Hulp vanuit de Wmo

Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen: dat wil bijna iedereen. Als u een beperking heeft, zoekt u hier misschien ondersteuning bij. Dat kan bijvoorbeeld een maaltijdservice zijn, een scootmobiel of huishoudelijke hulp.

Geynwijs onderzoekt welke hulp u precies nodig heeft. Samen zoeken we naar een oplossing.

Inloggen met DigiD Direct aanmelden

Liever persoonlijk contact met een medewerker? U kunt ook bellen of mailen:

030-410 06 66

infogeynwijs@nieuwegein.nl

Bereikbaar op werkdagen van 09.00-12.30 uur en van 13.30-17.00 uur.

Voor wie

 • U heeft een lichamelijke, verstandelijke of psychiatrische beperking. En u kunt zich niet goed redden.
 • U voelt zich eenzaam.
 • U bent mantelzorger en zoekt vervangende zorg.

Wat gebeurt er na mijn aanmelding?

U krijgt een bevestiging per e-mail of brief. Daarna bellen we u om een gesprek in te plannen. Het gesprek kan aan de telefoon, via beeldbellen of bij u thuis. Met een sociaal professional van Geynwijs bespreekt u uw situatie. Waar heeft u moeite mee, wat lukt nu niet goed? Als u het moeilijk vindt om met de gemeente te praten, kunt u een cliëntondersteuner meenemen.

U stelt samen een of meerdere doelen op. Een paar voorbeelden:

 • U woont in een schoon en leefbaar huis.
 • U kunt zich verplaatsen in en om uw huis.
 • U kunt sociale contacten onderhouden.
 • U kunt zo zelfstandig mogelijk uw leven organiseren.
 • U maakt minder gebruik van mantelzorgers, zodat zij hun taak vol kunnen houden.

Zijn uw doelen duidelijk? Dan zoeken we naar een oplossing. Eerst kijken we naar wat u zelf kan. En wat uw familie, vrienden of buren voor u kunnen doen. We verwachten hierbij een actieve houding van u.

Als dat niet lukt, kijken we of een ‘algemene voorziening’ van de gemeente u kan helpen. Dat is ondersteuning die voor iedereen toegankelijk is. U bent misschien geholpen met bijvoorbeeld een maaltijdservice, leenrolstoel of een koffieochtend in het Buurtplein. Soms is dat niet mogelijk en is er maatwerk vanuit de Wmo nodig. Dat is ondersteuning die bij uw persoonlijke situatie past. Denk aan thuiszorg, een scootmobiel of dagbesteding.

Kosten

De gemeente betaalt de hulp vanuit de Wmo. U betaalt voor de meeste ondersteuning wel een eigen bijdrage van € 19 per maand. Dit is voor iedereen gelijk. We kijken dus niet naar uw inkomen of situatie. 

Eigen bijdrage gaat omhoog

Vanaf 1 januari 2024 gaat de eigen bijdrage omhoog naar € 20,60 per maand. Dit heeft de minister besloten omdat de kosten van deze ondersteuning steeds hoger worden.

Betaalt u op dit moment een eigen bijdrage? Dan krijgt u ook bericht over de wijziging van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het CAK verstuurt de rekening voor uw eigen bijdrage.

 • Betaalt u via automatische incasso? Dan hoeft u niets te doen. U betaalt dan in februari 2024 voor het eerst het nieuwe bedrag van € 20,60. In januari 2024 betaalt u namelijk voor december nog het bedrag van € 19.
 • Maakt u het bedrag zelf over? Pas dan op tijd het bedrag aan of kies voor automatisch betalen met een machtiging. Kijk voor meer informatie op de website van het CAK.

Ondersteuning regelen, in welke vorm?

U kunt de hulp op 2 manieren regelen:

 • Zorg in natura. Hierbij regelt Geynwijs de hulp voor u.
 • Persoonsgebonden budget (pgb). Hierbij krijgt u een geldbedrag, waarmee u de zorg zelf inkoopt. U moet hier wel verantwoording over afleggen en de hulp zelf organiseren.

Niet iedereen is geschikt voor de verantwoordelijkheid van een pgb. Geynwijs beoordeelt in een gesprek welke vorm het beste bij u past.