Coronavirus: Vraag en antwoord

De gemeente krijgt verschillende vragen over het coronavirus en de huidige maatregelen. Op deze pagina staan de meest gestelde vragen met antwoord. Lees meer over alle geldende maatregelen op rijksoverheid.nl.

Heb je na het lezen van deze tekst nog vragen of twijfel je ergens over? Neem gerust contact op met de gemeente via dit formulier of bel de gemeente op telefoonnummer 14 030. Wij denken graag met u mee.

Bijgewerkt: 8 juni 2021

Het vaccineren tegen corona is in januari gestart. Wie er wanneer aan de beurt is wordt bepaald door het Rijk. Bekijk hier de planning. U krijgt een brief als u aan de beurt bent en bij welke locatie u terecht kunt. Sinds 3 mei kan er ook gevaccineerd worden in de Nieuwegeinse Beursfabriek. Er zijn meerdere vaccins goedgekeurd. Welk vaccin u krijgt hangt af van de groep waar u bij hoort. Het vaccineren is gratis.

Vaccinatieschema medische risicogroepen

Sommige mensen lopen vanwege hun medische achtergrond meer risico om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. Deze medische risicogroepen krijgen met voorrang een coronavaccinatie.

Bij mensen met het syndroom van Down of een BMI van meer dan 40 gaat vaccinatie per regio.

Voor meer informatie over het vaccineren kunt u naar de website van GGD regio Utrecht.

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten, op zaterdag 5 juni. Dat betekent:

 • Ontvang thuis maximaal 4 personen per dag.
 • Maximale groepsgrootte  buiten is 4 personen. Wel op 1,5 meter afstand van mensen buiten je huishouden of gezin. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.
 • Sauna’s, wellnesscentra en zonnestudio’s zijn open.
 • Verschillende binnen locaties zijn open. Denk aan casino’s, bioscopen, theaters, binnenspeeltuinen en binnenruimten bij attractie- en dierenparken. Reserveren, registratie en een gezondheidscheck zijn verplicht.
 • De horeca is open van 6.00 uur tot 22.00 uur. Je kunt met maximaal 4 personen of 1 huishouden aan een tafel. Dit geldt voor zowel binnen als buiten.
 • Winkels zijn open volgens normale openingstijden.
 • Sporten in groepen is toegestaan. Ook is publiek bij professionele wedstrijden weer toegestaan, volgens voorwaarden.
 • Maximaal aantal mensen bij een huwelijk verhoogd naar 50 personen.

Meer weten over een specifiek onderwerp? Je leest alles over de huidige maatregelen op rijksoverheid.nl.

Stap 1 tot en met 3 hebben we al gezet. In de 4e stap van het openingsplan gaat het advies voor thuisbezoek omhoog van 4 naar 8 personen. Ook de maximale groepsgrootte gaat omhoog naar 8 personen. De voorwaarden voor horeca, evenementen, sport en cultuur worden verruimd.

Deze 4e stap gaat op z’n vroegst in op 30 juni. Dit besluit wordt op 22 juni genomen. 

Bekijk de website van de Rijksoverheid meer informatie over dit openingsplan en de bijbehorende voorwaarden. Onderaan de pagina staat een samenvattende afbeelding.

Het dragen van een mondkapje is sinds 1 december 2020 verplicht op de volgende plekken:

 • Op alle openbare en overdekte ruimten. Denk aan winkels, het overdekte deel van Cityplaza, parkeergarages of het Stadshuis.
 • Het onderwijs. Zoals middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. Maar niet op basisscholen.
 • Het openbaar vervoer. Ook op de perrons en bij de haltes.
 • Bij contactberoepen. Zoals bij de fysiotherapeut.

Kijk voor meer informatie over het gebruik van mondkapjes op rijksoverheid.nl.

Heeft u een of meer van de volgende klachten:

 • Verkoudheidsklachten zoals, neusverkoudheid, niezen, loopneus, keelpijn;
 • Benauwdheid;
 • Lichte hoest;
 • koorts;
 • Of plotseling verlies van reuk of smaak?

Blijf dan thuis en laat u testen op corona.

Bekijk de website van de rijksoverheid voor meer informatie thuisquarantaine. Bijvoorbeeld over wat u moet doen als uw kind of partner klachten heeft.

Als u ernstig ziek bent is het belangrijk om direct contact op te nemen met uw huisarts. Of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie 112.

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, koorts of verlies van smaak en geur? Blijf dan thuis en maak een afspraak voor een coronatest. Bezoek daarvoor de website www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. 

De GGD heeft speciale teststraten ingericht waar de coronatest plaatsvindt. Welke locaties dit zijn staat op de website van de GGD Regio Utrecht: www.ggdru.nl. Naast de testlocaties vindt u op deze website ook nog andere informatie over het testen op corona. Bijvoorbeeld over wat dit betekent voor uw huisgenoten of hoelang het duurt voordat u de uitslag krijgt.   

U bent van harte welkom op het Stadshuis als u een afspraak heeft gemaakt en een mondkapje draagt. Houd hierbij wel altijd 1,5 meter afstand. Heeft u klachten die lijken op het coronavirus? Blijf dan thuis en maak een nieuwe afspraak.

Wilt u een paspoort of rijbewijs verlengen? Plan uw afspraak dan 10 – 7 werkdagen voordat uw huidige paspoort of rijbewijs verloopt.

Controle over het virus krijgen we alleen als iedereen zich aan de maatregelen houdt. Daarin zijn de basisregels van groot belang:

 • houd 1,5 meter afstand van anderen;
 • blijft thuis bij klachten en laat u testen;
 • was vaak uw handen en hoes en nies in uw elleboog;
 • werk zoveel mogelijk thuis;
 • maak alleen reizen als dit noodzakelijk is;
 • draag een mondkapje in publieke binnenruimtes (zoals winkels, musea, stations en supermarkten).

Kijk voor meer informatie over de basisregels op de website van de Rijksoverheid.

Ook u kunt helpen bij de naleving van de coronamatregelen. Ziet u dat mensen of bedrijven zich niet aan de regels houden? Dan kunt u dat hier melden.

Op de website corona.steffie.nl wordt eenvoudig uitgelegd wat het coronavirus is. En wat u wel en niet moet doen.


Staat uw vraag er niet tussen?

Op de website van de Rijksoverheid vindt u uitgebreide vraag en antwoordlijsten. U kunt ook bellen met 0800-1315 (van 08.00-20.00 uur).

Voor specifieke vragen over het coronavirus in Nieuwegein kunt u het contactformulier onderaan deze pagina invullen. Of bel de gemeente Nieuwegein op het telefoonnummer 14 030. Wij denken graag met u mee.

Stel hier uw vraag over corona