Rijbewijs

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente. Een rijbewijs aanvragen kan alleen op afspraak. Een rijbewijs is meestal afhankelijk van uw categorie 10 jaar geldig. Is uw rijbewijs gestolen, bent u uw rijbewijs verloren of wilt u een buitenlands rijbewijs omwisselen? Lees dan onderstaande informatie en maak meteen een afspraak.

Afspraak maken rijbewijs

 • Een geldig legitimatiebewijs.
 • Betalen bij aanvraag. U kunt bij ons pinnen.
 • Een goed gelijkende kleurenpasfoto* die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid www.rijksoverheid.nl/paspoort-en-identiteitskaart.
  Wij adviseren u om uw pasfoto's door een vakfotograaf te laten maken. Fototeam KenM is aanwezig in het Stadshuis op de eerste verdieping tijdens de volgende openingstijden: maandag t/m vrijdag van 08.30-12.20 uur en 12.50-17.00 uur en op woensdag tot 20.00 uur.
  De goed gelijkende pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van aanvraag. De foto geeft een scherpe, natuurlijke weergaven van aanvrager.
 • Na vijf werkdagen af te halen zonder afspraak bij de receptiebalie of na eerder ontvangen sms bericht.

Wie 17 jaar is, mag alleen rijden onder begeleiding van een coach met een begeleiderspas. Het aanvragen van een begeleiderspas voor de coach(es) kan via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Ook als je niet gaat rijden heb je een begeleiderspas nodig voor de aanvraag van het rijbewijs. Anders moet je wachten met de aanvraag tot je 18 jaar bent.

Wat moet u meenemen

 • Uw oude rijbewijs. Indien deze is verlopen dan dient u een geldig legitimatiebewijs mee te nemen, onder andere identiteitskaart of paspoort.
 • Betalen bij aanvraag. U kunt bij ons pinnen.
 • Een goed gelijkende kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid.
 • Na vijf werkdagen af te halen zonder afspraak bij de receptiebalie of na eerder ontvangen sms-bericht.
 • Een geldig identiteitsbewijs.
 • Betalen bij aanvraag. U kunt bij ons pinnen. Een goed gelijkende kleurenpasfoto* die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid.
 • Bent u uw rijbewijs in het buitenland verloren, dan dient u ook uw aangifte vanuit het buitenland mee te nemen.
 • Na vijf werkdagen af te halen zonder afspraak bij de receptiebalie of na eerder ontvangen sms bericht.

Wanneer moet een nieuw rijbewijs aangevraagd worden?

Rijbewijshouder is geen beroepschauffeur

 1. De code 95 op het rijbewijs verloopt voor 1 december 2020. De rijbewijshouder hoeft geen nieuw rijbewijs aan te vragen.
 2. De code 95 verloopt na 1 december 2020. De rijbewijshouder moet een nieuw rijbewijs aanvragen tussen 1 december 2020 en 1 januari 2021.

Rijbewijshouder is een beroepschauffeur

De rijbewijshouder moet zijn Vakbekwaamheid halen voor 1 december 2020. Een nieuw rijbewijs aanvragen is nog niet nodig.

Bent u op de dag dat u uw rijbewijs aanvraagt tussen de 65 en 70 jaar?
Dan is uw vernieuwde rijbewijs geldig tot uw 75e.

Bent u op de dag dat u uw rijbewijs aanvraagt tussen de 70 en 75 jaar?
Dan is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.

Bent u op de dag dat u uw rijbewijs aanvraagt ouder dan 75 jaar?
Kijk dan hieronder bij "Gezondheidsverklaring voor 75 jaar of ouder" wat dan de regels zijn.

Type rijbewijsTarieven
Rijbewijs aanvragen, vernieuwen of omwisselen€ 41,00
Gezondheidsverklaring voor afgifte rijbewijs B en D *€ 37,80
Gezondheidsverklaring voor afgifte rijbewijs (75+) *€ 37,80
Extra administratiekosten spoedaanvraag€ 34,10
Internationaal rijbewijsAanvragen bij de ANWB

* Bedrag wijzigt een aantal keer per jaar

De Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) is een formulier met vragen over uw gezondheid. U heeft de Gezondheidsverklaring nodig als u rijexamen gaat doen of als u vanwege een medische situatie een rijbewijs met beperkte geldigheidsduur heeft. Maar ook als u uw rijbewijs wilt halen of verlengen voor vrachtauto of bus (C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE) en als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag moet u deze verklaring invullen. Door deze verklaring in te vullen kan het CBR beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden. Zie ook: www.cbr.nl/gezondheidsverklaring.

Wat moet u doen?

Begin op tijd met uw aanvraag. Het beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden kan soms vier maanden duren. Vul daarom ruim van tevoren uw Gezondheidsverklaring in om op tijd uw rijbewijs te kunnen halen of verlengen.

Waar kan ik een Gezondheidsverklaring kopen?

U kunt op de volgende manieren aan een Gezondheidsverklaring komen:

 • Mijn CBRvoor het online kopen en invullen van een Gezondheidsverklaring. Inloggen op Mijn CBR gaat via DigiD met sms-controle en betalen gaat via iDeal.
  Tip: digitaal indienen versnelt het proces.
 • De CBR webshop voor een papieren Gezondheidsverklaring. Dit kost € 10,00 extra. De verklaring is zonder DigiD te bestellen en wordt binnen 5 werkdagen verstuurd. Betalen gaat via iDeal.
 • Het CBR-examencentrum in Amsterdam, Arnhem, Assen, Eindhoven en Rijswijk voor een papieren Gezondheidsverklaring. Betalen is alleen mogelijk met pin.
 • Tijdens de openingstijden bij de receptie in onze gemeente. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Heeft u met spoed een rijbewijs nodig? Dit kunt u bij de aanvraag aangeven. U moet dan wel extra kosten betalen. Vraagt u uw rijbewijs voor 12.00 uur aan? Dan is uw rijbewijs de volgende werkdag na 10.30 uur klaar. Komt u ’s middags? Dan duurt het een dag langer.

Is uw rijbewijs gestolen of vermist? Meld dit dan bij de gemeente. U vult een verklaring van diefstal of verlies in. U kunt direct een nieuw document aanvragen. U moet hiervoor wel een afspraak maken. Bij verlies of diefstal in het buitenland doet u altijd aangifte bij de politie ter plaatse.
Vindt u uw rijbewijs terug? Lever dit dan in bij de gemeente. Dit rijbewijs is niet meer geldig.

Voor het aanvragen van een rijbewijs moet u:

 • De Nederlandse nationaliteit hebben of
 • Een EU-nationaliteit hebben of
 • Eén van de volgende verblijfsvergunningen hebben:
   
  • Type I: regulier bepaalde tijd.
  • Type II: regulier onbepaalde tijd.
  • Type III: asiel bepaalde tijd.
  • Type IV: asiel onbepaalde tijd type EU/EER, gemeenschapsonderdaan.