Levenloos geboren kind, aangifte

Wanneer uw kind levenloos is geboren doet u aangifte in de gemeente waar uw kind is geboren. Er wordt dan ‘een akte van geboorte (levenloos)’ opgemaakt.

Een levenloos geboren kind wordt niet automatisch geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Op 3 februari 2019 gaat een wetswijziging in waardoor u uw kind wel in de BRP kunt bijschrijven. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe u dit kunt aanvragen. Zodra dit duidelijk is, kunt u dat op deze pagina lezen.

  • Vanaf inwerkingtreding kunt u het verzoek tot registratie van uw kind in de BRP alleen voor u zelf doen. Omdat het een uiterst persoonlijk verzoek is, kunt u dit verzoek niet namens uw partner doen.
  • Wanneer de geboorte heeft plaatsgevonden is niet relevant. Ook de duur van de zwangerschap is niet relevant voor de bijschrijving in de BRP.
  • U kunt het verzoek doen als u op het moment van de geboorte in Nederland woonde en stond ingeschreven in de BRP.
  • Voor in Nederland levenloos geboren kinderen geldt dat er een akte van geboorte (levenloos) van de burgerlijke stand nodig is, om de registratie in de BRP te doen.
  • Zodra het mogelijk is om een levenloos geboren kind te laten registreren, volgt hier meer informatie. Zoals welke documenten u nodig heeft en of u in uw specifieke situatie uw kind (alsnog) kan laten registeren. Voor meer informatie over registratie van uw kind in de BRP kunt u vanaf de inwerkingtreding naar uw gemeente.
  • Veelgestelde vragen opname levenloos kind in Basisregistratie Personen.