Locatie waar woningbouw Deventerschans komt

Vragen en antwoorden

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2024

Hieronder vindt u vragen en antwoorden over de woningbouw aan de Deventerschans. De lijst wordt regelmatig bijgewerkt.

Woningen

Vroeger stond op deze plek basisschool 'De Evenaar' voor speciaal basisonderwijs. Het was daarna altijd al het plan om hier woningen te bouwen. In het Woningbouwprogramma 2030 (pdf, 2 MB)  is deze plek aangewezen als woningbouwlocatie. Niet al het groen op deze plek verdwijnt, maximaal 55% wordt bebouwd.

Meer bewoners betekent natuurlijk extra bewegingen in de wijk. Maar wat parkeren betreft moet het niet drukker worden, omdat er parkeerplekken op de bouwlocatie komen.

Dit stond niet in het bestemmingsplan, omdat het bestemmingsplan nooit eerder is aangepast. Het plan om hier woningen te bouwen is al wel langer openbaar bekend. Het stond bijvoorbeeld ook in het Woningbouwprogramma 2030 (pdf, 2 MB) , vastgesteld in 2017.

Er komen 7 koopwoningen die speciaal bestemd zijn voor 50-plussers en levensloopbestendig zijn. Naast de koopwoningen worden 9 sociale huurwoningen gebouwd. Daarvan zijn er 3 voor senioren. De andere 6 zijn voor starters op de woningmarkt of voor mensen die mantelzorg aan senioren verlenen.

Volgens het vorige bestemmingsplan is de maximale bouwhoogte 6 meter. Dit is gebaseerd op De Evenaar, de school die op deze plek stond. Volgens het nieuwe bestemmingsplan mag er deels 3 meter (7 meter inclusief dak) en deels 7 meter (10 meter inclusief dak) hoog gebouwd worden. Dit betekent dat de meeste bebouwing lager wordt dan de bestaande huizen, in elk geval niet hoger. Concreet betekent dit dat er onder meer patiowoningen passen.

Het wordt een mix van koop- en huurwoningen. Er komen 7 koopwoningen en 9 sociale huurwoningen. De koopprijs van de woningen hangt af van veel factoren. Daar is nu nog niet veel over te zeggen. Als de ontwikkelaar een definitief ontwerp heeft gemaakt, kan de prijs worden bepaald. Voor de huurwoningen geldt dat er een maximale huurprijs is. Wat de huurprijs precies wordt, bepaalt de woningcorporatie over een tijd. Dit duurt nog even.

Ja, er zijn meer seniorenwoningen nodig. In Nieuwegein zijn in de afgelopen decennia vrij veel eengezinswoningen gebouwd. Daardoor zijn er minder woningen voor ouderen, terwijl daar nu veel vraag naar is. Als inhaalslag worden er nu veel woningen voor ouderen gebouwd. Dit staat ook in de Omgevingsvisie.

De gemeente bouwt seniorenwoningen in zogenoemde zorgcirkels. Dat zijn locaties waarin voorzieningen op loopafstand zijn. De Deventerschans ligt in zo'n zorgcirkel.

De gemeente werkt aan doelstellingen voor woningbouw. We willen bijvoorbeeld een bepaald aantal woningen voor bepaalde doelgroepen bouwen. We bepalen dit door een analyse te maken van vraag en aanbod, nu en in de nabije toekomst. Verschillende woningbouwlocaties worden daarna ingevuld om de doelstellingen te bereiken.

Het hoogste deel van de woningen ligt precies in het midden van de bouwlocatie. Dat staat in het bestemmingsplan en de schetsen van het stedelijk ontwerp. Dit voorkomt verlies van zonlicht en beperkt inkijk.

Ja, dat is zeker mogelijk. Het is aan de ontwikkelaar om dit uit te werken. Als gemeente kunnen we hier wel invloed op uitoefenen, bijvoorbeeld door een beeldkwaliteitskader.

Ja, bewoners van de wijk Fokkesteeg krijgen voorrang bij de toewijzing van de koopwoningen. Dat heeft onwikkelaar Herkon toegezegd. Herkon wil dat er ook voor de huurwoningen voorrang komt. Hierover heeft ze al afspraken gemaakt met een woningcorporatie. De gemeente zoekt uit welke regels voor het plan gelden, de precieze details voor het geven van voorrang zijn nog niet vastgelegd. De voorrang heeft als doel dat er doorstroom binnen de wijk komt. Ouderen die in een eengezinswoning wonen, kunnen door te verhuizen ruimte maken voor een gezin.

Het is nog niet bekend wanneer de woningen op de markt komen. Als u geïnteresseerd bent in een koopwoningen, kunt u zich inschrijven via www.degroenerdoute.nl. Voor de verkoop van de woningen is makelaardij De Keijzer ingeschakeld.

De toewijzing van de sociale huurwoningen gaat via WoningNet. U moet daarvoor ingeschreven staan bij WoningNet. Vaak komen de sociale huurwoningen 3 maanden voor de oplevering op DAK (wat eerder WoningNet was).

Omgeving

Nee, maximaal 55% van het bouwvlak wordt bebouwd. De bomen en het groen aan de oostkant blijven. Ook de bomen aan de westkant blijven staan. In het midden van de bebouwing komt een klein hofje, tussen 2 blokken met woningen. Al het groen blijft openbaar.

