Denny Schreefel doet mee!

Met elkaar lekker een paar uurtjes bewegen in de buitenlucht. Da’s niet alleen gezond, maar ook gezellig. Denny Schreefel (69) wandelt met een groep wekelijks door Nieuwegein.

“Sport is mijn leven. Altijd geweest. Ik heb in mijn jeugd gevoetbald en ben later behoorlijk fanatiek gaan hardlopen. Ik heb zo’n beetje overal ter wereld marathons gelopen, maar ook meegedaan aan een hardloopwedstrijd over 100 kilometer. Dat was wel heel extreem, maar ik wilde graag die uitdaging aangaan. Marathons lopen doe ik niet meer, maar ik loop nog wel regelmatig een rondje hard."

"Een jaar of wat geleden kreeg ik te horen dat ik diabetes type 2 heb. Waarschijnlijk iets erfelijks, want ik was niet te zwaar en leefde best gezond. Maar ik was buschauffeur en trambestuurder en wilde graag mijn pensioen halen op de bus. Daarvoor moest ik voorkomen dat ik insuline zou moeten spuiten. Dan zou ik niet meer op de bus mogen. Ik ben mee gaan doen aan de Diabetes Challenge van oud-volleyballer Bas van de Goor, waarbij je in groepsverband wandelt en sport."

Leuke routes

"Met een aantal mensen die ik daar heb leren kennen, ben ik een jaar of 3 geleden een wandelgroepje begonnen. Elke maandagavond wandelen we een uur of 2 door of in de buurt van Nieuwegein. Veel mensen weten het niet, maar in en rond onze stad kun je fantastisch wandelen! En vanuit mijn hardloopervaring ken ik veel leuke routes."

"We zijn met een stuk of 12 mannen en vrouwen. Het is heel vrijblijvend. Kun je een keer niet, dan zien we je volgende week wel weer. Onze jongste deelnemer is 50, de oudste 80. En die doet echt niet onder voor de anderen! Dat is het voordeel van wandelen, hè? Het is heel laagdrempelig en in principe kan iedereen het. Een paar goede wandelschoenen, warme kleding in de winter en luchtige kleding ’s zomers en je kunt gaan."

Gezelligheid

"Ieder loopt in zijn eigen tempo, maar als iemand niet goed mee kan komen, wachten we op elkaar. Want gezelligheid, het sociale contact, is bij ons net zo belangrijk als het bewegen. Er wordt onderweg veel gelachen en gepraat, over van alles. Voor veel van de deelnemers is het echt een uitje waar ze de hele week naar uitkijken."

"Ik heb er zelf nooit moeite mee gehad om op mensen af te stappen, maar voor veel oudere mensen is het soms lastig nieuwe contacten te leggen. Maar je moet het toch proberen, want eenzaamheid ligt op de loer. Sporten in groepsverband kan je helpen die drempel over te stappen. Zeker in deze coronatijd is het belangrijk om te bewegen en andere mensen te ontmoeten. Wel op veilige afstand natuurlijk."

"Uit eigen ervaring weet ik: met een gezonde leefstijl zit je lekkerder in je vel. Daarom sta ik ook helemaal echter IkPas! Geloof me, een maand geen alcohol en je voelt je een ander mens. Ik roep iedereen op: begin het nieuwe jaar fitter, gezonder en met meer energie. Doe net als ik mee aan IkPas!”