Leerplichtambtenaar/ RMC-Trajectbegeleider

Vaste functie, minimaal 32 uur per week, schaal 9

Ben je leerplichtambtenaar en heb je zin in een nieuwe uitdaging? In Nieuwegein is genoeg te beleven. Het team Onderwijs vindt het belangrijk dat alle kinderen en jongeren in Nieuwegein de kans hebben zich te ontwikkelen en bij te dragen aan de samenleving. Daarin speelt onderwijs een belangrijke rol. Wil jij je daarvoor inzetten? Lees dan vooral verder, dan vertellen we je meer.

Als Leerplichtambtenaar werk je in het team Onderwijs. Je werkt direct samen met de andere leerplichtambtenaren en collega’s van het Jongerenloket en het RMC (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten). Samen met het kind/de jongere, de ouders/verzorgers en onderwijsinstellingen ga je op zoek naar wat er nodig is om schoolverzuim te voorkomen. Daarbij kan ondersteuning worden geboden door de collega’s van ‘Geynwijs Op School’ en werk je nauw samen andere overheidsinstellingen en maatschappelijke organisaties.

Jouw uitdaging als Leerplichtambtenaar/RMC Trajectbegeleider

Jij zorgt ervoor dat kinderen en jongeren binnen hun mogelijkheden hun diploma kunnen behalen of het hoogsthaalbare bereiken. Dit zodat zij uiteindelijk met voldoende kennis de arbeidsmarkt kunnen betreden, om zo optimaal mogelijk te kunnen participeren in de samenleving. Dit doe je door:

 • Oorzaken schoolverzuim aan te pakken;
 • Thuiszitten en voortijdig schoolverlaten te voorkomen.

Dagelijks ben je bezig met:

 • Het adviseren (of doorverwijzen) van jongeren, scholen en ouders/ verzorgers wanneer een jongere door (dreigend) schoolverzuim wordt belemmerd in zijn ontwikkeling en wanneer er sprake is van problematisch gedrag;
 • Het formeel toezichthouden op naleving van de Leerplichtwet 1969;
 • Motiveren van jongeren boven de 18 jaar om hun startkwalificatie te behalen;
 • Signaleren en bijdragen aan de beleidsplannen van de gemeente op het gebied van leerplicht en onderwijs;
 • Het onderzoeken van oorzaken van het schoolverzuim. Je schakelt waar nodig hulp in van andere organisaties.

Als Leerplichtambtenaar/RMC-Trajectbegeleider ben je gericht op het oplossen van belemmeringen die het schoolbezoek in de weg staan. In eerste instantie heb je dus een maatschappelijke zorgtaak (werken via de MAS, Methodische Aanpak Schoolverzuim). Daarnaast treed je in uiterste gevallen handhavend op doormiddel van een proces-verbaal. Elke leerling/student is anders en daarom lever je maatwerk. We werken met één vaste leerplichtambtenaar/RMC-trajectbegeleider voor een kind/de jongere, de ouders/verzorgers en onderwijsinstellingen. Ook ben je contactpersoon van scholen in het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) en MBO scholen.

De afdeling Geynwijs

De afdeling Geynwijs is, binnen het sociaal domein, de plek waar inwoners vanuit de jeugdwet, leerplichtwet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning inwoners worden ondersteund. De afdeling Geynwijs bestaat uit vijf teams: Sociale wijkteams, Team Onderwijs (leerlingzaken en GWOS), het Ondersteuning & Contactteam, het Lokaal werkteam (inkomen en participatie) en het Intensieve ondersteuning team.

Wat neem je mee?

 • Een afgeronde hbo-opleiding in een relevante richting;
 • Ervaring als Leerplichtambtenaar. Je kent het vak (maar bent nooit uitgeleerd) en hebt zin in een nieuwe, verfrissende uitdaging;
 • Het is handig wanneer je in het bezit bent van een geldige BOA-certificering.

We zoeken een collegiale, stevige Leerplichtambtenaar / RMC-trajectbegeleider die vroegtijdig problemen signaleert en voorkomt en waar nodig handhaaft. Je bent een enthousiaste, betrokken collega die stevig in de schoenen staat. Ook ben je samenwerkingsgericht, creatief, communicatief, proactief, flexibel en je ben je goed in verbindingen leggen. Door je vaardigheden, kennis en kunde weet jij ouders, jongeren en het onderwijs te stimuleren, activeren en te committeren aan het wegnemen van elke vorm van verzuim.

Wat krijg je van ons?

Je gaat werken voor de inwoners van een veelzijdige stad. We zijn trots op onze historie, terwijl we de blik stevig op de toekomst richten. De organisatie staat open voor jouw ideeën en de lijnen zijn kort, ook richting de bestuurders. Dat zie je terug in ons moderne, open Stadshuis. Daar maken we graag een plek voor jou. Verder bieden wij je:

 • een salaris van maximaal €4.208,- bruto (schaal 9);
 • na één jaar een vast contract;
 • een Individueel Keuzebudget (IKB) van 17,05% van je bruto salaris dat je vrij kunt besteden aan de beschikbare doelen, passend bij jouw persoonlijke wensen;
 • een professionele werkomgeving waar we aandacht hebben voor jouw persoonlijke ontwikkeling;
 • een warm welkom tijdens het introductieprogramma;
 • de mogelijkheid om (deels) thuis te werken (of op één van onze andere locaties);
 • prima secundaire arbeidsvoorwaarden.

We hebben twee levendige personeelsverenigingen: de NieuweGeineratie en de Zandkruiers. Er worden regelmatig interessante activiteiten en gezellige borrels georganiseerd. Fijn om je netwerk uit te breiden én nieuwe inzichten op te doen.

Meer weten?

Nieuwsgierig? Voor meer informatie bel je met Sandra van Laar-Wilshaus, leidinggevende team Onderwijs, tel. 06-115 698 47.

Solliciteren?

Ben je enthousiast over deze baan? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren. Je kunt tot en met zondag 21 augustus 2022 reageren.

Deze vacature is intern en extern tegelijk opengesteld. Interne kandidaten worden in deze procedure als eerst bekeken en beoordeeld.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteer direct