Hulp vanuit de Wmo

Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen: dat wil bijna iedereen. Als u een beperking heeft, zoekt u hier misschien ondersteuning bij. Dat kan bijvoorbeeld een maaltijdservice zijn, een scootmobiel of huishoudelijke hulp.

Geynwijs onderzoekt welke hulp u precies nodig heeft. Samen zoeken we naar een oplossing.

Liever persoonlijk contact met een medewerker? U kunt ook bellen of mailen:

030-410 06 66

infogeynwijs@nieuwegein.nl

Bereikbaar op werkdagen van 09.00-12.30 uur en van 13.30-17.00 uur.

Alarm:

Tijdelijk geen digitale aanvraag mogelijk

U kunt tijdelijk geen digitale aanvraag doen. Heeft u een vraag dan kunt u ons bellen of mailen. Onze excuses voor het ongemak!

Voor wie

  • U heeft een lichamelijke, verstandelijke of psychiatrische beperking. En u kunt zich niet goed redden.
  • U voelt zich eenzaam.
  • U bent mantelzorger en zoekt vervangende zorg.

Wat gebeurt er na mijn aanmelding?

U krijgt een bevestiging per e-mail of brief. Daarna bellen we u om een gesprek in te plannen. Het gesprek kan aan de telefoon, via beeldbellen of bij u thuis. Met een sociaal professional van Geynwijs bespreekt u uw situatie. Waar heeft u moeite mee, wat lukt nu niet goed? Als u het moeilijk vindt om met de gemeente te praten, kunt u een cliëntondersteuner meenemen.

U stelt samen een of meerdere doelen op. Een paar voorbeelden:

  • U woont in een schoon en leefbaar huis.
  • U kunt zich verplaatsen in en om uw huis.
  • U kunt sociale contacten onderhouden.
  • U kunt zo zelfstandig mogelijk uw leven organiseren.
  • U maakt minder gebruik van mantelzorgers, zodat zij hun taak vol kunnen houden.

Zijn uw doelen duidelijk? Dan zoeken we naar een oplossing. Eerst kijken we naar wat u zelf kan. En wat uw familie, vrienden of buren voor u kunnen doen. We verwachten hierbij een actieve houding van u.

Als dat niet lukt, kijken we of een ‘algemene voorziening’ van de gemeente u kan helpen. Dat is ondersteuning die voor iedereen toegankelijk is. U bent misschien geholpen met bijvoorbeeld een maaltijdservice, leenrolstoel of een koffieochtend in het Buurtplein. Soms is dat niet mogelijk en is er maatwerk vanuit de Wmo nodig. Dat is ondersteuning die bij uw persoonlijke situatie past. Denk aan thuiszorg, een scootmobiel of dagbesteding.

Kosten

De gemeente betaalt de hulp vanuit de Wmo. U betaalt voor de meeste ondersteuning wel een eigen bijdrage van € 19 per maand. Dit is voor iedereen gelijk. We kijken dus niet naar uw inkomen of situatie. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid of het CAK.

Ondersteuning regelen, in welke vorm?

U kunt de hulp op 2 manieren regelen:

  • Zorg in natura. Hierbij regelt Geynwijs de hulp voor u.
  • Persoonsgebonden budget (pgb). Hierbij krijgt u een geldbedrag, waarmee u de zorg zelf inkoopt. U moet hier wel verantwoording over afleggen en de hulp zelf organiseren.

Niet iedereen is geschikt voor de verantwoordelijkheid van een pgb. Geynwijs beoordeelt in een gesprek welke vorm het beste bij u past.