Wethouder Jan Kuiper doet mee!

Een grote drinker is wethouder Jan Kuiper (62) niet. Toch doet hij mee aan IkPas. “Ik wil weer eens ervaren hoe het voelt als je een tijdje helemaal niet drinkt.”

“Als ik als wethouder een receptie of bijeenkomst bijwoon, drink ik nooit alcohol. Dan hou ik het bij water of een glas frisdrank. Je bent dan toch in functie hè? Maar in de privésfeer, in het weekeinde of na het werk, kan ik wel genieten van een lekker glaasje wijn. En als het gezellig is, blijft het niet altijd bij 1 glaasje."

"Als je regelmatig alcohol drinkt, realiseer je je meestal niet eens meer welke impact dat op je heeft. Alcohol heeft invloed op hoe je je voelt, ook als je zoals ik geen grote drinker bent. Zelf merk ik dat vooral doordat ik slechter slaap, ook als ik maar 1 of 2 glazen wijn heb gedronken. Dan word ik vaak toch net wat minder fris wakker dan wanneer ik niets heb gedronken."

Gewoonte

"Alcohol drinken is een gewoonte, ook voor mij. Veel mensen van mijn leeftijd drinken al vanaf hun puberteit elk weekeinde alcohol. Dat is toch wel wat hè, als je er even bij stilstaat? Want een glaasje op zijn tijd mag dan nog zo lekker en gezellig zijn, echt gezond is het natuurlijk niet. Ook als je maar weinig drinkt kan alcoholgebruik over langere tijd schadelijk zijn voor je gezondheid. Ik heb wel eerder perioden gehad dat ik bewust een tijdje van alcohol heb afgezien. Wat je dan al snel merkt: je slaapt beter, hebt meer energie en voelt je fitter. Het is goed om dat zo af en toe eens te ervaren en je te realiseren wat drank doet. In het algemeen vind ik: wees je bewust van hoeveel en hoe vaak je drinkt en wat dat met je doet."