Wekelijkse update

In deze wekelijkse update leest u hoe het gaat met inwoners uit onze stad in coronatijd en wat er in Nieuwegein gebeurt om het aantal besmettingen te beperken en bewoners en ondernemers te ondersteunen. Zo pakken we corona aan. 

Bij het schrijven van deze update weten we nog niet zeker of de aangekondigde versoepelingen voor eind april inderdaad doorgaan. We zijn wel meteen aan de slag gegaan de voorbereidingen, bijvoorbeeld voor City Plaza. We kijken wat er nodig is per winkel en voor het hele gebied om weer veilig te winkelen. Hopelijk krijgen we inderdaad een ‘go’, want het winkelen op afspraak loopt goed, mensen doen gericht boodschappen en geven per keer relatief veel geld uit, maar veel ondernemers en inwoners kijken enorm uit naar ‘gewoon’ een rondje door het winkelcentrum.

We bereiden ons zoveel mogelijk voor op mogelijke vragen en puzzels die we moeten oplossen omdat de maatregelen veranderen. Er zijn altijd uitzonderingen, waarvoor een bepaalde regel wel geldt of juist niet. Samen met ondernemers, de veiligheidsregio en andere partners kijken we dan wat wel en niet mogelijk is binnen de maatregelen.

Een ander onderwerp waar we mee bezig zijn is de Ramadan. Deze is 13 april begonnen. Normaal gesproken komen moslims in deze tijd veel samen, zowel thuis als in de moskee. Net als vorig jaar heeft het bestuur van Moskee Siraat (de Nieuwegeinse moskee) besloten dat ze een avondgebed houden via een livestream, niet in de moskee.

Het vrijdagmiddaggebed gaat wel door, maar voor een beperkt aantal mensen die zich van tevoren moeten aanmelden. Moslims die minder verbonden zijn met de moskee proberen we via onder andere Facebook en Instagram te bereiken. We vragen hen om de Ramadan en het Suikerfeest ook dit jaar in kleine kring te vieren. Tegelijkertijd begrijpen we hoe moeilijk het is om deze tradities nog een jaar in de ijskast te zetten. We wensen de moslimgemeenschap een fijne Ramadan.

Er zijn afdelingen van de gemeente die het tijdens corona drukker hebben gekregen. Daarbij zullen veel mensen als eerste denken aan de boa’s, die controleren of iedereen (inwoners én ondernemers) zich aan de maatregelen houdt.

Maar niet alleen de afdeling TVL (toezicht, veiligheid en leefbaarheid) heeft meer werk. De werkdruk is misschien wel het meest opgelopen bij het team dat zich met afval bezig houdt. Op de werf staan nog steeds elk weekend auto’s met aanhangers vol grof vuil in de rij en nu het lente wordt trekt dat extra aan. De grote schoonmaak is nog lang niet klaar in Nieuwegein.

Anderen brengen hun grofvuil niet naar de werf maar laten het ergens in de buurt achter. Met afgelopen week een nieuw hoogtepunt van 25 meldingen binnen een uur. Omdat inwoners veel meer thuis zijn, valt de extra troep op straat meer op. Blijf het melden, zelfs al wordt het niet altijd meteen opgelost.

Daarnaast zijn veel inwoners vanwege het mooie weer meer buiten en dat levert meer zwerfvuil op. De prullenbakken zijn extra snel vol door onder andere alle to-go-verpakkingen. Dat is vervelend, zeker als mensen afval naast de prullenbak beginnen te gooien. Als we een melding krijgen van een volle bak, pakken we die zo snel mogelijk op.

Aan het begin van de coronacrisis hadden we niet gedacht dat (alle soorten) afval zoveel extra werk zou brengen, dat is niet het eerste onderwerp waar je bij een pandemie aan denkt. Wij doen er alles aan om de stad zo schoon mogelijk te houden en vragen u daarbij om wat geduld en begrip. 

