Terugblik Suzanne Maas

Huisarts Suzanne Maas was vorig jaar één van de gezichten van de IkPas-campagne in Nieuwegein en liet in januari de drank een maandje staan. Hoe gaat het bijna een jaar later en wat heeft haar deelname haar gebracht?

Minder drinken

“Het gaat erg goed met mij! Ik ben sinds de IkPas-campagne veel minder gaan drinken en drink nu af en toe nog een wijntje bij speciale gelegenheden of wanneer ik uit eten ga. Er gaan geregeld 3 tot 4 weken voorbij zonder alcohol. De 'vaste' alcoholmomenten zijn tegenwoordig ook alcoholvrij en het leuke is dat ik merk dat mijn familie en partner daardoor ook veel minder zijn gaan drinken. En het is uiteraard nog net zo gezellig en het eten nog net zo lekker!”, vertelt Suzanne.

Bewustwording

Deelname aan IkPas heeft haar meer inzicht gegeven in haar alcoholgebruik. “Ik heb vooral gemerkt dat ik het helemaal niet moeilijk vond om de alcohol te laten staan, maar dat ik het soms wel lastig vond om in bepaalde situaties 'nee, dank je' te moeten zeggen. Alcohol drinken was voor mij ook een sociale aangelegenheid en het voelde soms als ongezellig of saai om helemaal niet te drinken.”

Tips

Tips voor nieuwe deelnemers aankomend jaar heeft Suzanne ook: “Ga de uitdaging samen met anderen aan en geef meteen aan het begin van de avond aan dat je niet drinkt. Dan wordt het ook niet aangeboden en dat kan weer een ongemakkelijke discussie schelen. En er zijn nu zoveel lekkere alcoholvrije alternatieven. Kijk maar eens op de website van alcoholvrije slijterij Nixennix.com. De keuze is reuze!”