Zeldzame archeologische vondst op bedrijventerrein Het Klooster

Datum:

Op bedrijventerrein het Klooster is opnieuw een zeldzame archeologische vondst gedaan. Het gaat om een vrijwel complete Romeinse helm van het type Weisenau, uit de tweede helft van de eerste eeuw na Christus. 

Blok klei

De helm is afgelopen zomer door RAAP en BAAC in een diepe kuil gevonden en in zijn geheel in een blok klei eruit gelicht. Onlangs is in restauratieatelier Restaura met röntgenfoto’s zichtbaar geworden dat er een complete helm in de klei zit. Van de helm ontbreken alleen de wangkleppen en delen van de nekbeschermer. Deze helmen zijn meestal van ijzer gemaakt, soms ook met een koperlegering. De helmen werden aanvankelijk gedragen door voetsoldaten (infanterie) van de hulptroepen van de Romeinse staat, en later ook door legioenssoldaten. Hoewel deze helmen in de Romeinse tijd zeker niet zeldzaam waren, zijn er niet veel bewaard gebleven. In Nederland zijn tot nog toe negen min of meer complete helmen van dit type gevonden, waarvan drie uit een voormalige Rijnbedding tussen Wijk bij Duurstede en Rijswijk.

Veengebied

Hoewel het vermoeden tijdens de opgraving al bestond dat de kuil uit de Romeinse tijd stamt, was het toch een verassing. De opgraving heeft namelijk bijna uitsluitend middeleeuwse sporen en vondsten opgeleverd, waaronder een bijzonder ridderzwaard en voorwerpen die vooral met visvangst te maken hebben. Deze Romeinse vondst is dus een toevalstreffer. 

In de Romeinse tijd bevond zich hier een veengebied, waar vee graasde. Een nederzetting is niet aangetroffen, die lag waarschijnlijk verder naar het noorden. De helm komt uit een kuil die in het veen is gegraven, samen met de scherven van een handgevormde ‘inheemse’ pot met oortjes en een Romeinse standamfoor. De bijzondere aard van de vondsten is een aanwijzing dat het hier gaat om een symbolische handeling of ritueel. Het lijken de resten van een overgangsrite, waarbij de eigenaar van de helm zijn militaire leven inruilde voor een civiele.