Paspoort

Met een paspoort reist u naar elk land in de wereld. Tevens kunt u laten zien wie u bent (identificatie). Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak. U moet hiervoor zelf langskomen.

Afspraak maken

 • Een goed gelijkende kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen van Rijksoverheid www.rijksoverheid.nl/paspoort-en-identiteitskaart. Wij adviseren u om uw pasfoto's door een vakfotograaf te laten maken. Fototeam KenM fototeam is aanwezig in het Stadshuis op de eerste verdieping tijdens de volgende openingstijden: 08.30-12.20 uur en 12.50-17.00 uur en op woensdag tot 20.00 uur. 
  De goed gelijkende pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van aanvraag. De foto geeft een scherpe, natuurlijke weergaven van aanvrager.        
 • Alle geldige en verlopen reisdocumenten die in uw bezit zijn.
 • Alle buitenlandse reisdocumenten, als u naast de Nederlandse nationaliteit nog een andere nationaliteit heeft.
 • Betalen bij aanvraag. U kunt bij ons pinnen.
 • Na vijf werkdagen af te halen zonder afspraak bij de receptiebalie of na eerder ontvangen sms bericht.

Jonger dan 18 jaar

Vraagt u een paspoort aan voor uw kind dat jonger is dan 18 jaar?

 • Dan moet u uw kind meenemen naar de aanvraagafspraak en bij het afhalen.
 • Neem (een kopie van) het geldig legitimatiebewijs mee van beide ouders of degenen die het ouderlijk gezag hebben.
 • Zorg ook voor hun toestemming. Hiervoor kunt u het formulier Toestemming reisdocument (pdf-bestand, 102 kb) gebruiken. Neem het ingevulde formulier mee.

Reist u met een kind naar het buitenland waarover u gezamenlijk het gezag heeft of waarover u geen gezag heeft? Met het formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (pdf-bestand, 102 kb), kunt u aantonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen.

Voor kinderen die alleen reizen of met iemand anders dan hun ouder(s) of gezaghouder(s), kunnen de voorwaarden per land en zelfs per vliegveld verschillen. Ook in Nederland. Informeer daarom ruim vóór vertrek bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming welke document(en) u nodig heeft.

Op rijksoverheid.nl vindt u de adressen van ambassades en consulaten. Kijk voor meer informatie over reizen met kinderen op de website van het ministerie van Defensie.

Type paspoortTarief 2021Geldigheid
Paspoort tot de leeftijd van 18 jaar€ 56,55   5 jaar
Paspoort vanaf 18 jaar en ouder€ 74,75 10 jaar
Vreemdelingen-paspoort€ 56,55   5 jaar
Vluchtelingen-paspoort€ 56,55   5 jaar
Zakenpaspoort tot de leeftijd van 18 jaar€ 56,55   5 jaar
Zakenpaspoort vanaf 18 jaar en ouder€ 74,75 10 jaar
Spoedtoeslag€ 50,90 

Heeft u snel een paspoort nodig? Dan kunt u dit met spoed aanvragen. Als u het paspoort voor 12.00 uur aanvraagt, dan kunt u het de volgende werkdag na 10.30 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer. Heeft u uw oude paspoort niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Is uw Paspoort gestolen of vermist? Meld dit dan altijd bij de gemeente. Vindt u het terug? Houd er dan rekening mee dat het Paspoort niet meer geldig is. Lever het ongeldige Paspoort altijd in bij de gemeente. U moet hiervoor wel een afspraak maken.

Na uw melding kunt u (na vaststelling van uw identiteit) meteen een nieuw Paspoort aanvragen. De normale levertijd van 5 werkdagen kan uitlopen.

Een vreemdelingenpaspoort is een paspoort voor inwoners van Nederland die niet de Nederlandse nationaliteit bezitten. Wilt u in het bezit komen van dit paspoort, dan moet u kunnen aantonen dat u van uw eigen land geen paspoort kunt krijgen.

Het verschil tussen een vluchtelingenpaspoort en een vreemdelingenpaspoort is, dat u voor het verkrijgen van een vluchtelingenpaspoort een vluchtelingenstatus moet hebben. Een vluchtelingenstatus krijgt u als door de IND erkend bent als zijnde een vluchteling. Indien u geen vluchtelingenstatus heeft, kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen.

Afspraak maken

Voor de aanvraag van een paspoort kunt u online een afspraak maken of telefonisch via 14 030.

Wat moet u meenemen als u een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort komt aanvragen:

 • Alle in uw bezit zijnde (ook buitenlandse) reisdocumenten (ook als de geldigheidsduur van de documenten is verlopen).
 • Verblijfsvergunning.
 • Recente pasfoto in kleur. Voor de pasfoto gelden strenge, wettelijke eisen. Deze eisen kunt u vinden op paspoortinformatie. Er is een mogelijkheid om in het Stadshuis pasfoto´s te laten maken.
 • Toestemmingsverklaring (pdf-bestand, 102 kb), voor een eigen paspoort voor kinderen jonger dan 18 jaar.
 • Bewijs dat u van uw eigen land geen paspoort kunt krijgen (geldt niet voor een vluchtelingenpaspoort).