Man is aan het spitten in een plantsoen

Zelf groen onderhouden

U wilt zelf een plantsoen, groenstrook, stukje park of ander openbaar groen onderhouden. Bijvoorbeeld omdat u het anders wilt inrichten. Of omdat u graag een mooi uitzicht vanuit uw woonkamer wilt. Vaak kan dat. We ondersteunen u graag, bijvoorbeeld met de uitleen van harken, schoppen en snoeischaren.

U kunt het onderhoud alleen doen, samen met uw buren of als organisatie. Het groen moet wel openbaar blijven, dus toegankelijk voor alle inwoners van Nieuwegein.

Direct aanvragen (pdf, 140 KB)

Verschil met snippergroen

Een belangrijk verschil tussen zelfbeheer van groen en snippergroen is dat u bij snippergroen de grond privé mag gebruiken. U huurt of koopt de grond. Als u groen van de gemeente beheert, blijft de grond openbaar. U hoeft er niets voor te betalen.

  • Het groen is eigendom van de gemeente.
  • U blijft het groen ook in de toekomst goed onderhouden. We bellen u om na te gaan of u bijvoorbeeld genoeg tijd heeft.
  • Gaat het om ‘structuurgroen’? Dan mogen de stedenbouwkundige waarden niet worden aangetast. Hiermee bedoelen we dat stukken groen die bepalend zijn voor Nieuwegein of een Nieuwegeinse wijk herkenbaar blijven.
  • Groen blijft groen en verandert niet in bijvoorbeeld parkeerplaatsen.
  • U gebruikt geen chemische onkruidbestrijding.
  • Nieuwe beplanting past bij de planten in de buurt.
  • U beheert geen bomen. Dat doet de gemeente.
  • U geeft de gemeente en nutsbedrijven altijd toegang tot kabels en leidingen die onder de grond liggen.
  • Het groen blijft openbaar. U mag het dus niet gebruiken als tuin voor uzelf. Een hek of schutting eromheen zetten mag ook niet.

Nee, voor zelfbeheer krijgt u geen geld van de gemeente. U doet het omdat het u voldoening geeft.

Als u wilt stoppen met zelfbeheer, kunt u een e-mail sturen naar samendoen@nieuwegein.nl.

Geveltuintje aanvragen

Wilt u uw gevel opfrissen met bijvoorbeeld een klimplant, stokrozen of zonnebloemen? De gemeente helpt u graag met de aanleg. Elk jaar leggen we gratis 15 geveltuintjes aan (als er vraag naar is).

Direct aanvragen

Wat is een geveltuintje?

Een geveltuin is een smal tuintje langs een muur of schutting, waar een paar stoeptegels voor worden verwijderd. De rand van het tuintje is een klein betonbandje. Het tuintje ligt op gemeentegrond, maar wordt onderhouden door inwoners.

Wie doet wat?

De gemeente verwijdert de stoeptegels voor u. We brengen ook de betonbandjes en tuinaarde voor u aan. U regelt vervolgens zelf de plantjes en gaat het tuintje zelf beheren.

Aanvragen

Heeft u een gevel of schuur met een brede stoep voor de deur liggen? Dan komt u waarschijnlijk in aanmerking voor de aanleg van een geveltuintje.

Interesse? Vul dan het aanmeldformulier in en stuur een foto van uw gevel mee.

Kinderen zetten plantjes in de grond in de buurttuin

Geins Geluk

Heeft u een goed idee voor meer groen in de buurt? En zoekt u hier financiering voor? Vraag de subsidie Geins Geluk aan: voor initiatieven van inwoners.

Naar subsidie >