Iedereen vanaf 14 jaar moet een Nederlands identiteitsbewijs hebben, bijvoorbeeld een identiteitskaart. Een identiteitskaart aanvragen kan alleen op afspraak. Kom hiervoor zelf naar het gemeentehuis.

Nu afspraak maken

  • een goed gelijkende kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid www.rijksoverheid.nl/paspoort-en-identiteitskaart. Wij adviseren u om uw pasfoto's door een vakfotograaf te laten maken. Fotograaf van K en M fototeam is aanwezig in het Stadshuis op de eerste verdieping tijdens de volgende openingstijden: tussen 8.30-12.15 uur en 12.45-17.00 uur en op woensdag tot 20.00 uur.
  • alle geldige en verlopen reisdocumenten die in uw bezit zijn.
  • alle buitenlandse reisdocumenten, als u naast de Nederlandse nationaliteit nog een andere nationaliteit heeft.
  • betalen bij aanvraag.
  • na vijf werkdagen afhalen zonder afspraak met afhaalbewijs.

Voor kinderen onder de 12 jaar van beide ouders of gezaghouder(s):

  • een geldig identiteitsbewijs
  • een schriftelijke toestemmingsverklaring. Dit kan schriftelijk of ter plekke
    bij de aanvraag en bij het ophalen moet het kind zelf aanwezig zijn
Type identiteitskaartTarief 2018Geldigheid
Voor personen van 18 jaar en ouder€ 51,0510 jaar
Voor personen tot en met 17 jaar€ 29,05 5 jaar
Extra administratiekosten spoedaanvraag€ 47,55

Met de Nederlandse identiteitskaart kunt u reizen naar de volgende landen.

Heeft u snel een identiteitsbewijs nodig? Dan kunt u dit met spoed aanvragen. Als u het identiteitsbewijs voor 12.00 uur aanvraagt, dan kunt u het uiterlijk na 2 werkdagen ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer. Heeft u uw oude identiteitsbewijs niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Is uw identiteitsbewijs gestolen of vermist? Meld dit dan altijd bij de gemeente. Vindt u het terug? Houd er dan rekening mee dat het identiteitsbewijs niet meer geldig is. Lever het ongeldige identiteitsbewijs altijd in bij de gemeente.

U moet hiervoor wel een afspraak maken.


Na uw melding kunt u (na vaststelling van uw identiteit) meteen een nieuw identiteitsbewijs aanvragen. De normale levertijd van 5 werkdagen kan uitlopen.

Binnenkort kunt u ook digitaal aangifte doen van vermissing.

Reist u met een kind naar het buitenland waarover u gezamenlijk het gezag heeft of waarover u geen gezag heeft? Met het formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland kunt u aantonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen.

 

Meer informatie leest op de website van de Rijksoverheid

Meer informatie