Veelgestelde vragen over participatie

Als u een plan maakt waar de buurt iets van kan merken, is het belangrijk dat u mensen in de omgeving erbij betrekt. We noemen dit participatie. Denk bijvoorbeeld aan een dakkapel plaatsen, een monument opknappen of aan de slag gaan met de ontwikkeling van een bedrijfspand. Ook de gemeente doet aan participatie, als we zelf het initiatief nemen voor een project.

De gemeente wil graag dat u aan participatie doet als u iets wilt veranderen of vernieuwen in de stad. Uw plannen hebben invloed op de omgeving. Met de snelscan participatie kunt u nagaan hoeveel u aan participatie moet doen.

Heeft u een omgevingsvergunning nodig voor uw plan? Dan moet u aangeven of u aan participatie heeft gedaan. Heeft het plan veel gevolgen voor de omgeving en moet het omgevingsplan worden veranderd? Dan is participatie meestal verplicht.

Hoe meer impact uw plan heeft, hoe meer u de omgeving waarschijnlijk moet betrekken. Met de snelscan participatie kunt u nagaan hoeveel u minimaal aan participatie moet doen.

Participatie is niet altijd verplicht, maar de gemeente vindt het belangrijk dat er bij elk initiatief goed overleg is met de omgeving.

Welke middelen het meest geschikt zijn, is voor elk plan en elke buurt verschillend. Voorbeelden zijn:

  • Een brief om de buurt te infomeren. Op de pagina Handige tools vindt u een voorbeeld.
  • Inloopavond met panelen en een whiteboard om vragen op te halen en te beantwoorden (geschikt als u in gesprek wilt gaan om inwoners te informeren).
  • Statafelmoment op een drukke, centrale locatie van de omgeving.
  • Versturen van een (digitale) enquête.
  • Online peiling om mensen te laten stemmen op een scenario dat de voorkeur heeft.

Er zijn natuurlijk veel andere manieren! Het is belangrijk dat u aansluit bij wat de mensen in de buurt fijn vinden. De gemeente denkt graag met u mee. U kunt ook meer inspiratie opdoen in de participatieleidraad.

Er wonen en werken veel mensen in Nieuwegein. Het is dan belangrijk om met elkaar rekening te houden. Een verandering heeft al snel invloed op iemand. Vooral in de buurt of de straat waar u aan de slag wilt: een ander uitzicht, een bedrijf dat minder goed bereikbaar is… Daarom willen we dat u de (directe) omgeving betrekt bij uw plan. Zodat mensen niet schrikken als u begint met bouwen. Alle vragen en zorgen heeft u dan al met hen besproken.

Daarnaast kunnen mensen uit de buurt u helpen om uw plan beter te maken. Ze kunnen met u meedenken. Daarom adviseren we u altijd met de buurt overleg te hebben over uw plan.

Participatie is niet altijd verplicht, maar de gemeente vindt het belangrijk dat er bij elk initiatief goed overleg is met de omgeving.

Met de snelscan participatie kunt u nagaan of participatie verplicht is voor uw plan. Als dat zo is, legt u bij de vergunningsaanvraag uit hoe u de buurt heeft betrokken. We nemen dit mee in de beoordeling.

Participatie zorgt voor draagvlak. Als u de omgeving betrekt bij uw plannen, voelen mensen zich gehoord. Uw plan wordt er vaak ook beter van, omdat anderen met u meedenken en goede ideeën kunnen aandragen. Overlegt u niet (genoeg) met uw omgeving, dan kunt u op weerstand stuiten. Anderen kunnen het u moeilijk maken om uw plan uit te voeren.

Bij plannen met grotere impact is participatie verplicht. Als u de omgeving dan niet genoeg betrekt, krijgt u geen omgevingsvergunning. Uw plan kan dan niet doorgaan.

De gemeente beoordeelt uw participatie alleen als het om een plan gaat waarbij dit verplicht is.

Als u een conceptverzoek doet, levert u een kort verslag in met de participatiestappen die u dan toe heeft gezet, met de resultaten van die stappen. U beschrijft ook de stappen die u nog niet heeft gezet, maar wel heeft gepland. De inhoud van beide verslagen bespreekt u met uw contactpersoon.

Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning moet u het eindverslag indienen. U geeft in het verslag een overzicht van wat u heeft gedaan om de omgeving te betrekken. De gemeente beoordeelt uw verslag op 7 punten. 

Lees meer op de pagina BLVC-plan

Bij het indienen van een conceptverzoek (voor de wijziging van het omgevingsplan) levert u 2 korte verslagen in. Hierin beschrijft u:

  • De participatiestappen die u tot dan toe heeft gezet, en de resultaten van die stappen.
  • De participatiestappen die u nog niet heeft gezet, maar wel heeft gepland.

De vorm van de verslagen is vrij. Op de pagina Handige tools vindt u een voorbeeldverslag.

In het eindverslag (voor de omgevingsvergunning) beschrijft u het participatietraject. De vorm van het verslag is vrij. Het verslag moet wel de onderstaande 7 onderdelen bevatten:

  1. Wie u heeft betrokken en waarom u gekozen heeft voor deze groepen.
  2. Wie u heeft bereikt met uw gekozen middelen en acties en hoe zij zoveel mogelijk konden meedoen.
  3. Hoe u de omgeving heeft betrokken op een manier die past bij de doelgroep en het gekozen participatieniveau.
  4. Hoe u duidelijk heeft gemaakt wanneer de omgeving kon participeren. En hoe u de verwachtingen (op tijd) heeft gemanaged.
  5. Hoe u een afgewogen keuze heeft gemaakt op basis van alle meningen en belangen.
  6. Op welke momenten u een overzicht van de resultaten heeft gedeeld met de omgeving. En welke informatie over de inbreng hierin stond (waar heeft u wel/niet iets mee gedaan en waarom?).
  7. Hoe u heeft gewerkt volgens de uitgangspunten voor participatie van de gemeente Nieuwegein. Deze vindt u op de pagina Participatiebeleid.

In de participatieleidraad vindt u meer informatie over wat er in het eindverslag moet staan.

Op de pagina Handige tools kunt u een voorbeeldverslag downloaden.

Het participatiebeleid van de gemeente staat beschreven in de nota ‘Samen met de stad’. Op de pagina Participatiebeleid kunt u hier meer over lezen of de nota downloaden.

Als gemeente willen we dat participatie in Nieuwegein steeds beter wordt. Daarom evalueren we regelmatig hoe het gaat. In een vertrouwelijke setting kunnen betrokken ambtenaren, inwoners, college- en raadsleden van een project hierover praten. Onder leiding van een onafhankelijke partij wisselen ze ervaringen en verbeterpunten uit.

Wilt u aansluiten bij een evaluatie? Meld u dan aan via participatie@nieuwegein.nl.

Ja, de gemeente vindt het belangrijk om alle belangen mee te wegen bij een project. Onze uitgangspunten voor participatie vindt u in de nota ‘Samen met de stad’. Deze gelden zowel voor inwoners als voor de gemeente zelf. Lees meer op de pagina Participatiebeleid.

Op de website Ik ben Nieuwegein staan alle projecten van de gemeente waar inwoners over kunnen meedenken.