Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN)

Reinigingsdienst Midden Nederland (RMN) verzorgt de inzameling van uw huishoudelijk afval. Dit doet zij voor een zes gemeentes in onze regio. RMN is telefonisch bereikbaar via 0900-603 92 22 (maandag t/m vrijdag van 08.30-16.30 uur).

Vul op inzamelschema uw postcode en huisnummer in en u ziet direct op welke dag RMN uw minicontainer of PMD-zak ophaalt.

app rmn

RMN heeft een handige app om u te helpen om het afval op de ophaaldag aan de straat te zetten.

De app is geschikt voor IOS en Android en gratis te downloaden via uw appstore.

 

Bekijk de Afvalwegwijzer voor meer informatie over het scheiden van uw afval.

U kunt op de site van RMN na het invoeren van uw postcode en huisnummer onder andere terecht voor:

 • Het maken van een afspraak voor het op laten halen van grofvuil.
 • Het aanvragen van een extra minicontainer of het omwisselen voor een grotere of kleinere.
 • Het aanvragen van een nieuwe minicontainer of milieupas bij verlies, diefstal of als ze onbruikbaar zijn geworden.
 • De tarieven die voor sommige soorten afval gelden (zoals voor bouw- en sloopafval en het op laten halen van grof afval).
 • Het (gratis) lenen van een aanhangwagen (maximaal 2 uur) voor het wegbrengen van grofvuil naar het recyclingstation.  
 • Informatie over recycling: wat gebeurt er met de grondstoffen die RMN inzamelt?

Belt u dan met RMN, telefoon: 0900–603 92 22 (maandag t/m vrijdag 08.30-16.30 uur). U betaalt voor dit nummer alleen de gebruikelijke belkosten.

U kunt ook digitaal een melding doen of een e-mail sturen naar: info@rmn.nl.

Op de website van RMN vindt u na het invoeren van uw postcode en huisnummer alle informatie over de afvalsoorten die u apart moet aanbieden, de scheidingswijzers (wat hoort er wel/niet bij), de aanbiedregels en de eventuele kosten. In Nieuwegein houden we onderstaande grondstoffen apart.