De huisartsen in Nieuwegein zijn gestart met vaccineren! Vanaf donderdag 25 maart kunnen inwoners die geboren zijn in 1956 en 1957, met het syndroom van Down en/of met zwaar overgewicht (BMI > 40) hun vaccinatie halen. Wie aan de beurt is, krijgt een brief van de huisarts met een locatie en een tijdstip.


Ondanks dat veel Nieuwegeinse zorgmedewerkers hun prik al gehad hebben, voelt dit toch als een mijlpaal voor onze stad. Het is een stap op weg naar minder maatregelen. De huisartsen in Nieuwegein werken samen om het inenten zo snel en veilig mogelijk te laten verlopen. Ze hebben twee grote prikpunten ingericht op de Buurtpleinen Batau en Doorslag. Daarnaast zijn er drie kleinere locaties (Zorgplein Zuid, gezondheidscentrum Batau en huisartsenpraktijk Vreeswijk). Nu de Rijksoverheid de vaccins levert aan de huisartsen, kan de gemeente ook wat bijdragen. Bij de grote prikpunten in Buurtplein Batau en Buurtplein Doorslag bepalen we op dit moment de looproutes, brengen we markering aan en plaatsen we borden om de weg te wijzen naar het prikpunt en de parkeerplaats. Studenten van het Veiligheid & Defensie College (ROC Midden Nederland) zorgen er straks samen met de gemeente voor dat alles veilig verloopt.Belangrijk voor wie zich laat vaccineren: bij de buurtpleinen is niet zoveel parkeerruimte. Dus kunt u op de fiets of te voet komen, heel graag.

Aan de voorbereiding gaat het in Nieuwegein niet liggen, met complimenten voor de Nieuwegeinse huisartsen. We hopen erop dat de levering van het vaccin (door de Rijksoverheid) ook vlot zal verlopen. Zodat iedereen die dat wil zich zo snel mogelijk kan laten vaccineren en we een mooie zomer tegemoet gaan.

Alle digitale wijkgesprekken met wethouders zijn geweest. Er deden in totaal 45 inwoners mee. De meesten waardeerden het gesprek en hopen dat zoiets vaker georganiseerd wordt. Deze informatie uit de gesprekken is belangrijk omdat we nu veel beter weten hoe het met bewoners gaat. We moeten nu aan de slag met de resultaten.

Belangrijk om te horen was dat de meeste deelnemers de coronatijd wel te doen vinden. Veel mensen missen het contact met familie en vrienden, maar zijn tegelijkertijd de kleine dingen in de directe omgeving meer gaan waarderen. Mensen gaan meer naar buiten en ontdekken mooie plekjes in Nieuwegein. In de wijkgesprekken gaven deelnemers verder aan dat ze denken dat er in Nieuwegein best veel georganiseerd wordt, maar dat ze het vaak niet weten. Op dit moment gebruikt de gemeente hiervoor vooral de Gemeentepagina in de Molenkruier en Facebook (en daarnaast ook Instagram, LinkedIn en Twitter). We zoeken uit wat we nog meer of anders kunnen doen om iedereen op de hoogte te houden.

Zowel jongeren als ouderen vragen om meer buitenactiviteiten. De buurtsportcoaches van SportID gaan hiermee aan de slag. Houd daarvoor deze krant en Facebook goed in de gaten. SportID organiseert activiteiten die passen bij iedereen, zodat wie niet zo sportief of fit is ook mee kan doen. 

Een laatste belangrijk punt is dat we meer thuis zijn. Daardoor valt zwerfvuil meer op en ligt er in sommige gevallen ook meer afval op straat. Er ontstaan vaker irritaties over het gedrag van de buren. We begrijpen dat de buurt in coronatijd nog belangrijker is geworden en dat we de ruimte met meer mensen moeten delen nu we vaker thuis zijn. Als gemeente willen we daar graag bij helpen. We proberen klachten nog sneller en beter op te pakken.