Ja, de werkzaamheden van Betere Buurten en de woningbouw proberen we goed op elkaar af te stemmen. Als de bouw begint, zal het Betere Buurten-project al (bijna) klaar zijn.

Het bouwplan voor de Deventerschans gaat over deze specifieke bouwruimte. Er zijn richtlijnen om de stoep in dit gebied rolstoelvriendelijk te maken. Bij het terrein zelf kunnen we daar extra rekening mee houden.

Voor de stoepen in de rest van de wijk kunt u contact opnemen met Betere Buurten. Dit project heeft als doel om de openbare ruimte van de wijk te verbeteren. 

De parkeerplekken voor de nieuwe woningen komen op de bouwlocatie. Hoeveel plekken dit zijn, hangt af van de parkeernorm voor deze huizen. Het Koersdocument parkeren 2020 -2025 is hiervoor leidend. Voor de Fokkesteeg is de norm minimaal 1,25 parkeerplek per woning met minder dan 100 m2 vloeroppervlakte. Bij 16 woningen komen dan dus minimaal 20 parkeerplekken op de bouwlocatie. Dit zijn parkeerplekken voor de bewoners én hun bezoekers. Als de woningen wat meer vloeroppervlakte krijgen, geldt een hogere parkeernorm.

Er verdwijnen in elk geval geen parkeerplekken. Het moet door het plan dus niet drukker worden met geparkeerde auto's.

Planvorming en bouw

Dat er woningen gaan komen aan de Deventerschans, is lang geleden al bepaald door de gemeenteraad. In oktober 2021 is dit bij het aannemen van de startnotitie door de raad nog eens bevestigd. De startnotitie gaf het startsein om een nieuw bestemmingsplan te maken die op 13 oktober 2022 is aangenomen door de gemeenteraad.

De mening van omwonenden is belangrijk. De gemeente heeft de afgelopen jaren wensen verzameld en er zoveel mogelijk naar geluisterd. Zo is besloten om minder woningen te bouwen, die ook lager zijn.

We blijven steeds met omwonenden in contact. Dat doen wij via e-mail, inloopbijeenkomsten in de buurt en gesprekken op locatie.

Heeft u ideeën of voorkeuren, laat het ons gerust weten via
deventerschans@nieuwegein.nl.

Nee, niet helemaal. Bij een bouwproject gaat de gemeente door een aantal fasen. Dit geeft ruimte om de plannen met bijvoorbeeld omwonenden af te stemmen, zodat zoveel mogelijk mensen tevreden zijn. De inhoud van een (voorontwerp)bestemmingsplan kan niet zomaar worden veranderd. Een ontwikkelaar moet zich hieraan houden. Daarnaast geeft de gemeente ook andere kaders mee. Bijvoorbeeld voor de beeldkwaliteit: hoe de bouwlocatie er straks ongeveer uit moet zien.

Dat doen we met een aantal stedenbouwkundige en landschappelijke uitgangspunten. We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk aan te sluiten op de bestaande structuur van de wijk. We willen ook zoveel mogelijk groen houden. De bouwblokken worden in de noord-zuidrichting geplaatst en de groenzone aan de zijkant blijft bestaan.

Bij het selecteren van een ontwikkelaar zijn de plannen ook beoordeeld op rekening houden met de omgeving en de uitvoering. Ontwikkelaar Herkon is zich bewust dat ze in een omgeving komt werken waar veel mensen wonen. Voor de bouw begint moet er een BLVC-plan worden gemaakt. Daarin staat hoe de aannemer omgaat met Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie. De aannemer mag niet beginnen met bouwen voor dit plan is goedgekeurd door de gemeente. De buurtbewoners hebben tijdens de bewonersavond van 12 oktober 2023 nagedacht over wat ze in het BLVC-plan willen hebben. We hebben dit aan de ontwikkelaar overgedragen.

Bouwwerkzaamheden hebben altijd een risico, ook al wordt bouwen binnen de stad tegenwoordig zeer geavanceerd aangepakt. Er wordt daarom zorgvuldig een nulmeting gedaan in de directe omgeving. Dat betekent dat alle bestaande huizen en straten worden bekeken. Er worden foto’s gemaakt van de situatie voor de bouw. Als er schade is ontstaan door bijvoorbeeld bouwverkeer of heipalen slaan, dan is dat voor die tijd vastgelegd met de nulmeting. De precieze schade is dan goed te bepalen.

Degene die de schade heeft veroorzaakt, moet dat oplossen. Wij nemen dat ook op in contracten. Dat geldt ook voor het eventueel verzakken van woningen door het onttrekken van grondwater, als dit aan de orde is.

Boren in plaats van heien is altijd een optie. De manier van heien is afhankelijk van de grond: hoe die is opgebouwd en wat daarbij het beste past. Heien is over het algemeen goedkoper. Er wordt door de ontwikkelaar van tevoren onderzoek gedaan naar de beste optie.

Hier is geen kant en klaar antwoord op. Een route moet veilig zijn om gereden te worden door een vrachtauto. Als dat niet zo is kan het misschien veilig worden gemaakt. Verder mag het gebruik van een bepaalde route geen schade opleveren. Het maakt ook uit hoeveel de route gebruikt wordt. En of er andere routes zijn of gemaakt kunnen worden die de gemeente beter vindt.