing van het Stationsgebied in City Nieuwegein is gestart! Vrijdag 1 mei sloopte de wethouder van wonen, bouwen en transformeren, Hans Adriani, een stukje uit de zijmuur van het oude theater DE KOM in City. Hiermee gaf hij het startsein voor de metamorfose van het Stationsgebied City. Wethouder Hans Adriani is blij dat de verdere vernieuwing van City, ondanks de coronacrisis, nu vorm krijgt. “We maken City levendiger, aantrekkelijker, groener en duurzamer. Op termijn heeft iedereen hier voordeel van. Woningzoekenden, bewoners, winkeliers, reizigers en bezoekers van Cityplaza.”

Totale vernieuwing

Over enkele jaren kent u het gebied niet meer terug. Dan wonen er nieuwe bewoners in de 450 nieuwe woningen. Reizigers kunnen comfortabel reizen van en naar het moderne knooppunt voor tram en bus in City. Met de nieuwe trams met lage instap en elektrische bussen. Vanaf het stationsplein loop je zo naar de winkels van Cityplaza. En er zijn goede loop en fietsroutes door het gebied. De gemeente werkt hier samen aan met provincie Utrecht, BRIDGES Real Estate en FRESCH Real Estate. Voor de woningbouw is een principeverzoek ingediend waar de gemeente binnenkort een besluit op neemt.

Bekijk hier de video over de sloop 

Maar voor het zover is, moet er eerst gesloopt worden. Aannemersbedrijf Oskam is al begonnen en heeft het oude theater van binnen al gestript. Vrijkomende onderdelen en materialen krijgen waar mogelijk een tweede leven. Nu wordt het gebouw zelf gesloopt. De gevel aan de kant van de trambaan blijft nog even staan. Die wordt vanaf juni gesloopt, als de tram buiten dienst is. Na het oude theater worden ook het voormalig Chinees restaurant Far East, het appartementencomplex aan de Weverstede, de leegstaande passage en de voormalige bioscoop gesloopt.

Als de sloop klaar is, komt er zo’n anderhalve meter zand op het gebied. Dit moet eerst indalen, voordat het spoor verlegd kan worden. Voor de reizigers komt er een tijdelijke tramhalte tegenover de woningen aan de Ruiterstede. De winkels blijven bereikbaar. Co-creatie Eerder zijn al ideeën opgehaald voor de tijdelijke inrichting van het gebied. Binnenkort hoort u hier meer over.