Coronavirus: Vraag en antwoord

De gemeente krijgt verschillende vragen over het coronavirus en de huidige maatregelen. Op deze pagina staan de meest gestelde vragen met antwoorden.

Maatregelen vanaf 14 oktober.

Controle over het virus krijgen we alleen als iedereen zich aan de volgende basisregels houdt:

 • houd 1,5 meter afstand van anderen;
 • blijft thuis bij klachten en laat u testen;
 • was vaak uw handen en hoes en nies in uw elleboog;
 • werk zoveel mogelijk thuis;
 • vermijd drukte;
 • draag een mondkapje in publieke binnenruimtes (zoals winkels, musea, stations en supermarkten).

Kijk voor meer informatie over de basisregels op de website van de Rijksoverheid.

 

Heeft u een of meer van de volgende klachten:

 • Verkoudheidsklachten zoals, neusverkoudheid, niezen, loopneus, keelpijn;
 • Benauwdheid;
 • Lichte hoest;
 • Koorts;
 • Of plotseling verlies van reuk of smaak?

Blijf dan thuis en laat u testen op corona.

Heeft 1 of meerdere personen in het huishouden ernstige klachten zoals koorts en/of benauwdheid, dan moet het hele huishouden thuisblijven. Dit geldt dus ook voor huisgenoten die zelf geen klachten hebben: zij mogen alleen naar buiten om even boodschappen te doen. Het hele gezin moet in quarantaine blijven totdat iedereen 24 uur klachtenvrij is.

Bent u ernstig ziek, neem dan direct telefonisch contact op met uw huisarts of huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie 112.

Mensen in cruciale beroepsgroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd; zij blijven alleen thuis als zij zelf klachten met koorts en/of benauwdheid hebben (overleg zo nodig met uw werkgever).

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, koorts of verlies van smaak en geur? Blijf dan thuis en maak een afspraak voor een coronatest. Bezoek daarvoor de website www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202.

De GGD heeft speciale teststraten ingericht waar de coronatest plaatsvindt. Welke locaties dit zijn staat op de website van de GGD Regio Utrecht: www.ggdru.nl. Naast de testlocaties vindt u op deze website ook nog andere informatie over het testen op corona. Bijvoorbeeld over wat dit betekent voor uw huisgenoten of hoelang het duurt voordat u de uitslag krijgt.

U bent van harte welkom op het Stadshuis als u een afspraak heeft gemaakt. Houd hierbij wel altijd 1,5 meter afstand. Heeft u klachten die lijken op het coronavirus? Blijf dan thuis en maak een nieuwe afspraak. Ook verzoeken wij u vriendelijk om een mondkapje te dragen.

Wilt u een paspoort of rijbewijs verlengen? Plan uw afspraak dan 10 tot 7 werkdagen van tevoren voordat uw huidige paspoort of rijbewijs verloopt. 

Bij uw bezoek aan het Stadshuis verzoeken we u vriendelijk om een mondkapje te dragen. Ook met mondkapje houden we 1,5 meter afstand van elkaar. Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over het gebruik van mondkapjes.

In verband met het coronavirus is het momenteel niet toegestaan om een feest, receptie, borrel of diner te organiseren. Alleen de ceremonie kan doorgaan, onder bepaalde voorwaarden. Bekijk voor meer informatie de website van de Rijksoverheid.

Evenementen zijn tijdelijk helaas niet toegestaan. Sportwedstrijden en kleine evenementen zoals optochten en buurtbarbecues vallen daar ook onder. Bioscopen, theaters, musea etc. blijven wel open.

Horeca (inclusief coffeeshops) sluiten vanaf 14 oktober 22.00 uur hun deuren. De volgende uitzonderingen zijn van toepassing: afhalen en bezorgen (na 20.00 uur geen verkoop van alcohol), hotels voor daar verblijvende gasten en uitvaartcentra.

Lees meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Thuis

Samen met uw partner, (groot)ouders of kinderen waarmee u op één adres woont vormt u een huishouden. In uw huis of in de tuin ontvangt u maximaal 3 personen per dag. Kinderen t/m 12 jaar tellen niet mee. 

Naar een bioscoop of buiten een wandeling maken

Buiten uw huis, bijvoorbeeld op straat of in een bioscoop, mag u met 1 huishouden of maximaal 4 personen een gezelschap vormen. Kinderen t/m 12 jaar tellen niet mee. Een gezelschap is een groep mensen die samen iets doen. U mag dus als 1 huishouden of maximaal 3 personen (exclusief kinderen) naar de bioscoop, een theatervoorstelling of buiten een wandeling maken.

Aantal mensen per locatie

Op binnen locaties zoals een bioscoop of theater geldt een maximum aantal personen van 30. Bij dit totale aantal personen tellen kinderen onder de 12 jaar mee. Personeel niet.

Ongeacht of u thuis bent met gasten, in de bioscoop of op straat: houd altijd 1,5 meter afstand en blijf thuis als u klachten heeft. 

Er zijn uitzonderingen op deze regels. Lees meer informatie op de website van de Rijksoverheid. Of bekijk de regionale regels in de noodverordening van de Veiligheidsregio Utrecht

Vanaf 14 oktober 22.00 uur is sporten alleen nog beperkt mogelijk. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie. 

In een noodverordening staan de regionale coronamaatregelen. Deze wordt gemaakt voor de Veiligheidsregio Utrecht. In de noodverordening staat wat er wel en niet mag in onze regio. De noodverordening kunt u lezen op www.vru.nl.

Ook u kunt helpen bij de naleving van de coronamatregelen. Ziet u dat mensen of bedrijven zich niet aan de regels houden? Dan kunt u dat hier melden.

Op de website corona.steffie.nl wordt eenvoudig uitgelegd wat het coronavirus is. En wat u wel en niet moet doen.


Staat uw vraag er niet tussen?

Op de website van de Rijksoverheid vindt u uitgebreide vraag en antwoordlijsten. U kunt ook bellen met 0800-1315 (van 08.00-20.00 uur).

Voor specifieke vragen over het coronavirus in Nieuwegein kunt u het contactformulier onderaan deze pagina invullen. Of bel de gemeente Nieuwegein op het telefoonnummer 14 030. Wij denken graag met u mee.

Stel hier uw vraag over corona