Waarom is participatie belangrijk?

Er wonen en werken veel mensen in Nieuwegein. Het is dan belangrijk om met elkaar rekening te houden. Een verandering heeft al snel invloed op iemand. Vooral in de buurt of de straat waar u aan de slag wilt: een ander uitzicht, een bedrijf dat minder goed bereikbaar is… Daarom willen we dat u de omgeving betrekt bij uw plan. Zodat mensen niet schrikken als u begint met bouwen. Alle vragen en zorgen heeft u dan al met hen besproken.

Daarnaast kunnen mensen uit de buurt u helpen om uw plan beter te maken. Ze kunnen met u meedenken. Daarom adviseren we u altijd met de buurt overleg te hebben over uw plan.

Participatie is niet altijd verplicht, maar de gemeente vindt het belangrijk dat er bij elk initiatief goed overleg is met de omgeving.

Met de snelscan participatie kunt u nagaan of participatie verplicht is voor uw plan. Als dat zo is, legt u bij de vergunningsaanvraag uit hoe u de buurt heeft betrokken. We nemen dit mee in de beoordeling.

Hoeveel u aan participatie moet doen, hangt af van de impact van uw plan op de omgeving. Dit kunt u nagaan met de snelscan participatie. U beantwoordt een aantal vragen en ziet dan wat de gemeente van u verwacht.

Participatie is niet altijd verplicht, maar de gemeente vindt het belangrijk dat er bij elk initiatief goed overleg is met de omgeving.

De gemeente beoordeelt uw participatie alleen als het om een plan gaat waarbij dit verplicht is.

Als u een conceptverzoek doet, levert u een kort verslag in met de participatiestappen die u dan toe heeft gezet en de resultaten daarvan. U beschrijft ook de stappen die u nog niet heeft gezet, maar wel heeft gepland. De inhoud van beide verslagen bespreekt u met uw contactpersoon.

Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning moet u het eindverslag indienen. U geeft in het verslag een overzicht van wat u heeft gedaan om de omgeving te betrekken. De gemeente beoordeelt uw verslag op 7 punten.

Meer veelgestelde vragen