Coronavirus: Vraag en antwoord

De gemeente krijgt verschillende vragen over het coronavirus en de huidige maatregelen. Op deze pagina staan de meest gestelde vragen met antwoord. Lees meer over alle geldende maatregelen op rijksoverheid.nl.

Heb je na het lezen van deze tekst nog vragen of twijfel je ergens over? Neem gerust contact op met de gemeente via dit formulier of bel de gemeente op telefoonnummer 14 030. Wij denken graag met u mee.

Bijgewerkt: 22 april 2021

Het vaccineren tegen corona is in januari gestart. Wie er wanneer aan de beurt is wordt bepaald door het Rijk. Bekijk hier de planning. U krijgt een brief als u aan de beurt bent en bij welke locatie u terecht kunt. Er zijn meerdere vaccins goedgekeurd. Welk vaccin u krijgt hangt af van de groep waar u bij hoort. Het vaccineren is gratis.

Vaccinatieschema medische risicogroepen

Sommige mensen lopen vanwege hun medische achtergrond meer risico om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. Deze medische risicogroepen krijgen met voorrang een coronavaccinatie.

Bij mensen met het syndroom van Down of een BMI van meer dan 40 gaat vaccinatie per regio.

Voor meer informatie over het vaccineren kunt u naar de website van GGD regio Utrecht.

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan per 28 april.

De versoepelingen per 28 april hebben betrekking op:

 • De avondklok
 • Het aantal mensen dat u thuis kunt ontvangen
 • De openstelling van de buitenterrassen
 • Winkelen zonder afspraak
 • Warenmarkten
 • Het volgen van lessen aan hogescholen en universiteiten
 • Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs
 • Uitvaarten

Lees in de vragen en antwoorden hieronder meer over de versoepelingen per onderwerp.

Op 28 april 04.30 uur vervalt de avondklok. Tot die tijd geldt in heel Nederland dat iedereen tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok is van kracht omdat er op dit moment nog te veel besmettingen zijn. Deze ontstaan momenteel voornamelijk in de thuissituatie, wanneer vrienden en familie elkaar opzoeken.

U mag alleen naar buiten als:

 • er een noodsituatie is zoals een brand;
 • u, iemand anders of een dier (medische) hulp nodig heeft;
 • u van uw werkgever voor uw werk naar buiten moet;
 • u uw hond uitlaat. Doe dit alleen en houdt de hond aan de riem;
 • u onderweg bent voor een begrafenis;
 • u onderweg bent omdat een rechter u heeft opgeroepen.

Als het noodzakelijk is dat u ’s avonds op straat bent moet u het formulier ‘eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ kunnen laten zien.

Gaat u naar buiten zonder verklaring of valt u niet onder de uitzondering? Dan kunt u een boete van € 95,- krijgen. 

Kijk voor meer informatie en de formulieren op www.rijksoverheid.nl/avondklok

Het advies voor thuisbezoek verandert per 28 april. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal 2 mensen per dag (dit was maximaal één persoon). En ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Beperk ook het aantal verschillende contacten in een week. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand.

Per 28 april gaan de terrassen weer open. Er gelden enkele voorwaarden, om de kans op besmetting voor iedereen zo laag mogelijk te houden. Zo geldt de openstelling alleen voor terrassen buiten van 12.00 uur tot 18.00 uur. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel, op minder dan 1,5 meter afstand. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet gaan of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht. Bekijk alle regels die gelden voor terrassen op rijksoverheid.nl

Studenten aan universiteiten en hogescholen kunnen vanaf maandag 26 april ongeveer 1 dag per week les op locatie volgen. Dit kan alleen onder voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden. Vanaf mei komen zelftesten beschikbaar voor studenten en medewerkers.

Lees meer informatie hierover op rijksoverheid.nl.

Per 28 april zijn theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs weer mogelijk.

Per 28 maart wordt het aantal mensen bij een uitvaart verhoogd naar maximaal 100.

Het dragen van een mondkapje is sinds 1 december 2020 verplicht op de volgende plekken:

 • Op alle openbare en overdekte ruimten. Denk aan winkels, het overdekte deel van Cityplaza, parkeergarages of het Stadshuis.
 • Het onderwijs. Zoals middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. Maar niet op basisscholen.
 • Het openbaar vervoer. Ook op de perrons en bij de haltes.
 • Bij contactberoepen. Zoals bij de fysiotherapeut.

Kijk voor meer informatie over het gebruik van mondkapjes op rijksoverheid.nl.

Heeft u een of meer van de volgende klachten:

 • Verkoudheidsklachten zoals, neusverkoudheid, niezen, loopneus, keelpijn;
 • Benauwdheid;
 • Lichte hoest;
 • koorts;
 • Of plotseling verlies van reuk of smaak?

Blijf dan thuis en laat u testen op corona.

 

Bekijk de website van de rijksoverheid voor meer informatie thuisquarantaine. Bijvoorbeeld over wat u moet doen als uw kind of partner klachten heeft.

Als u ernstig ziek bent is het belangrijk om direct contact op te nemen met uw huisarts. Of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie 112.

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, koorts of verlies van smaak en geur? Blijf dan thuis en maak een afspraak voor een coronatest. Bezoek daarvoor de website www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. 

De GGD heeft speciale teststraten ingericht waar de coronatest plaatsvindt. Welke locaties dit zijn staat op de website van de GGD Regio Utrecht: www.ggdru.nl. Naast de testlocaties vindt u op deze website ook nog andere informatie over het testen op corona. Bijvoorbeeld over wat dit betekent voor uw huisgenoten of hoelang het duurt voordat u de uitslag krijgt.   

U bent van harte welkom op het Stadshuis als u een afspraak heeft gemaakt en een mondkapje draagt. Houd hierbij wel altijd 1,5 meter afstand. Heeft u klachten die lijken op het coronavirus? Blijf dan thuis en maak een nieuwe afspraak.

Wilt u een paspoort of rijbewijs verlengen? Plan uw afspraak dan 10 – 7 werkdagen voordat uw huidige paspoort of rijbewijs verloopt.

Controle over het virus krijgen we alleen als iedereen zich aan de maatregelen houdt. Daarin zijn de basisregels van groot belang:

 • houd 1,5 meter afstand van anderen;
 • blijft thuis bij klachten en laat u testen;
 • was vaak uw handen en hoes en nies in uw elleboog;
 • werk zoveel mogelijk thuis;
 • maak alleen reizen als dit noodzakelijk is;
 • draag een mondkapje in publieke binnenruimtes (zoals winkels, musea, stations en supermarkten).

Kijk voor meer informatie over de basisregels op de website van de Rijksoverheid.

 

Ook u kunt helpen bij de naleving van de coronamatregelen. Ziet u dat mensen of bedrijven zich niet aan de regels houden? Dan kunt u dat hier melden.

Op de website corona.steffie.nl wordt eenvoudig uitgelegd wat het coronavirus is. En wat u wel en niet moet doen.


Staat uw vraag er niet tussen?

Op de website van de Rijksoverheid vindt u uitgebreide vraag en antwoordlijsten. U kunt ook bellen met 0800-1315 (van 08.00-20.00 uur).

Voor specifieke vragen over het coronavirus in Nieuwegein kunt u het contactformulier onderaan deze pagina invullen. Of bel de gemeente Nieuwegein op het telefoonnummer 14 030. Wij denken graag met u mee.

Stel hier uw vraag over corona