Twee vrouwen met rookvrij-bord voor bouwspeeltuin Jeugdland

Rookvrij spelen bij Bouwspeeltuin Jeugdland

Stichting Bouwspeeltuin Jeugdland vindt het belangrijk dat kinderen lekker kunnen spelen en bouwen met pallets. Daar is rookvrij spelen al een begrip.

Niemand wil dat kinderen gaan roken

“Niemand wil dat kinderen gaan roken, want roken is slecht voor de gezondheid”, aldus Jeugdland. “En als je rookt, is het voor veel mensen heel moeilijk om te stoppen. Daarom moeten wij het goede voorbeeld geven en daarmee zorgen dat kinderen niet beginnen met roken.” De woorden ‘gezondheid’ en ‘bescherming’ zijn daarbij de inspiratie voor rookvrij spelen bij Jeugdland.

Stapsgewijs naar rookvrij

Het belang van de Rookvrije Generatie werd over de jaren steeds duidelijker en in de media groeide de aandacht ervoor. Daarom is Jeugdland al sinds 2008 stapsgewijs rookvrij aan het worden: “Vanaf de opening in augustus 2008 was binnen roken verboden. Stapsgewijs zijn we in de loop der jaren gegaan van 'buiten roken is akkoord', naar 'buiten roken mag op 1 plek buiten het zicht van de kinderen', naar 'buiten roken mag niet in het gebouw en op het terrein'.”

Van ‘betuttelend’ naar begrip

Het viel de bouwspeeltuin mee om rookvrij te worden: “In eerste instantie, jaren geleden, was er een beetje weerstand, men vond het wat betuttelend, maar dat was ook snel over. Ook rokers willen echt niet dat een kind gaat roken en hebben er begrip voor. Het staat in de huisregels, het is geplaatst in de nieuwsbrief en er hangen borden. De enkele bezoeker die het gemist heeft, spreken we aan en vragen we vriendelijk buiten het hek te gaan roken. En daar is begrip voor. Roken in de buurt van kinderen kan echt niet meer.”