Natuurkwartier Nieuwegein

Midden in park Oudegein is het Natuurkwartier een prachtige groene omgeving. Je waant je hier nauwelijks in het hart van een stad. Buitenactiviteiten, cursussen, lezingen, netwerkbijeenkomsten, excursies en tentoonstellingen bieden volop mogelijkheden voor jong en oud. Je kunt er van alles ontdekken over de planten en dieren en de cultuurhistorie van Nieuwegein en omstreken. Het Natuurkwartier is het vertrek voor actief, leuk en leerzaam buiten zijn. Het speelt een belangrijke rol in de bewustwording van duurzaamheid.  

Het Natuurkwartier bestaat uit vier delen: Milieu Educatie Centrum,  Kinderboerderij IJsselstein, Museum Warsenhoeck, en de poldermolen.

Het Milieu Educatie Centrum (MEC) is de verzamelplek voor natuurexcursies, thema-avonden, jeugdactiviteiten en cursussen. Hier starten de vele activiteiten die vanuit het Natuurkwartier worden georganiseerd. Maar het MEC gaat over meer dan natuur en milieu alleen. Het is hard op weg om uit te groeien tot een compleet Centrum voor Duurzaamheid & Erfgoed. Hier ontdek je hoe je zelf een rol speelt in je directe omgeving en hoe je aan een gezonde leefomgeving kunt bijdragen.

Kinderboerderij IJsselstee heeft sinds 1979 zijn intrek genomen in de bijgebouwen van de gelijknamige historische boerderij in het Natuurkwartier Nieuwegein. Er dartelt een bonte verzameling van kleine huisdieren rond dat de moeite waard is om te bekijken.

Museum Warsenhoeck is gehuisvest in de historische boerderij IJsselstee. Hier liggen de oudste wortels van het 12e eeuwse stadje Gein. Waar nu de boerderij IJsselstee ligt, werd tol geheven op het overslaan van goederen in de scheepvaart tussen de Hollandse IJssel en de stad Utrecht.

In het museum zijn vaste- en thematentoonstellingen over de geschiedenis van de dorpen Jutphaas en Vreeswijk en het middeleeuwse stadje Gein. Uniek zijn de vondsten uit de prehistorie, zoals gebruiksvoorwerpen van 200.000 jaar geleden afkomstig uit Jutphaas.

Poldermolen Oudegein is de oudste poldermolen van de provincie Utrecht. De molen dateert uit 1666. Oorspronkelijk stond hij langs de Hollandse IJssel, waar hij bijna drie eeuwen lang de polder Oudegein heeft drooggemalen. Tot 1945 dreef de wind het scheprad aan. Na 1945 gebeurde dat door elektriciteit. Toen in 1955 een gemaal de taak van de molen overnam, sloeg het verval toe. In 2003 verhuisde de ondertoren naar het Natuurkwartier. Drie jaar later werd een nieuw bovenhuis met wieken geplaatst. Nu kunnen bezoekers hier volop van dit historische bouwwerk te genieten, vooral wanneer de molen met draaiende wieken laat zien.

 

Ga hier naar de website van het Natuurkwartier