Tekenwedstrijd rookvrije speelplekken

Misschien heeft u ze al zien hangen: de mooie borden die Lucas, Anne-Sophie, Lisa en Cato, de winnaars van de ontwerpwedstrijd, hebben ontworpen. Hun ontwerpen hangen nu als echte speeltuinborden verspreid over de speeltuinen in de stad en geven aan dat dit rookvrije speelplekken zijn. Lisa zag haar bord als verrassing hangen bij Bouwspeeltuin Jeugdland: “We deden mee met de fietstocht 50 jaar Nieuwegein en daar belanden we bij Bouwgein en zagen het bord als verrassing al hangen! Leuk!!”.

Tekenwedstrijd

Als start van de Rookvrije Generatie in Nieuwegein is een ontwerpwedstrijd voor kinderen georganiseerd. Alle Nieuwegeinse kinderen zijn creatief uitgedaagd om een bord bij een rookvrije speelplek te ontwerpen. De tekenwedstrijd bleek een succes. Er zijn hele mooie ontwerpen ontvangen. De kinderen stuurden deze zelf, via ouders, grootouders of via leraren toe. De deelnemende kinderen gaven aan dat vooral het ontwerpaspect in de wedstrijd hen uitdaagde. Dus niet alleen het inkleuren van een kleurplaat, maar echt zelf iets bedenken en ontwerpen. Uit alle prachtige inzendingen zijn de 4 jonge prijswinnaars gekozen. Zij hebben allemaal op hun eigen manier de boodschap van een rookvrije speelplek prachtig weergegeven.

We willen sporten en spelen in een rookvrije omgeving

De winnaars zijn duidelijk over waarom ze meededen aan de ontwerpwedstrijd: “Het is niet fijn als mensen roken waar jij speelt of sport, want dan adem je rook in en de peuken worden overal neergegooid’’, vertelt Lisa. “Dat is vies! Daarom heb ik een tekening gemaakt van een rookvrije speeltuin waar iedereen lekker kan spelen.”

Het liefst willen ze “geen ouders of opa’s en oma’s die roken in de buurt van kinderen”. De winnaars hopen dat hun borden hieraan bijdragen en dat mensen na gaan denken over roken op plekken waar kinderen sporten of spelen.

Rookvrije generatie

De illustraties van de winnaars zijn op borden gedrukt en hangen nu bij verschillende speelplekken verdeeld over de stad. “Op die manier willen wij rokers op een positieve manier benaderen en overbrengen dat roken op een speellocatie voor kinderen helemaal niet zo logisch is”, licht wethouder Jan Kuiper toe. "Door middel van een positieve insteek en een breed maatschappelijk draagvlak zorgen wij samen met SportID ervoor dat kinderen kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving en daarmee ook zelf niet in de verleiding komen om te gaan roken. Met hun unieke ontwerpen dragen de winnaars bij aan dat doel en dat is fantastisch!"