Kwaaitaal- of Mantavloer

Een kwaaitaalvloer of een mantavloer is een prefab vloer van gewapend beton, die in Nederland veel werd toegepast in de periode 1975-1983.

Om het beton sneller te laten harden, is tijdens de productie soms calciumchloride toegevoegd. Het snelle harden had als voordeel dat er sneller geproduceerd kon worden. De toegevoegde calciumchloride veroorzaakte na verloop echter corrosie van de stalen wapening. Dit noemen we betonrot. Door het roesten en uitzetten van de wapening wordt de buitenste betonlaag (dekking) van de stalen wapening gedrukt waardoor de corrosie nog sneller verloopt en de vloer sterkte verliest. De vloeren zijn toegepast op de begane grond van woningen. Vooral bij een vochtige kruipruimte is er een verhoogd risico op problemen met deze vloeren. U kunt zelf in uw kruipruimte controleren of er sporen zijn van betonrot (zie onderstaande afbeelding). Gespecialiseerde firma's kunnen zonodig inspectie en reparatie verzorgen. Op internet zijn deze firma´s eenvoudig te vinden, evenals aanvullende informatie over dit onderwerp. 

Eind jaren ´90 kwam de problematiek met deze vloeren nadrukkelijk onder de aandacht in Nieuwegein. De gemeente heeft toen archiefonderzoek gedaan om in beeld te brengen op welke adressen deze vloeren zijn toegepast. Hiervan is een inventarisatielijst gemaakt. Als u zeker wilt weten of een woning een kwaaitaal- of mantavloer heeft, raden wij aan om niet enkel uit te gaan van deze lijst. U moet voor de zekerheid altijd in de kruipruimte controleren of de vloer ook daadwerkelijk is toegepast. Het is namelijk mogelijk dat de werkelijke situatie afwijkt van de gegevens uit ons archief.  

Terug naar

Relevante informatie