Gezondheidshuis de Componist

"Met zorg en welzijn onder 1 dak kunnen we inwoners beter ondersteunen."

Aan de Diepenbrocklaan opende onlangs het gloednieuwe gezondheidshuis de Componist haar deuren. Op deze plek stond tientallen jaren verzorgingshuis Zuilenstein, dat na de sluiting ook nog als tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen is gebruikt. Nu staat er een prachtig pand voor een gezondheidshuis met een vernieuwend concept: in de Componist staat gezondheid in de breedte centraal.

Gezondheid is meer dan niet ziek zijn

Huisarts en initiatiefnemer Erik Asbreuk vertelt hoe het allemaal begon: "Onze praktijk aan de Mondriaanlaan werd te klein. In 2012 besloten we op zoek te gaan naar een geschikte kavel voor nieuwbouw. We wilden in een nieuw pand de schotten tussen zorg en welzijn weghalen. Want gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Ook wonen, werk, inkomen, zingeving en verbinding met anderen bepalen hoe gezond iemand zich voelt. Door zoveel mogelijk diensten onder 1 dak aan te bieden, kunnen we inwoners beter ondersteunen."

Wijkgericht samenwerken

Erik vertelt dat er figuurlijk 'flink is geknokt' om dit kavel te bemachtigen, want bouwgrond is schaars in Nieuwegein. Uiteindelijk waren alle partijen het op hoofdlijnen eens. Na veel gesprekken tussen de gemeente, huisartsen, fysiotherapeut, apotheek en welzijn kreeg het wijkgericht samenwerken vorm in het ontwerp. Bijvoorbeeld door een gezamenlijke koffieautomaat op een centrale plek in het gebouw. "Dit is geen bedrijfsverzamelgebouw, vandaar de gedeelde koffiehoek. We willen hier allemaal samenwerken en uitwisselen. Het gevaar van werkdruk is dat je je gaat afsluiten, maar samen bereiken we meer. We moeten met minder mensen steeds meer doen, dat maakt samenwerken nog belangrijker. Daar nodigt dit gebouw zeker voor uit."

Eenzaamheid voorkomen

In de Componist werken in totaal 150 professionals. Met zoveel collega’s een pand delen is best wennen. Dat kost tijd, legt programmamanager Nico Kersten van de gemeente uit. "Het is belangrijk dat professionals zelf ervaren dat het werkt, dat kunnen wij niet afdwingen. Ons gezamenlijke doel is dat inwoners zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en leven. Hier kunnen ze een kopje koffie drinken en hun buurtgenoten ontmoeten. Als mensen zelf de regie hebben, vergroot dat hun eigenwaarde en zelfredzaamheid. Sociale contacten zijn daarvoor heel belangrijk. Mensen die hier op het buurtplein hun plek vinden, komen minder bij de huisarts. Er is minder zorg nodig als we eenzaamheid kunnen voorkomen.”

Laagdrempelig contact

ZorgSpectrum verhuisde als eerste naar het nieuwe pand. Dat bracht veel praktische vragen met zich mee, want alles is nieuw en iedereen moet zijn draai nog vinden. Saskia Meesters is casemanager Dementie bij Zorgspectrum en vindt het erg fijn dat de apotheek ook in De Componist zit. "Je loopt even naar beneden en hebt het snel geregeld. Voorheen waren we veel tijd kwijt aan bellen en het invullen van formulieren in onhandige systemen." Lotte Hooimeijer, manager Wijkverpleging vult aan: "Onze drukke agenda’s staan vol taken en afspraken met cliënten. Daarom is het vaak een tijdrovende klus om een interdisciplinair of multidisciplinair overleg te organiseren. Dat met elkaar goed afstemmen van de juiste, zinnige zorg is zo belangrijk. Zorgen doe je toch samen. De Componist maakt dit zeker mogelijk!"

Casemanager Saskia merkt dat het veel oplevert om elkaar vaker tegen te komen: "De lijnen tussen wijkverpleging en casemanagers zijn hierdoor korter. Door het laagdrempelige contact tussen alle professionals op deze locatie kunnen we steeds meer integraal werken. Voor inwoners betekent dit betere hulpverlening." Ook Petra le Noble, teamleider bij Geynwijs, gelooft in het concept: "Als je in hetzelfde gebouw werkt is het een stuk makkelijker om contact te leggen. Dat gaat sneller en meer vanuit vertrouwen. Het is nogal een verschil of je belt met een huisarts of persoonlijk met elkaar kunt afstemmen. Zo krijgen inwoners vanuit een warme overdracht de juiste ondersteuning."

Gastenteam

Welzijnsorganisatie MOvactor heeft op de nieuwe locatie een gastenteam opgericht. Femke van Vliet is buurtverbinder op het nieuwe buurtplein. "Ons gastenteam bestaat uit buurtbewoners. Zij ontvangen bezoekers bij binnenkomst en maken hen wegwijs. We willen dat mensen zich welkom voelen om even binnen te lopen op deze plek."

Dat gebeurt volop, nu het gezondheidshuis open is. Veel Nieuwegeiners komen een kijkje nemen en een praatje maken. Ook de bewoners van het seniorencomplex naast de Componist zijn blij met alle voorzieningen in de buurt. Een buurvrouw zegt: "Dit is een ideale plek om te wonen. Als ik naar de huisarts of fysiotherapeut moet loop ik even naar de overkant". Wijkcoördinator Shida Versteeg vertelt enthousiast: "Dit is echt een toplocatie voor buurtbewoners en professionals. Je kunt elkaar in dit gebouw laagdrempelig ontmoeten. De buitenruimte aan het park maakt dat nog makkelijker. Zo kunnen wijkbewoners tuinieren in de moestuin van Park Kokkebogaard, onze 'achtertuin'. Een dame die eerst geen daginvulling had is gekoppeld aan een maatje en doet daar nu vrijwilligerswerk. Dat zorgt voor zingeving en helpt haar bij het zetten van nieuwe stappen in haar leven."

Iedereen is welkom

In de Componist doet het leerteam met studenten Verpleegkunde werkervaring op. Vanuit ZorgSpectrum begeleidt verpleegkundige Jolanda van den Hoven deze studenten. "We leren de toekomstige zorgmedewerkers hier hoe belangrijk goed samenwerken is. In hun opleiding komen integrale thema’s zoals preventie en toekomstbestendige zorg aan bod. Dat sluit heel mooi aan bij het concept van de Componist."

Ontmoeting en contact, daar draait het om in de Componist. Huisarts Erik Asbreuk gelooft niet dat de werkdruk hierdoor vermindert, maar merkt wel dat het werkplezier toeneemt. "Als je meer plezier hebt in je werk, kun je ook meer aan. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen hier graag werkt. Met elkaar kunnen we inwoners dan de zorg en aandacht geven die zij verdienen. Of ze nu een kopje koffie komen drinken of zorg nodig hebben: iedereen is welkom in de Componist!"