Coronavirus: Vraag en antwoord

De gemeente krijgt verschillende vragen over het coronavirus en de huidige maatregelen. Op deze pagina staan de meest gestelde vragen met antwoord. Lees meer over alle geldende maatregelen op rijksoverheid.nl.

Heb je na het lezen van deze tekst nog vragen of twijfel je ergens over? Neem gerust contact op met de gemeente via dit formulier of bel de gemeente op telefoonnummer 14 030. Wij denken graag met u mee.

Bijgewerkt: 22 januari 2021

Er zijn veel besmettingen als vrienden en familie elkaar opzoeken. Daarom geldt in heel Nederland vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. 

U mag alleen naar buiten als:

 • er een noodsituatie is zoals een brand;
 • u, iemand anders of een dier (medische) hulp nodig heeft;
 • u van uw werkgever voor uw werk naar buiten moet;
 • u uw hond uitlaat. Doe dit alleen en houdt de hond aan de riem;
 • u onderweg bent voor een begrafenis;
 • u onderweg bent omdat een rechter u heeft opgeroepen.

Als het noodzakelijk is dat u ’s avonds op straat bent moet u het formulier ‘eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ kunnen laten zien.

Gaat u naar buiten zonder verklaring of valt u niet onder de uitzondering? Dan kunt u een boete van € 95,- krijgen.

Kijk voor meer informatie en de formulieren op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

Bijna alle winkels zijn dicht. Denk aan tuincentra, bouwmarkten, kledingwinkels, sieradenwinkels of hobbywinkels. Dit geldt ook voor pretparken, musea, casino’s, kappers etc.

Een aantal plekken en winkels blijven wel open. Denk aan supermarkten, dierenspeciaalzaken, en tankstations. Bekijk op de website van de Rijksoverheid de totale lijst met winkels die openblijven.

Contactberoepen zoals kappers, tatoeëerders en nagelstylisten zijn gesloten. Een aantal contactberoepen kan nog wel doorgaan. Zoals de tandarts, dierenarts, opticien of fysiotherapeut. Bekijk op de website van de Rijksoverheid de totale lijst met contactberoepen die openblijven.

Het dragen van een mondkapje is sinds 1 december 2020 verplicht op de volgende plekken:

 • Op alle openbare en overdekte ruimten. Denk aan winkels, het overdekte deel van Cityplaza, parkeergarages of het Stadshuis.
 • Het openbaar vervoer. Ook op de perrons en bij de haltes.
 • Bij contactberoepen. Zoals bij de fysiotherapeut.

Kijk voor meer informatie over het gebruik van mondkapjes op rijksoverheid.nl.

 • Ontvang thuis maximaal 1 persoon van 13 jaar of ouder per dag. En ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. 
 • Buiten kunt u afspreken met maximaal 1 iemand anders. Of uw eigen huishouden.

 

Samen met uw partner, (groot)ouders of kinderen waarmee u op één adres woont vormt u een huishouden. Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen.

 

Tot 8 februari 2021 geven het basis- en voortgezet onderwijs les op afstand. Dat geldt ook voor mbo-, hbo- en wetenschappelijk onderwijs. Kinderen met ouders die werken in een cruciaal beroep kunnen wel  naar de basisschool, kinderopvang of buitenschoolse opvang. Bekijk op rijksoverheid.nl wat de cruciale beroepen zijn.
Meer informatie over dit onderwerp en alle uitzondering leest u op deze webpagina van rijksoverheid.nl.

Gaat u trouwen? Dan mogen er bij de huwelijksceremonie maximaal 30 personen aanwezig zijn (exclusief personeel). Alle andere feestelijke onderdelen van een bruiloft kunnen helaas niet doorgaan. Denk aan diners, recepties, feestjes en met elkaar proosten. Daarvoor geldt het maximum van 3 volwassen gasten per dag. Hoe moeilijk het ook is, houdt bij een huwelijksceremonie altijd 1,5 meter afstand van elkaar en zorg dat iedereen een vaste zitplaats heeft.

Vanaf maandag 25 januari 2021 mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn bij een uitvaart. Hoe moeilijk het ook is, houdt tijdens een uitvaart altijd 1,5 meter afstand van elkaar en zorg dat iedereen een vaste zitplaats heeft.

Sporten mag alleen buiten met maximaal 2 personen. Kinderen tot en met 17 jaar mogen buiten wel in grotere teams sporten. Of buiten wedstrijden spelen met teams van hun eigen club.

Dit betekent dat alle sportscholen dichtzijn en sportwedstrijden voorlopig niet doorgaan.

Alle eet- en drinkgelegenheden blijven nog gesloten. Afhalen en bezorging is wel toegestaan.

Controle over het virus krijgen we alleen als iedereen zich aan de maatregelen houdt. Daarin zijn de basisregels van groot belang:

 • houd 1,5 meter afstand van anderen;
 • blijft thuis bij klachten en laat u testen;
 • was vaak uw handen en hoes en nies in uw elleboog;
 • werk zoveel mogelijk thuis;
 • vermijd drukte;
 • draag een mondkapje in publieke binnenruimtes (zoals winkels, musea, stations en supermarkten).

Kijk voor meer informatie over de basisregels op de website van de Rijksoverheid.

 

Heeft u een of meer van de volgende klachten:

 • Verkoudheidsklachten zoals, neusverkoudheid, niezen, loopneus, keelpijn;
 • Benauwdheid;
 • Lichte hoest;
 • Koorts;
 • Of plotseling verlies van reuk of smaak?

Blijf dan thuis en laat u testen op corona.

Bekijk de website van de rijksoverheid voor meer informatie thuisquarantaine. Bijvoorbeeld over wat u moet doen als uw kind of partner klachten heeft.

Als u ernstig ziek bent is het belangrijk om direct contact op te nemen met uw huisarts. Of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie 112.

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, koorts of verlies van smaak en geur? Blijf dan thuis en maak een afspraak voor een coronatest. Bezoek daarvoor de website www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202.

De GGD heeft speciale teststraten ingericht waar de coronatest plaatsvindt. Welke locaties dit zijn staat op de website van de GGD Regio Utrecht: www.ggdru.nl. Naast de testlocaties vindt u op deze website ook nog andere informatie over het testen op corona. Bijvoorbeeld over wat dit betekent voor uw huisgenoten of hoelang het duurt voordat u de uitslag krijgt.

U bent van harte welkom op het Stadshuis als u een afspraak heeft gemaakt en een mondkapje draagt. Houd hierbij wel altijd 1,5 meter afstand. Heeft u klachten die lijken op het coronavirus? Blijf dan thuis en maak een nieuwe afspraak.

Wilt u een paspoort of rijbewijs verlengen? Plan uw afspraak dan 10 – 7 werkdagen voordat uw huidige paspoort of rijbewijs verloopt.

Ook u kunt helpen bij de naleving van de coronamatregelen. Ziet u dat mensen of bedrijven zich niet aan de regels houden? Dan kunt u dat hier melden.

Op de website corona.steffie.nl wordt eenvoudig uitgelegd wat het coronavirus is. En wat u wel en niet moet doen.


Staat uw vraag er niet tussen?

Op de website van de Rijksoverheid vindt u uitgebreide vraag en antwoordlijsten. U kunt ook bellen met 0800-1315 (van 08.00-20.00 uur).

Voor specifieke vragen over het coronavirus in Nieuwegein kunt u het contactformulier onderaan deze pagina invullen. Of bel de gemeente Nieuwegein op het telefoonnummer 14 030. Wij denken graag met u mee.

Stel hier uw vraag over corona