"Er wordt weleens vergeten dat ouderen ook drinken"

"Ik voel me fitter, slaap beter en ben helderder sinds ik de alcohol laat staan", vertelt Jelle (61). "Ik hou wel van een glaasje wijn op zijn tijd, en daar is ook niets mis mee. Maar ik wilde eens ervaren hoe het is om helemaal geen alcohol te drinken. Het is namelijk veel te snel een gewoonte."

Preventieakkoord

Jelle is ambassadeur van IkPas en doet dit jaar voor de  4e keer mee. In de tijd dat hij bij GGD GHOR werkte, was hij veel bezig met bewustwording op dit thema in het kader van het Nationaal Preventieakkoord. In dat akkoord staan afspraken tussen meer dan 70 organisaties in Nederland over hoe overgewicht, roken en alcohol drinken kan worden beperkt. Jaarlijks overlijden hieraan namelijk 30.000 mensen.

Jelle: "Het wordt makkelijker om af en toe een maandje te stoppen.  Je voelt je beter en het is ook goed voor je gezondheid. Onlangs is wetenschappelijk vastgesteld dat er een verband is tussen alcohol drinken en kanker. Dat kun je maar beter voorkomen. In die zin is het ook heel mooi dat het alcoholvrije bier nu zo populair wordt."

Ook ouderen drinken

Vaak zijn de ambassadeurs van IkPas relatief jonge mensen en richten maatregelen tegen overmatig alcoholgebruik zich vaak op jongeren. Maar Jelle wil ook de aandacht vestigen op oudere mensen. "Die kunnen ook stevig drinken. Een glaasje wijn in de middag, voor het eten, na het eten, later op de avond, voor je het weet ben je een overmatige drinker. Ook daar zou aandacht voor moeten zijn. Ik ben overigens niet anti-alcohol hoor, van mij mogen mensen af en toe best een glaasje nemen. Het gaat mij om de bewustwording. Weet waar je mee bezig bent. En probeer het af en toe eens een tijdje zonder. Het bevalt mij in ieder geval prima."