Geluidsontheffing avond/nachtwerkzaamheden

Als u als bedrijf of particulier van maandag tot en met zaterdag tussen 19.00 en 07.00 uur of op zondag lawaaiige bouwwerkzaamheden wilt uitvoeren aan bijvoorbeeld de openbare weg of een gebouw, heeft u een geluidsontheffing nodig.

Aanvraagformulier geluidsontheffing

Buiten de genoemde tijden heeft u geen ontheffing nodig als u kunt voldoen aan de normen in de tabel.  

Dagwaarde≤60 dB(A)>60 dB(A)>65 dB(A)>70 dB(A)>75-≤80 dB(A)
Maximale blootstellingsduuronbeperkt50 dagen30 dagen15 dagen5 dagen

Voor werkzaamheden aan de trambaan hoeft geen ontheffing te worden aangevraagd conform artikel 4.6 van de APV. Deze werkzaamheden kunnen alleen maar 's nachts worden uitgevoerd, omdat dan de tram niet rijdt. Uiteraard moet de overlast zoveel mogelijk beperkt worden en moeten omwonenden per brief worden geïnformeerd.

U kunt uw aanvraag Geluidsontheffing avond/nachtwerkzaamheden digitaal indienen. Geef in het formulier aan of u een particulier of een bedrijf bent. Indien u een particulier bent, kunt u de aanvraag digitaal met uw DigiD aanvragen. Als bedrijf kunt u direct uw gegevens invullen. Een geluidsontheffing moet u minimaal twee weken van tevoren aanvragen.

Voor de werkzaamheden in de avond en nacht moet u wel een goede reden hebben bijvoorbeeld een verkeerstechnische reden. Verder vragen wij u direct omwonenden minimaal twee dagen van tevoren schriftelijk te informeren. Op de website van InfoMil kunt u in de afstandentabel bij de soort activiteit indicatief aflezen welke afstand u moet aanhouden tot woningen om te voldoen aan de betreffende norm.

Voor werkzaamheden aan de trambaan hoeft geen ontheffing te worden aangevraagd. De werkzaamheden kunnen alleen maar ´s nachts worden uitgevoerd, omdat dan de tram niet rijdt. Uiteraard moet de overlast zoveel mogelijk beperkt worden en moeten omwonenden worden geïnformeerd.

  • Tarief voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor een ontheffing geluidhinder, ingevolge artikel 8.4 van het Bouwbesluit of
  • voor een aanvraag voor een ontheffing trillingshinder, ingevolge artikel 8.5 van het Bouwbesluit.
DuurTarief in €
één dag224,40
meerdere dagen tot een maximum van dertig dagen274,30

voor meer dan dertig dagen

324,30

Heeft u vragen over de ontheffing? Neem dan contact op met de heer Peter van der Wal, adviseur milieu, telefoon 030-607 13 64.