Leerplichtcoördinator Lekstroom

Categorieën

  • Parttime

Voor de regio Lekstroom zijn we op zoek naar een Leerplichtcoördinator Lekstroom, 8 uur per week, schaal 9

Samen zetten we stappen vooruit  

De gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein en Vijfheerenlanden werken in verbinding met elkaar aan het terugdringen van schoolverzuim, thuiszitters en vrijstellingen van onderwijs. Alle vijf gemeenten hebben eigen leerplichtambtenaren in dienst. Wij zoeken nu een regionale leerplicht coördinator die zorgt voor verbinding op het gebied van Leerplicht.  

Waar ga je werken? 

Je werkt in deze functiin principe vanuit de standplaats Nieuwegein voor de regio Lekstroom. Je thuisbasis is het team Onderwijs en Jeugdbinnen de afdeling Geynwijs, van de gemeente Nieuwegein. De afdeling Geynwijs voert de taken uit op het gebied van Jeugdzorg en de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Het team Onderwijs en Jeugd bestaat uit sociaal professionals, leerplichtambtenaren, medewerkers Jongerenloket en de trajectbegeleiders van het RMC (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten). Je werkt verder direct samen met alle leerplichtambtenaren uit de vijf Lekstroomgemeenten.  Ben je op dit moment werkzaam in een van de Lekstroomgemeenten dan is het mogelijk vanuit deze standplaats te werken. 

Wat ga je doen? 

De leerplichtcoördinator organiseert een periodiek regionaal leerplicht-overleg tussen gemeenten en zit dit overleg voor. De frequentie en de agenda worden gezamenlijk bepaald. Doel van het overleg is om meer eenduidigheid in de werkwijzen te creëren. Dat gebeurt door casusbespreking en het bespreken van beleidsmatige besluiten en vertaling daarvan naar de praktijk. De leerplichtcoördinator bespreekt daarnaast bij de start met iedere gemeente welke individuele wensen er zijn t.a.v. haar/zijn rol en samen bepalen jullie de invulling daarvan. De coördinator kan op verzoek van een leerplichtambtenaar of na het ontvangen van een signaal spiegelen, coachen en ondersteunen in een casus om de leerling op een passende plek te krijgen. Deze wens zal voor elke gemeente anders zijn.  

De coördinator bespreekt ook de lijsten absoluut verzuim en langdurig relatief verzuim vanuit het systeem periodiek met de (beleids)medewerker passend onderwijs van de samenwerkingsverbanden. Andersom wordt hier ook de lijst met thuiszitters die bij het samenwerkingsverband bekend is besproken. Wanneer leerlingen niet bekend zijn bij het SWV of andersom, wordt met de betreffende leerplichtambtenaar contact opgenomen. De leerplichtcoördinator is ook de schakel tussen leerplicht en het regionaal onderwijsbeleid wanneer er zich specifiek regionale leerplicht-zaken voordoen, altijd na afstemming met de leerplichtambtenaren en met terugkoppeling. De coördinator is namens Leerplicht betrokken bij het updaten van het regionaal verzuimprotocol en consulteert hierbij de leerplichtambtenaren.  

Wie zoeken we? 

We zoeken een enthousiaste, betrokken collega die stevig in de schoenen staat. Door jouw betrokkenheid, affiniteit en kennis van de doelgroep weet je hoe je een begeleidingstraject kunt aanpakken en hoe je collega’s hierbij kunt ondersteunen. Je bent gericht op samenwerken, proactief en legt slimme en waardevolle verbindingen. Je bent een kei in het opbouwen en onderhouden van een professioneel netwerk. Je initieert de verdere professionalisering en doorontwikkeling van het werk (o.a. door coaching, training en intervisie). Verder beschik je over: 

-      een afgeronde hbo- of wo-opleiding, 
-      kennis van leerplichtzaken en van de mogelijkheden tot deskundigheidsbevordering; 
-      kennis van de sociale kaart van de regio en een goed eigen netwerk in de regio of je bent in staat dit op te bouwen en te onderhouden; 
-      een stevige persoonlijkheid en je kunt een verbindende schakel zijn in de relatie met de leerplichtambtenaren en met andere partners in de regio. 
 

Wat krijg je van ons? 

Een afwisselende functie waarmee je heel praktisch bijdraagt aan de toekomst van jongeren. Er is aandacht voor de ontwikkeling van vak, het team en jou als collega. We bieden je een arbeidsovereenkomst voor 1 jaar met mogelijk een verlenging na afloop van het eerste jaar. En detachering vanuit één van de regiogemeenten is ook mogelijk. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring en bedraagt maximaal € 4.208,- bruto per maand (schaal 9) bij een 36-urige werkweek. Daarnaast krijg je een Individueel Keuzebudget (IKB) van 17,05% dat je vrij kunt besteden aan de beschikbare doelen, passend bij jouw persoonlijke wensen. Ook heeft Nieuwegein goede secundaire arbeidsvoorwaarden.  

Meer weten? 

Nieuwsgierig? Neem dan meteen even contact op met Sandra van Laar-Wilshaus, teamleider Geynwijs van de gemeente Nieuwegein op 06-11569847.   

Solliciteren? 

Heb je zin om als coördinator leerplicht aan de slag te gaan? Dan ontvangen we graag jouw motivatiebrief en cv. Je kunt tot maandag 3 april 2023 reageren op deze vacature.  

De gesprekken zullen plaats vinden op woensdag 12 april 2023.  

Deze vacature staat intern gepubliceerd bij de sub-regiopartners Zuid, te weten: Houten, IJsselstein, Lopik, Vijfheerenlanden en Nieuwegein. Deze vacature staat tegelijkertijd extern gepubliceerd (buiten de regio). Interne/regio kandidaten krijgen bij gelijke geschiktheid voorrang in onze procedure.  

Deze vacature kan evt. gecombineerd worden met de openstaande vacature leerplichtambtenaar Nieuwegein.  

Solliciteer direct