Nieuwegeinse bijdrage aan SDG's

In 2015 stelden de Verenigde Naties 17 ambitieuze doelen voor duurzame ontwikkeling vast. Deze wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelen (ook wel Sustainable Development Goals of SDG’s) zijn door alle lidstaten aangenomen. De doelen zijn opgesteld om samen te werken aan een betere wereld voor iedereen. Ze richten zich op een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering.

Ook de gemeente Nieuwegein draagt hieraan bij. Nieuwegein wil een stad zijn waarin iedereen gezond, veilig en duurzaam kan leven, wonen en werken. Ons doel is meer betrokkenheid bij de SDG's. Hier werken we op verschillende manieren aan.

MAEX Platform Nieuwegein

We willen graag initiatieven helpen die bijdragen aan de aanpak van lokale en wereldwijde maatschappelijke vraagstukken. Dit doen we bijvoorbeeld via het MAEX Platform, met een pagina voor Nieuwegeinse initiatieven. Maatschappelijke organisaties en initiatieven kunnen hier gratis een profiel aanmaken. Daarmee laten ze de impact van hun initiatief zien aan de hand van de SDG's, kunnen ze financiële bijdragen (MAEX Impulsen) aanvragen, elkaar inspireren en samenwerkingen opzetten.

Culturele buitenplaats Bij de Fortwachter gebruikt het platform al. Ann de Vries van dit koffiehuis met B&B is er enthousiast over:   

“Het is heel tof om te zien hoeveel we Bij de Fortwachter al bereikt hebben, en welke bijdrage dat heeft voor de stad! Het verraste me, toen ik de Social Handprint had ingevuld en de uitkomsten zag. Vooral omdat het de impact zichtbaar en tastbaar maakt. Dit zouden meer organisaties moeten doen.”

Wat doet de gemeente?

De gemeente Nieuwegein wil zelf ook maatschappelijk verantwoord te werk gaan. We willen werken op een manier die ook op de lange termijn positief is. Waarbij welvaart samengaat met het welzijn van mensen en met gezonde ecosystemen. Als gemeente hebben we hierin een voorbeeldfunctie. Benieuwd wat wij allemaal doen? Lees meer op de pagina MVO-beleid.

Stedenbanden

Een stedenband is een vriendschapsband tussen 2 steden. De gemeente Nieuwegein heeft jarenlang een band gehad met 2 steden:

  • Met de Poolse stad Puławy van 1994 tot en met 2021. Deze stedenband was voornamelijk gericht op kennisuitwisseling.
  • Met Rundu in Namibië van 1994 tot 2021. Daarmee wisselden we niet alleen kennis uit, maar werkten we ook samen.

Internationale samenwerking

Gemeente Nieuwegein werkte van 1991 tot 2021 samen met steden in andere landen. Dit staat vastgelegd in ons internationaal beleid. De eerste 13 jaar van onze internationale samenwerking stonden de stedenbanden met Puławy (Polen) en Rundu (Namibië) centraal. Later kwamen hier andere Europese samenwerkingsverbanden bij:

  • We waren van 2012 tot 2014 trekker van het Europese kennisuitwisselingsproject Labour Plus, rondom integratie van etnische minderheden.
  • Ook was Nieuwegein samen met onder andere Utrecht, Newcastle en Malmö van 2013 tot 2015 deelnemer aan GAIA: Global Awareness in Action. Binnen GAIA deelden steden kennis en ervaring en werkten ze aan bewustwording op het gebied van duurzaamheid. Diverse lokale initiatieven deden ook mee aan dit project zoals Werkgroep Rundu, Stichting Fairtrade Nieuwegein, Netwerk Samen Duurzaam Nieuwegein, buurttuin Cirkeltje Rond, de Kledingbank en IVN.

Fairtrade Gemeente

Dankzij de inzet van vrijwilligers was Nieuwegein van 2010 tot 2021 officieel een Fairtrade Gemeente. Hier kwam helaas een einde aan doordat Stichting Fairtrade werd opgeheven vanwege te weinig vrijwilligers.