Sportplein Zuilenstein

Twee enthousiaste bewoners van Zuilenstein wilden graag een sportplein in hun wijk. Wat eerst een buurtparkje was, is nu een plek waar iedereen kan buitensporten. Het Openbaar Domein ondersteunde het buurtinitiatief.

“Wat een toegevoegde waarde kan dit worden voor de buurt, dacht ik meteen’’

“Een wijkcoördinator nodigde mij uit voor een gesprek met 2 enthousiaste bewoners”, vertelt beleidstechnisch medewerker Jurjen Tielemans. “Zij wilden buitensporten voor iedereen mogelijk maken. Ook voor mensen die geen geld voor de sportschool hebben. Ter voorbereiding bezocht ik de locatie. Wat een toegevoegde waarde kan dit worden voor de buurt, dacht ik meteen. En niet alleen voor de buurt, voor heel Nieuwegein! De ontmoeting met de initiatiefnemers was een verademing. Wat een positieve energie! De mannen hadden alles super voorbereid.”

“Er lag een ontwerp en ze hadden zelfs al fondsen benaderd. Ik hoefde alleen nog toestemming te geven, zeiden ze. Toch bleek er een probleem te zijn. De heren waren al ruim een jaar met een partij in gesprek waar wij geen raamovereenkomst mee hebben. Dus hoe gingen we die kar vlot trekken? Ik deed navraag bij collega-beheerders of we van de vaste paden konden afwijken. Er bleek wel een mogelijkheid. In een inkoopstrategie verantwoordde ik onze keuze. Ook legde ik het plan voor bij het hoofd van de afdeling inkoop, om binnen de wet- en regelgeving te blijven.”

“Tijdens de aanleg kreeg ik steeds foto’s en filmpjes via WhatsApp. Bij de oplevering stond het halve plein vol met sporters op 1,5 meter afstand van elkaar. Een sportschool had een buitentraining Kenpo Karate georganiseerd. Het voelde geweldig om hier ondersteuning aan te geven!”