Dieren in nood

Er geldt een landelijke plicht om hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen zowel huisdieren als in het wild levende dieren. Ook mag niemand een dier mishandelen.
Soms zijn dieren in nood en hebben ze hulp nodig. Hieronder vindt in welke gevallen u welke instantie kunt bellen wanneer u een dier in nood aantreft.

Soms is een dier gewond of verdwaald en kan zonder eigenaar of hulp van de mens niet overleven. Voor deze in Nieuwegein gevonden (gewonde) dieren zorgt de Stichting Dierenhulpverlening Woerden voor opvang en verzorging. Wanneer u gewond dier vindt, kunt u het alarmnummer van Dierenhulpverlening Woerden bellen.

Alarmnummer Dierenhulpverlening Woerden 0348-41 42 42

Het alarmnummer van Dierenhulpverlening Woerden dagelijks van 08.00 tot 19.00 uur bereikbaar. Daarbuiten alleen voor spoedgevallen.

Dierenhulpverlening Woerden biedt hulp en vervoer aan zieke en gewonde dieren. Tevens vangen zij zwerf- en afstandsdieren tijdelijk op in het asiel in Harmelen of brengen de dieren naar gespecialiseerde opvangcentra.

De Dierenhulpverlening Woerden haalt ook dode katten, honden, vogels etc. op.

Niemand mag een dier mishandelen. Niet alleen lichamelijk geweld tegen dieren is mishandeling, maar ook uithongering of verwaarlozing. Bent u getuige van een dier in nood door mishandeling of verwaarlozing, dan is er één centraal nummer dat u kunt bellen om het te melden: 144. Dit nummer van de meldkamer van Korps Landelijke Politie Diensten met taakaccent dierenwelzijn is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar.

Bij een melding of constatering van een aangereden wild ree, edelhert, damhert of wildzwijn kunt u het beste de Politie bellen op 0900-8844 of een melding maken via 144 (dit is het nummer van de meldkamer van Korps Landelijke Politie Diensten met taakaccent dierenwelzijn). De Politie schakelt dan stichting Valwild Utrecht in. De stichting Valwild Utrecht (onderdeel van de Faunabeheereenheid provincie Utrecht) zorgt voor het goed afhandelen en de registratie van het aangereden wild.

De politie heeft graag zelf contact met de melder. Dit is de reden waarom u gevraagd wordt zelf de politie te bellen. De dierenambulance mag het dier niet vervoeren dus contact opnemen met de dierenambulance Woerden of een andere dierenambulance heeft voor de wildaanrijdingen geen zin. Het reguleren van de zorg voor aangereden en gevonden in het wild levende dieren (valwild), met name reeën, maar ook edelherten, damherten en wilde zwijnen is van groot belang vanwege de verkeersveiligheid (snel verwijderen van aangereden dieren) en het voorkomen van onnodig lijden van de aangetroffen dieren. Vrijwilligers van de Stichting Valwild registreren het aantal aanrijdingen, sporen de aangereden dieren op en verlossen een dier indien nodig uit zijn lijden.

Terug naar

Meer informatie