Vreemdelingenpaspoort

Een vreemdelingenpaspoort is een paspoort voor inwoners van Nederland zonder de Nederlandse nationaliteit. Met het vreemdelingenpaspoort kunnen zij naar het buitenland reizen. Voor veel landen is nog wel een visum nodig.

Om een vreemdelingenpaspoort te krijgen, moet u aantonen dat uw geboorteland u geen paspoort kan of wil geven. Dat kan met een weigeringsbrief van de ambassade van uw geboorteland.

Vraag een vreemdelingenpaspoort aan bij de balie van de gemeente. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente.

Afspraak maken voor een reisdocument

  • U moet het vreemdelingenpaspoort persoonlijk aanvragen en afhalen bij de gemeente.
  • Neem de weigeringsbrief van de ambassade van uw geboorteland mee naar de afspraak.
  • Bent u geregistreerd als vluchteling? Dan kunt u geen vreemdelingenpaspoort krijgen, maar wel een vluchtelingenpaspoort.

De gemeente vraagt toestemming aan het ministerie van Buitenlandse Zaken om een vreemdelingenpaspoort af te geven.

Soort paspoortTarief 2021
Vreemdelingenpaspoort€ 56,55
Spoedtoeslag€ 50,90
  • Bij de aanvraag moet het kind aanwezig zijn.
  • Beide (pleeg)ouders moeten toestemming geven. Gebruik hiervoor het toestemmingsformulier, (pdf-bestand, 102 kb).
  • De geldige identiteitsbewijzen van beide ouders moeten getoond worden (geen kopie). Ook als één (pleeg)ouder niet aanwezig is.

Wil of kan één van de (pleeg)ouders geen toestemming geven? Dan kan de andere ouder vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank in Den Haag.

2 maanden.

U moet het reisdocument zelf afhalen bij de balie. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Na uw aanvraag heeft u maximaal 3 maanden de tijd om het paspoort op te halen. Na deze 3 maanden wordt het paspoort vernietigd.

Heeft u snel een paspoort nodig? Dan kunt het met spoed aanvragen. Als u het paspoort voor 15.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen.

U betaalt dan € 47,55 extra.

Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de marechaussee voor een nooddocument.

Bij verlies of diefstal van uw vreemdelingenpaspoort kunt u een nieuwe aanvragen aan de balie van de gemeente Leiden. Vul een vermissingsverklaring in aan de balie. Aangifte doen bij de politie is in Nederland niet nodig.

Bent u het document in het buitenland kwijtgeraakt? Doe dan aangifte bij de lokale politie.