Huisarts Suzanne Maas doet mee!

"Je slaapt beter, je voelt je fitter en je hebt meer energie: al na een maand zonder alcohol merk je de positieve gevolgen", zegt huisarts Suzanne Maas (38) van huisartsenpraktijk Dukatenburg. Daarom is ze ambassadeur van IkPas. Zelf doet ze ook mee: “Voor mij eigen gezondheid en die van mijn patiënten.”

“Mijn collega’s en ik hebben een drukke, maar leuke praktijk in Batau. Heel gevarieerd. Onze patiënten komen uit alle lagen van de bevolking en zijn van alle leeftijden. In de 8 jaar dat ik hier werk, heb ik natuurlijk veel mensen en gezinnen leren kennen. Alcohol is onderwerp waar mensen niet makkelijk over praten, merk ik. Als het aan de orde komt, is dat meestal pas als patiënten gezondheidsklachten krijgen als gevolg van hun alcoholgebruik. Maar ik moet eerlijk zeggen: ook bij ons huisartsen staat alcohol niet altijd hoog op de agenda."

Slaapritme

"Terwijl het vaststaat dat alcohol ongezond is en allerlei vervelende gevolgen heeft. Alcohol verstoort bijvoorbeeld je slaapritme, waardoor je je de volgende dag moe blijft voelen en weinig energie hebt om iets te ondernemen. Als je over langere periode veel drinkt, tast dat je lever aan en heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten."

"Ook als je ’s avonds een paar biertjes neemt of alleen in het weekeinde drinkt, heeft dat invloed op je gezondheid en hoe je je voelt. Dat heb je misschien niet zo in de gaten, omdat je eraan gewend bent. Maar als je een tijdje geen alcohol drinkt, ga je gegarandeerd het verschil merken."

Energie

"Al heel snel ga je je fitter voelen, heb je meer energie om dingen te ondernemen. Vaak zie ik dat mensen die stoppen of minderen met alcohol meer gaan sporten en bewegen en gezonder gaan eten. Sommige stoppen ook met roken, want drinken en roken gaan vaak samen. En bijvoorbeeld de leverwaardes van mensen die langere tijd veel hebben gedronken, verbeteren snel als ze ermee stoppen. Stoppen of minderen is niet makkelijk, ook al is het voor een korte periode. Voor veel mensen is drinken een gewoonte, iets dat er nu eenmaal bij hoort. Vaak van jongsafaan zijn ze gewend aan hun biertje, borreltje of wijntje. Minderen of stoppen met alcohol begint daarom altijd met bewustwording: waarom drink ik eigenlijk en hoeveel drink ik?"

Bespreekbaar

"De IkPas-actie helpt bij die bewustwording, omdat het onderwerp alcohol bespreekbaar maakt en mensen, als ze de drank een maand laten staan, zelf ervaren dat ze zich beter voelen. Dat is, behalve dat ik het voor mijn eigen gezondheid belangrijk vind, een van de redenen dat ik meedoe aan IkPas. Het biedt mij als huisarts een aanleiding om met mijn patiënten in gesprek te gaan over alcohol. Als ik vertel dat ik zelf ook een maandje niet drink, gaan mijn patiënten misschien ook nadenken over hun alcoholgebruik. Hopelijk voelen ze zich door mij gestimuleerd om hun biertje of wijntje ook een maand te laten staan en zelf te ervaren wat dat met hen doet.”