 • GFT
  De afkorting GFT staat voor groente-, fruit en tuinafval. Daar horen ook etensresten bij!
  GFT wordt opgehaald in minicontainers. Het GFT wordt gecomposteerd of vergist en omgezet naar biogas (te gebruiken als milieuvriendelijke brandstof), elektriciteit en compost.
 • Glas
  In de glasbak bij u in de buurt mogen alle glasverpakkingen zoals flessen, potten en andere glazen verpakkingen, mét deksel, dop of kurk. Glas wordt omgesmolten tot nieuw glas.
 • Oud papier en karton
  Al het oud papier en karton mag in de papierbak, ook vensterenveloppen en klein spul, zoals een wc-rolletje. Het moet wel droog en schoon zijn, anders kan het niet gerecycled worden tot nieuw papier en karton. Sappakken, verpakkingen van zuivel en soep horen bij het PMD.
  Oud papier en karton wordt ingezameld in minicontainers of de ondergrondse verzamelcontainer bij u in de buurt.
 • Klein chemisch afval
  Sommige producten die u thuis gebruikt zijn gevaarlijk voor het milieu als u ze 'gewoon weggooit'. Dit noemen we klein chemisch afval (KCA). Vanwege de schadelijke stoffen mag het niet bij het gewone afval en ook niet door de gootsteen, wasbak of toilet worden gespoeld. KCA brengt u in de originele verpakking (of voorzien van een etiket) naar het recyclingstation of deponeert u in de speciale boxen bij diverse winkels. Inleveren is  gratis! Injectienaalden en oude of overtollige medicijnen kunt u inleveren bij de apotheek.
 • PMD
  De afkorting PMD staat voor Plastic, metaal (blik) en drankenkartons.
  PMD wordt bij u opgehaald in de speciale, gratis verkrijgbare, PMD-zakken.
  Al het gescheiden ingezamelde PMD gaat naar een sorteerinstallatie, waar de verschillende soorten plastic, metaal en karton van elkaar wordt gescheiden. Van dit materiaal wordne weer nieuwe producten gemaakt.
 • Textiel
  Onder textiel vallen kleding, lakens, dekens, handdoeken, riemen, schoenen, tassen, grote lappen stof en gordijnen. Kapot of een vlek is niet erg, maar geen poets- of verflappen. 
  Textiel wordt ingezameld in de textielcontainer bij u in de buurt, via de kringloopwinkels, de kledingbank en 1x per siezoen huis-aan-huis. Het textiel wordt opnieuw gedragen / gebruikt of, als dat niet mogelijk is, verwerkt tot  nieuw textiel of isolatiemateriaal.
 • Elektrische apparaten
  Dit zijn alle apparaten met een stekker, accu of baterijen. U kunt kapotte apparaten inleveren bij de winkel/leverancier als u een nieuwe koopt of in de speciale bakken van Wecycle. De apparaten worden gedemonteerd. De afzonderlijke onderdelen en materialen worden gebruikt voor nieuwe producten.
 • Bouw- en sloopafval
  Dit zijn harde steenachtige materialen, zoals puin, gasbeton, dakpannen, serviesgoed, maar ook sloophout, isolatiematerialen en pvc. U kunt deze materialen inleveren bij het recyclingstation, soms tegen betaling. Ze worden niet opgehaald.
  Bouw en sloopafval wordt gesorteerd en de materalen worden zo veel mogelijk hergebruikt.
 • Verduurzaamd hout
  Dit is hout dat is geïmpregneerd, te herkennen aan groene of bruine kleur, zoals bielzen of schuttinghout. U kunt deze materialen tegen betaling inleveren bij het recyclingstation. Ze worden niet opgehaald. Verduurzaamd hout kan vanwege de chemische stoffen niet worden hergebruikt, het wordt verbrand.
 • Grof tuinafval
  Grof tuinafval is afkomstig van tuinplanten en -bomen en past door het formaat niet in de GFT-minicontainer. U kunt deze materialen gratis inleveren bij het recyclingstation, 4x per jaar (op bepaalde dagen) op afspraak gratis op laten halen of op afspraak tegen betaling op laten halen.
  Grof tuinafval wordt gecomposteerd of op andere dagen op vergist en omgezet naar biogas (te gebruiken als milieuvriendelijke brandstof), elektriciteit en compost.
 • Asbest en asbesthoudend materiaal
  Asbest moet u gescheiden aanbieden. Het is een gevaarlijke stof die schade kan toebrengen aan de gezondheid. Wilt u asbest verwijderen? Doe het dan veilig.
 • Grof huishoudelijk afval
  Grof huishoudelijk afval past door afmeting of gewicht niet in de minicontainer of verzamelcontainer. U kunt deze materialen gratis inleveren bij het recyclingstation of op afspraak tegen betaling op laten halen. U kunt hiervoor online een afspraak maken via www.rmn.nl (na het invoeren van uw postcode en huisnummer). Grofvuil wordt gesorteerd en de materialen worden zo veel mogelijk hergebruikt.
 • Huishoudelijk restafval
  Dit is afval afkomstig uit particuliere huishoudens, dat overblijft na scheiden van de andere grondstoffen die hier genoemd zijn. Huishoudelijk restafval wordt ingezameld in minicontainers of de ondergrondse verzamelcontainer bij u in de buurt. Het afval wordt verbrand.
 • Herbruikbare huisraad
  Met alle spullen die voor een ander nog bruikbaar zijn kunt u terecht bij diverse Kringloopwinkels. Denk aan meubels, boeken, serviesgoed, kleding en huishoudelijke apparaten die nog werken (wasmachine, radio etc). U kunt de spullen naar de kringloopwinkel brengen. Kringloopwinkel Noppes haalt de grote spullen ook bij u op. 
 • Metaal
  Bij (grof) metaal horen bijvoorbeeld een bedspiraal of oude fiets, dus andere metalen dan de elektrische en elektronische apparatuur. U kunt deze materialen gratis inleveren bij het recyclingstation of op afspraak tegen betaling op laten halen. Metalen worden gerecycled tot nieuwe materialen.
 • Frituurvet en -olie
  Frituurvet of -olie, zowel vloeibaar als vast, kunt u inleveren in de originele verpakking of in een verpakking waar op staat wat er in zit. Dat kan bij het recyclingstation en ook bij diverse supermarkten.
  Frituurvet of -olie wordt gezeefd en hergebruikt als biobrandstof of biodiesel of als grondstof voor industrieën.

Wilt u zwerfafval melden? Of het illegaal storten van vuil of afval? Voor deze en andere zaken kunt u digitaal een melding doen. Bel naar 14 030 om uw melding telefonisch door te geven.

Bij sommige flats zijn ondergrondse afvalcontainers geplaatst. Om uw huisvuilzakken in de ondergrondse container te stoppen, heeft u een pasje nodig.

Als u verhuist krijgt u het pasje van uw woningbouwvereniging of (bij een koopwoning) van de vorige bewoner.

Indien u uw pas verliest vraagt u een nieuwe aan bij RMN. De verloren pas wordt onbruikbaar gemaakt. Voor de nieuwe pas betaalt u dan eenmalig € 25,00. Alleen de eerste pas wordt gratis verstrekt.

Meer informatie