Investeren in gezonde, leefbare en duurzame wijken

Nieuwegein blijft ook de komende jaren flink investeren in betaalbare woningen, vergroening, maatschappelijke voorzieningen, duurzame mobiliteit en de veiligheid en leefbaarheid van buurten. Door de solide financiële uitgangspositie is het mogelijk om voor bijna alle jaren een sluitende begroting aan te bieden. Alleen voor 2026 is nu geen sprake van een sluitende begroting. Dit wordt veroorzaakt door een sterke afname van de inkomsten vanuit het Rijk.

De nadere invulling en keuzes van het college staan gepresenteerd in de Programmabegroting 2023 – 2026, die in lijn is met het nieuwe coalitieakkoord: ‘Meer voor elkaar’. Op 6 oktober heeft het college deze ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. De raad zal de begroting op 20 oktober bespreken tijdens een Avond voor de Stad en op 3 november vindt besluitvorming plaats in de raadsvergadering.

Investeren en zo nodig bijsturen in onzekere tijden

Wethouder Financiën Ellie Eggengoor: “Versterken wat we al doen en investeren op dat wat nodig is om een leefbare, gezonde en duurzame stad te zijn én te blijven. Daarvoor zet het college van B&W de komende jaren onder meer in op nieuwe betaalbare woningen - binnen de mogelijkheden van wat de stad aankan - met goede, bijpassende voorzieningen. Daarvoor zoekt het college continu naar de balans tussen groeien én behoud van een gezond en groen stadsleven met goede voorzieningen.”

Bij het opstellen van deze begroting voelt ook het college de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, zoals hoge inflatie, stijgende energieprijzen en toenemende armoede. “Maar, je voelt het ook in de stad”, weet Eggengoor. “Voor veel inwoners leidt dit tot onzekerheid over wat dit voor hen betekent, en of zij voldoende financiële middelen hebben om te voorzien in dagelijkse levensbehoeften. Wij zetten ons, samen met onze partners in de stad, waaronder WIL, extra in om inwoners te ondersteunen waar mogelijk.” Daarnaast stelt de gemeente in 2023 een deltaplan laaggeletterdheid op voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer. Zo wil het college de maatschappelijke positie van deze inwoners versterken door hun kansen te vergroten. Ook wil het college meer inzetten op het voorkomen dat jongeren door verkeerde keuzes in de criminaliteit belanden.

Op basis van de afgelopen jaren is voor het college duidelijk dat veranderingen snel gaan en dat we niet op alles kunnen anticiperen. “Zo is het onzeker hoe het coronavirus zich de komende tijd gaat ontwikkelen, is de krapte op de arbeidsmarkt enorm en is er een tekort aan grondstoffen. Dat betekent ook veel voor onze Nieuwegeinse ondernemers. Deze omstandigheden maken dat we continu kritisch zijn op onze voorgenomen ambities. In deze begroting hebben we deze zo realistisch vertaald naar concrete activiteiten. Waar nodig zullen we deze herzien als de situatie erom vraagt”, aldus wethouder Financiën Ellie Eggengoor.

Nu extra reden om verder te verduurzamen

Met de stijgende energieprijzen is er een extra reden bijgekomen om vaart te maken met de energietransitie naar duurzame bronnen, zodat we niet meer afhankelijk zijn van (buitenlandse) olie, gas en kolen. In de komende jaren zet de gemeente hier fors op in. Zo voert de gemeente samen met de stad de eerder vastgestelde wijkaanpak voor aardgasvrije wijken uit, te beginnen in Gebouwendriften. Ook maken we samen met bedrijven een plan van aanpak voor stimulering van grootschalige opwek van energie via zon op dak. Daarnaast zetten we actief in op energiebesparing, zodat dit voor zoveel mogelijk inwoners en bedrijven haalbaar wordt. Daarvoor stellen we extra subsidies beschikbaar voor verduurzamings- en energiebesparende maatregelen. Ook helpen we specifiek huishoudens met een kleine beurs met energiebesparing (aanpak energiearmoede).