Er zijn in Nieuwegein soms kavels of percelen beschikbaar waar u zelf een nieuwe woning op kunt bouwen.
Als zo’n kavel in de verkoop gaat, gelden daarbij allerlei bouwregels waar u aan moet voldoen zoals de rooilijnen, de maximale bouwhoogte, het maximaal bebouwingsoppervlak en vaak ook ontwerpeisen zodat de woning goed past in het totale straatbeeld. Die vereisten staan vermeld in het bestemmingsplan, de beheersverordening of in de aankoopvoorwaarden van de kavel.
Als u een perceel op het oog heeft dat nog geen bebouwingsmogelijkheden heeft (check hiervoor het bestemmingsplan of de beheersverordening), dan moet u eerst een verzoek indienen waaruit blijkt of het haalbaar is om op dat perceel woningbouw toe te staan. De gemeente maakt in dat geval een afweging van alle ruimtelijke aspecten die hierbij een rol spelen. Bouwen op een groenbestemming is bijvoorbeeld (zo goed als) uitgesloten omdat Nieuwegein het aanwezige groen in haar gemeente zoveel als mogelijk wil behouden ten behoeve van klimaat en een prettige leefomgeving.
In het vervolg van deze pagina gaan we ervan uit dat u een kavel/perceel heeft waarop bouwmogelijkheden voor een nieuwe woning vastliggen.
Het is belangrijk dat een woning voldoende bouwkwaliteit heeft. Dat betekent bijvoorbeeld dat het bouwwerk veilig en duurzaam is en dat u er op een gezonde manier gebruik van kunt maken. Verder is het van belang dat uw buren niet teveel hinder van (het bouwen van) de nieuwe woning ondervinden (zoals schaduwwerking, privacy). Omdat de woning vanaf de openbare ruimte te zien is, stelt de gemeente verder eisen aan het ontwerp zodat de straat en omgeving een goede uitstraling hebben. Voor de bouw van een woning is altijd een vergunning nodig.
Heeft u plannen voor het bouwen van een nieuwe woning, dan heeft u een omgevingsvergunning nodig. Deze omgevingsvergunning kunt u aanvragen via www.omgevingsloket.nl.
Het is verstandig om eerst een principeaanvraag (vooroverleg) in te dienen. Op basis van uw schets en wellicht referentiebeelden beoordeelt een de gemeente of de aanvraag haalbaar is. U hoeft dan nog geen gedetailleerde bouwtekeningen, berekeningen en rapporten aan te leveren en kunt het plan pas laten uitwerken als uw schetsplan akkoord is.
Voor het in behandeling nemen van de omgevingsvergunning brengen wij kosten in rekening. Dat noemen we leges. Onder het kopje "Wat moet ik doen?", staan de kosten voor het in behandeling nemen van de aanvraag vermeld in de legestarieven bouwen. Let op: er kunnen meerdere categorieën van toepassing zijn.
Als u een omgevingsvergunningsaanvraag doet, dan vragen we u het volgende in ieder geval in te dienen:
Verder is de kans aanwezig dat we aanvullende informatie vragen zoals: Rapporten over de milieukundige bodemkwaliteit, geluidsbelasting van de gevel, archeologisch bodemonderzoek, flora en fauna onderzoek, een GPR berekening (duurzaamheid) of een bouwveiligheidsplan. Welke onderzoeken we allemaal eisen, brengen we in beeld tijdens de principeaanvraag.
Als u een omgevingsvergunning aanvraagt dan:
Als u een vergunningaanvraag doet, dan toetst de gemeente uw aanvraag in ieder geval aan:
Als wij aanvullende rapporten eisen, moeten deze ook bij de aanvraag worden ingediend zodat wij deze kunnen controleren.
Bij het uitvoeren van de werkzaamheden moet worden voldaan aan de (voorschriften in) de omgevingsvergunning. Het gemeentelijk bouwtoezicht komt regelmatig langs tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Bepaalde momenten moet u vooraf melden, zoals de start van de bouw en heiwerkzaamheden.
Tip!
Weet u hoeveel energie u verbruikt of wilt u graag meer weten over verschillende duurzame maatregelen als dakisolatie, zonnepanelen of warmtepomp? Kijk dan eens op deze website.
Check of u geen andere vergunningen nodig heeft!
Bij vragen, neem contact op met het Omgevingsloket via telefoonnummer 14 030 of per mail via omgevingsloket@nieuwegein.nl.