De digitale wijkgesprekken waren voor de wethouders en wijkcoördinatoren heel nuttig en inspirerend. Naast soms diepgaande gesprekken over corona en de maatregelen werden er ook andere onderwerpen besproken. De informatie uit deze gesprekken gebruikt de gemeente om te bepalen waar het goed gaat en wat er nog beter kan. Het voelt goed om contact te houden met elkaar, zeker nu dat niet zomaar op straat kan. De meeste deelnemers hadden na afloop datzelfde gevoel. In de update van volgende week leest u meer over de inhoud van de gesprekken.

Sinds dinsdag 16 maart kunnen grotere winkels wat meer klanten ontvangen. Deze verruiming is voor zowel ondernemers als inwoners prettig omdat er veel behoefte aan is. Tegelijkertijd zorgen de versoepelingen ook voor frustraties: waarom kan men bijvoorbeeld bij een kledingwinkel wel kleding kopen op afspraak en mag er op de markt nog steeds geen kleding verkocht worden (op de markt geldt de maatregel dat er alleen kramen mogen staan met levensmiddelen en bloemen)? Dat voelt voor sommigen oneerlijk. 

Wat kan de gemeente hieraan doen? De maatregelen worden vastgelegd door het kabinet. Als ze eenmaal vastliggen, moet de gemeente zich eraan houden. Tegelijkertijd zijn er bij de invoering van nieuwe maatregelen in elke gemeente situaties die net een beetje anders zijn en waar de maatregelen niet expliciet iets over zeggen. Een voorbeeld is Cityplaza. Toen de mondkapjesplicht ingevoerd werd, bleek uit de maatregelen niet meteen of je overal in het overkapte gedeelte een mondkapje moest dragen of alleen in de winkels. Bij nieuwe maatregelen zijn we daarom altijd met ondernemers, inwoners én de veiligheidsregio in gesprek hoe we de regels moeten interpreteren. In het geval van Cityplaza werd zo besloten dat binnen overal een mondkapje gedragen moet worden. Binnen de nieuwe regels onderzoeken we de mogelijkheden van wat wel kan. Tegelijkertijd kijken we hoe we het aantal coronabesmettingen zo laag mogelijk houden.

Het was een week van (weliswaar beperkt) goed nieuws. De winkels mochten weer open op afspraak en dat loopt goed. Veel winkels hebben hun eigen website en reserveringssysteem en Cityplaza biedt winkels die dat niet hebben een centraal systeem aan. Bij kappers is het ronduit druk, maar verloopt het over het algemeen veilig. De gemeente lanceerde deze week de campagne: Ondernemend Nieuwegein; hart onder de riem. Serita van Sweets & Ice trapt af. U vindt de campagne hier op de LinkedIn-pagina van de gemeente.

Ondernemers langs de Nedereindseweg organiseerden de culinaire wandelroute. Dit initiatief past binnen de maatregelen. De wandelroute verliep zo goed dat hij elk weekend gewandeld kan worden (totdat de horeca weer open mag). Hier vindt u de wandelroute. We zijn blij dat dit soort dingen mogelijk zijn in Nieuwegein.

Ook bewoners en wijkplatforms organiseren geregeld initiatieven die coronaproof zijn. Als gemeente is het fijn wanneer we hier ‘ja’ op kunnen zeggen. Vandaag is bijvoorbeeld een kinderspeurtocht in Fokkesteeg, in samenwerking met Cirkeltje Rond. In Galecop zijn we betrokken bij het project Galecop Gezond. Hier werken het wijkplatform, fysiotherapeuten, de gemeente en andere partners samen aan de gezondheid van bewoners, op alle manieren die nu mogelijk zijn. Dat is best ingewikkeld, maar hopelijk worden veel Galecoppers (nog) gezonder.

Voor burgemeester en wethouders is het nu lastiger om inwoners en ondernemers te spreken. Terwijl dat in deze tijd juist zo hard nodig en gewenst is. We willen als gemeente graag weten hoe het gaat met u en uitzoeken waar we de stad ondersteuning kunnen bieden in coronatijd. Op dit moment houden de wethouders en burgemeester daarom digitale wijkgesprekken. Op woensdag- en vrijdagavond kunt u nog meedoen. Meer hierover leest u hier